Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αυτοτέλεια των δήμων μόνο με εκ βάθρων αναδόμηση του κράτους και ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης»

«Αυτοτέλεια των δήμων μόνο με εκ βάθρων αναδόμηση του κράτους και ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Συνέντευξη του δημάρχου Παπάγου-Χολαργού και προέδρου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλία Αποστολόπουλου στο in.gr

Ο Ηλίας Αποστολόπουλος εξελέγη στις αυτοδιοικητικές εκλογές από την πρώτη Κυριακή. Αυτό σημαίνει πως τα πήγε καλά στη πρώτη του θητεία. Αυτό όμως δεν αρκεί διότι οι δημότες θέλουν κάθε δήμαρχο να τα πηγαίνει καλύτερα στην επόμενη.

Όπως μας λέει έχει προγραμματίσει να παράξει έργο και την τετραετία αυτή. Ιδιαίτερη μέριμνα θα λάβει και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες  πληθυσμού. “Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού καταβάλλει προσπάθειες, να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τα άτομα με αναπηρίες. Μέχρι σήμερα έχουμε εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους, τις συμπράξεις με φορείς και με εθελοντικές οργανώσεις και υλοποιούμε δράσεις και προγράμματα που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ.

Για παράδειγμα, σας αναφέρω τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας καθώς και  την εξασφάλιση  χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» για τη δημιουργία WC και ραμπών ΑμεΑ τα σχολεία μας και την πλήρη ανακατασκευή παιδικής χαράς στο πάρκο Στρατ. Αλέξανδρου Παπάγου με  προσβασιμότητα και ένταξη δραστηριοτήτων για χρήση των οργάνων παιδικής χαράς και από άτομα με αναπηρίες.” Ως μέλος της ΚΕΔΕ επίσης πιστεύει πως ο θεσμός της αυτοδιοίκησης χρειάζεται περισσότερο “οξυγόνο” ώστε να δοθεί πραγματική πνοή στην λειτουργία της: “Θα πρέπει να μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε το εύρος των αρμοδιοτήτων που καθιστούν τους δήμους αυτοδιοικούμενους και φυσικά να ξεπερνούμε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που κάνουν το έργο μας δύσκολο” δηλώνει.

Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού για 2η συνεχόμενη θητεία, σημαίνει πως οι υπηρεσίες σας προς τους δημότες πήραν υψηλή βαθμολογία και για αυτό σας εξέλεξαν από την πρώτη Κυριακή.  Έχει σημασία να μας πείτε για ποιους λόγους πιστεύετε εσείς πως σας ψήφισαν;

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι μας εξέλεξαν οι δημότες μας από την πρώτη Κυριακή, είναι το γεγονός πως ανταποκριθήκαμε και κάναμε πράξη όσα είχαμε υποσχεθεί, με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντί τους. Είναι η επιμονή κι η συνέπεια στο πρόγραμμά μας, το οποίο και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ήταν ολοκληρωμένο με προτάσεις, με δεσμεύσεις, με στοιχεία και αριθμούς. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν είναι πάντα εύκολο να υλοποιηθούν όλα όσα βάζουμε στόχο, αλλά η δημοτική μας παράταξη δεν έχει αφήσει κανένα θέμα στο συρτάρι, αντιθέτως τα ανοίξαμε όλα και προσπαθήσαμε να τα βάλουμε μπροστά. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα η γραφειοκρατία, αλλά δεν το βάζουμε κάτω.  Δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας, έχουμε όραμα για την πόλη μας και όπως κάναμε έως τώρα, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε πράξη όσα περιμένουν οι δημότες από εμάς.

Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους; Σκοπεύετε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στα δημοτικά σας κτίρια;

Είναι προφανές ότι η προστασία του περιβάλλοντος  είναι από τα θέματα που μας απασχολούν όλους και θα μας απασχολήσουν ακόμα πιο έντονα από εδώ και πέρα. Είναι επίσης προφανές ότι η ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και κάθε περιοχής γενικότερα, συνδέεται αναμφίβολα με την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στις περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Όσον αφορά αν μειώσαμε το ενεργειακό αποτύπωμα, με χαρά σας ανακοινώνω ότι ξεκινά άμεσα στον Δήμο μας το έργο αντικατάστασης των υφιστάμενων λαμπτήρων με νέους, υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης, που αφενός θα φωτίσει την πόλη μας  και αφετέρου θα μειώσει την ενέργεια που καταναλώνουμε, δηλαδή το λεγόμενο “ενεργειακό μας αποτύπωμα”. 4.702 φωτιστικά LED υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης θα αντικαταστήσουν άμεσα τα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα συμβατικού τύπου, με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια του δημότη αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, αφού η ενεργειακή εξοικονόμηση θα φτάσει το 83,69%. Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αναβάθμισης της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στην Κοινότητα Χολαργού, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάνελ και φυσικά είναι στις στόχους μας σε κάθε νέο κτίριο που φτιάχνεται από το Δήμο μας, να γίνεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Σκοπεύετε να λάβετε περαιτέρω ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία; Έχετε στο πρόγραμμα σας έργα και ήπιες παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητα τους;

Όσον αφορά στους ηλικιωμένους, υπάρχει στο Δήμο μας ένα Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας-ΚΑΠΗ, στην Κοινότητα Χολαργού, με πολλά προγράμματα και δράσεις που καθιστούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Πρόσφατα και συγκριμένα τον Ιανουάριο του 2020, θεμελιώσαμε το νέο κτίριο ΚΑΠΗ-Πολυιατρείων στην Κοινότητα Παπάγου για πρώτη φορά, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών μας. Το κτίριο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, θα έχει 3 ορόφους, υπόγειο και roof garden και θα περιλαμβάνει 13 χώρους για τη λειτουργία των Πολυϊατρείων και 7 χώρους για τα ΚΑΠΗ, όπως εντευκτήρια, χώρους εργοθεραπείας, ειδικών ενδιαφερόντων καθώς και πολλούς άλλους χώρους.

Όσον αφορά στους ανθρώπους με αναπηρία, αντιμετωπίζουν δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα δυσχέρειες στην αυτόνομη διαβίωση και μετακίνησή τους. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια  για την κοινωνική προστασία και την ενεργή κοινωνική τους ένταξη, με στόχο την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς των σύγχρονων κοινωνιών. Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού καταβάλλει προσπάθειες, να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τα άτομα με αναπηρίες.

Νέο κτίριο ΚΑΠΗ – Πολυϊατρεία Παπάγου

Μέχρι σήμερα έχουμε εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους, τις συμπράξεις με φορείς και με εθελοντικές οργανώσεις και υλοποιούμε δράσεις και προγράμματα που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ. Για παράδειγμα, σας αναφέρω τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας καθώς και  την εξασφάλιση  χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» για τη δημιουργία WC και ραμπών ΑμεΑ τα σχολεία μας και την πλήρη ανακατασκευή παιδικής χαράς στο πάρκο Στρατ. Αλέξανδρου Παπάγου με  προσβασιμότητα και ένταξη δραστηριοτήτων για χρήση των οργάνων παιδικής χαράς και από άτομα με αναπηρίες. Επιπλέον όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις στο Δήμο μας, γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και πάντα με σκοπό να κάνουμε την καθημερινότητά τους καλύτερη.

Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της τετραετίας;

Το ένα από αυτά τα έργα όπως σας είπα είναι το κτίριο το οποίο θα  στεγάσει τα Δημοτικά Πολυιατρεία και το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη είναι επίσης το έργο λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης της οδού Βουτσινά, ενός δρόμου που αποτελεί βασικό οδικό άξονα στην πόλη μας, καθώς και η αναβάθμιση παιδικών χαρών. Άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο υπογράψαμε πρόσφατα σύμβαση, είναι η «Αναβάθμιση του 1ου Λυκείου Χολαργού», το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα κτίρια, στον αύλειο χώρο και στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος, με στόχο τη στατική ενίσχυση, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου καθώς και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ/ΑΜΚ. Άλλα έργα τα οποία έχουμε στόχο να υλοποιήσουμε στην παρούσα θητεία μας είναι η δημιουργία κολυμβητηρίου, η επίστρωση με χλοοτάπητα του χωμάτινου γηπέδου ποδοσφαίρου στην Κοινότητα Παπάγου, καθώς και η αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας, έργα απορροής ομβρίων υδάτων και στις δυο Κοινότητες, με σκοπό την αντιπλημμυρική θωράκιση της όλης μας, κ.α. Επιπλέον έχουμε προχωρήσει στην αγορά ενός ακινήτου και στην αγορά ενός οικοπέδου, με σκοπό τη δημιουργία Νηπιαγωγείου και Παιδικού σταθμού και αξίζει να σας αναφέρω πως στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, παραδώσαμε ένα νέο Νηπιαγωγείο και έναν νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Θα επιμείνουμε λίγο σχετικά με την κατασκευή του κολυμβητηρίου που εδώ και χρόνια συζητείται. Έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο να μας δηλώσετε κ. Αποστολόπουλε;

Είναι ένα θέμα από αυτά που έχουμε βάλει μπροστά και έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με σκοπό την υλοποίηση ενός έργου που αποτελεί χρόνιο αιτήμα των πολιτών μας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε πάρει την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αναμένουμε την έγκριση από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ), ώστε να προχωρήσουμε στην έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια από τη μια είδε τη χρηματοδότηση από το κράτος να μειώνεται συστηματικά και από την άλλη ανέλαβε το ρόλο του κοινωνικού κράτους, στηρίζοντας συμπολίτες μας που βιώνουν την οικονομική κρίση, αλλά και παίρνοντας στα χέρια της περισσότερες αρμοδιότητες, με μειωμένο προσωπικό και πόρους. Για να επιτευχθεί λοιπόν η αυτοτέλεια των δήμων, απαιτείται εκ βάθρων αναδόμηση του κράτους και ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε το εύρος των αρμοδιοτήτων που καθιστούν τους δήμους αυτοδιοικούμενους και φυσικά να ξεπερνούμε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που κάνουν το έργο μας δύσκολο. Να έχουμε επαρκείς πόρους καθώς και επαρκές προσωπικό, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες μας. Για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο προσδοκώμενο στόχο αλλαγών πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με φορολογική αποκέντρωση, αλλά και ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αθλητικό κέντρο Χολαργού

Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς και με ποιες δράσεις το υποστηρίζετε;

Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες μας που συνδυάζει περιβαλλοντικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές παραμέτρους. Θα σας αναφέρω μερικά από τα έργα και τις δράσεις μας, όσον αφορά στο περιβάλλον.

Η αναβάθμιση της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στην Κοινότητα Χολαργού, καθώς και το νέο κτίριο που θα στεγάσει τα Πολυϊατρεία και τα ΚΑΠΗ  στην Κοινότητα Παπάγου, τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα  της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της οδού Βουστινά, έργο στο οποίο θα γίνει νέα φύτευση και νησίδες πρασίνου με σκοπό τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και η αναβάθμιση του 1ου Λυκείου Χολαργού, με παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων και στην εξοικονόμηση ενέργειας και η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του Δήμου μας με τύπου led.

Υλοποιούμε επίσης πολλές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών μας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως ο καθαρισμός και η σηματοδότηση μονοπατιών στον Υμηττό, με σκοπό το βουνό μας να γίνει προσβάσιμο για όλους τους κατοίκους μας, αλλά και τους επισκέπτες. Άλλες δράσεις είναι  το «Green Step», δράση η οποία απευθύνεται σε μαθητές και στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά επισκέπτονται και γνωρίζουν τον Υμηττό, φτιάχνουν τους κήπους τους στα σχολεία, συμμετέχουν σε δεντροφυτεύσεις κ.α. Το “GreenAthlon” όπου γονείς με τα παιδιά τους φύτευσαν νέα δέντρα στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας στον Υμηττό και πολλές άλλες. Όσον αφορά στις κοινωνικές παραμέτρους, ο Δήμος μας παρέχει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και στην κοινωνική ενσωμάτωση ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Με συστηματικότητα και υπευθυνότητα ενισχύσαμε και αυξήσαμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες κοινωνικής προστασίας και να διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στις κοινωνικές  παροχές.

Παρατηρούνται φαινόμενα ανομίας και βίαιων συμπεριφορών στο δήμο σας;

Όπως σε όλη τη χώρα και ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έτσι και στο δήμο μας παρατηρούνται φαινόμενα ανομίας

και παραβατικών συμπεριφορών, τα ποσοστά των οποίων κυμαίνονται σε σταθερά επίπεδα τα δυο τελευταία χρόνια. Ως γνωστόν η αστυνόμευση είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας, αλλά εμείς από την πλευρά μας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στην πόλη μας, Από το 2015 έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει το πρόγραμμα «Ασφαλής Γειτονιά», για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προβλέπει την καθημερινή φύλαξη και προστασία, από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, του συνόλου της δημοτικής περιουσίας. Επιπλέον, τρία περιπολικά αυτοκίνητα περιπολούν σε όλο τον Δήμο τις παραπάνω ώρες, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φύλακες σε πεζή περιπολία επιτηρούν άλση και πάρκα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Παράλληλα τον Μάιο του 2019 η δημοτική αρχή, μέσω δωρεάς, παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα ένα νέο και σύγχρονο περιπολικό όχημα, με την προϋπόθεση να περιπολεί εντός των διοικητικών ορίων του δήμου μας. Τέλος όπως σας είπα πιο πριν ξεκινά άμεσα στην εγκατάσταση ενός νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, με φωτιστικά LED υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης στον Δήμο μας. Στόχος είναι να τονιστεί ακόμα περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών, αφού δεν θα υπάρχει πλέον κανένα σκοτεινό ή κακοφωτισμένο σημείο.

Φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στο δήμο σας, αλλά γενικότερα, είναι το μουτζούρωμα με σπρέι, κοινοχρήστων χώρων, σχολείων κτλ. Είναι ένα λυπηρό θέαμα. Ως δήμαρχος της πόλης, έχετε σκεφτεί κάποια λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ιδιαίτερα έντονο αυτό το φαινόμενο στο δήμο μας, αλλά δεν παύει να υπάρχει. Για αυτούς που το κάνουν ίσως αποτελεί τρόπο έκφρασης ή χόμπι, αλλά στην ουσία πρόκειται για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Όσον αφορά στην επιλογή του «καμβά», έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως επιλέγονται σημεία τα οποία είναι ήδη μουντζουρωμένα, ενώ είναι δύσκολο να πάει κάποιος να μουντζουρώσει έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο.   Ένας τρόπος λοιπόν για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο είναι να καθαρίζονται οι μουντζουρωμένοι χώροι. Άλλος ένας τρόπος είναι να παραχωρούνται χώροι με σκοπό τη δημιουργία ενός γκράφιτι, όπως για παράδειγμα έγινε στο εσωτερικό κάποιων σχολείων του Δήμου μας.

Εκτός από μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, πλέον είστε και εκλεγμένος πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Πως θα αξιοποιήσετε αυτές τις 2 νέες θέσεις ευθύνης ώστε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη του θεσμού της αυτοδιοίκησης;

Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι αποτελεί τιμή αλλά και ευθύνη η εκλογή μου τόσο  ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όσο και ως Πρόεδρος του ΙΤΑ. Η ΚΕΔΕ είναι η φωνή των δήμων όλης της Ελλάδας και σίγουρα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ώστε να δούμε μια αυτοδιοίκηση δυνατή, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας απαραίτητος φορέας της αυτοδιοίκησης, ο όποιος λειτουργεί ως επιστημονικό εργαλείο για όλους τους δήμους της χώρας. Και οι δύο φορείς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά όπως σας είπα στην ενδυνάμωση των δήμων και όλοι μας, τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στο ΙΤΑ, πατώντας στο έργο των προηγούμενων διοικήσεων και αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό, αλλά και εργαλεία τα οποία έχουμε στα χέρια μας, θα δουλέψουμε με  σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από ένα σύγχρονο και παραγωγικό μοντέλο λειτουργίας των δήμων.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού είναι μέλος του συνδέσμου προστασίας και ανάπτυξης Υμηττού(ΣΠΑΥ). Πως θα ενδυναμώσετε την σχέση “δημότη-φυσικού” περιβάλλοντος, πως θα προστατεύσετε το βουνό και με ποιους τρόπους θα επιδιώξετε να ευαισθητοποιήσετε τα νέα παιδιά;

Η άμεση γειτνίαση του Δήμου Παπάγου – Χολαργού με τον Υμηττό αποτελεί το μεγαλύτερο «προνόμιο» της πόλης μας και βασική μας επιδίωξη είναι η προστασία, αλλά και η ανάδειξη αυτού του μοναδικού θησαυρού. Απόδειξη αυτού, το έργο της σηματοδότησης μονοπατιών στον Υμηττό, με σκοπό να κάνουμε το πανέμορφο βουνό μας  προσιτό σε όλους, για μικρές και μεγάλες πεζοπορίες με άνεση και ασφάλεια. Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει ξεκινήσει από το 2015 ένα πρόγραμμα καθαρισμού και σηματοδότησης μονοπατιών, και έως σήμερα έχουν παραδοθεί  στη διάθεση των κατοίκων της πόλης, αλλά και επισκεπτών 10 μονοπάτια,  μοιρασμένα σε πεζοπορικές διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις (σύντομες διαδρομές, μεγάλες διασχίσεις, διαδρομές κατάλληλες για βόλτα όλης της οικογένειας, διαδρομές για πεζοπόρους σε άριστη φυσική κατάσταση). Επίσης όπως σας ανέφερα πιο πριν, από την αρχή της θητείας μας υλοποιούμε δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών μας όσον αφορά στην προστασία του Υμηττού μας, όπως δεντροφυτεύσεις, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση των μαθητών, υιοθέτηση των σηματοδοτήσεων μονοπατιών από τα σχολεία μας κ.α.  Τέλος να σας αναφέρω το πρόσφατο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Γιάννη Κωνσταντάτο, που δείχνει πως ξεκινάει μια νέα εποχή για τον Υμηττό μας, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί δεντροφυτεύεις από τον ΣΠΑΥ και τους Δήμους μέλη στον Σύνδεσμο, στις οποίες θα συμμετέχουν μαθητές και συγκεκριμένα για τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού έχει οριστεί στις 6 Μαρτίου.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024