Οι άνδρες της γενιάς των Millennials είναι πιο υποστηρικτικοί με τις γυναίκες να παραμένουν στην εργασία και οι γυναίκες τους να πληρώνουν τους μισούς λογαριασμούς -αλλά δε μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού.

Τι λένε τα στοιχεία;

Μια νέα έκθεση από την Gallup δείχνει ότι οι γυναίκες σε γάμους ή συζυγικές σχέσεις είναι ακόμα πιο πιθανό να καθαρίσουν το σπίτι, να πλύνουν τα πιάτα, να πλύνουν, να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν και να πάρουν αποφάσεις για έπιπλα και διακοσμήσεις – ακόμη και στις νεότερες γενιές.

Οι άνδρες αναλαμβάνουν ορισμένα μόνο καθήκοντα όπως είναι η διατήρηση του αυτοκινήτου σε κατάσταση λειτουργίας κλπ.

Όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο καταμερισμός της εργασίας των νέων ζευγαριών ήταν κατά το μάλλον ή ήττον ίσος σε σύγκριση με τα παλαιότερα ζευγάρια (αν και οι γυναίκες εξακολουθούσαν πιθανότατα να το κάνουν περισσότερο).

Και όταν και οι δύο γονείς κερδίζουν περίπου το ίδιο εισόδημα, οι άνδρες είναι πιθανότερο να βοηθήσουν με το πλύσιμο των πιάτων και τον καθαρισμό, πέρα ​​από τη φροντίδα των παιδιών.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αντιλήψεις για το ποιες είναι οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο σπίτι, διαφέρουν έντονα ανάλογα με το φύλο: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι εκτελούν ένα ίσο ή μεγαλύτερο μερίδιο της εργασίας από ό, τι ο σύντροφός τους.

Περαιτέρω ενδείξεις…

Τα ευρήματα μπορεί να είναι απροσδόκητα σε ορισμένους – τελικά, το 2020, οι γυναίκες κατέχουν περισσότερες θέσεις εργασίας από τους άνδρες και αποκτούν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους άνδρες – αλλά οι κοινωνιολόγοι δεν εκπλήσσονται. Η οικιακή εργασία απλά δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια τροχιά στον αγώνα για ισότητα.

«Νομίζω ότι έχει σε πολλά να κάνει με τα βαθιά στερεότυπα σχετικά με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων στο σπίτι – είναι αρκετά δύσκολο να αμφισβητηθούν ή να σπάσουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή», δήλωσε η Rebecca Horne, υποψήφια για διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Πέρυσι, ο Horne ήταν ο κύριος συγγραφέας μιας διαφορετικής μελέτης που διαπίστωσε ότι γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να τείνουν να κάνουν περισσότερες οικιακές δουλειές από τους άνδρες τους ή τους συντρόφους τους, ανεξάρτητα από το πόσο εργάζονται ή πόσα βγάζουν σε δουλειά έξω από το σπίτι.

«Μπορούμε αντικειμενικά να επισημάνουμε τους μισθούς στην αμειβόμενη αγορά εργασίας για να αμφισβητήσουμε την ανισότητα των φύλων», δήλωσε ο Horne σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, «αλλά είναι δύσκολο να εντοπίσετε τις οικιακές εργασίες: Όλος ο χρόνος, η ενέργεια και η προσπάθεια που πηγαίνει στην οικιακή εργασία, είτε οργανώνει τα χρονοδιαγράμματα των παιδιών ή την παραλαβή των προϊόντων γάλακτος ή άλλων νοικοκυριών. Αυτό είναι αόρατο».

Αυτό που δείχνουν τα ευρήματα της Gallup είναι ότι το φύλο είναι αυτό που διαμορφώνει τη διαίρεση της εργασίας των νοικοκυριών, δήλωσε η Aliya Hamid Rao, βοηθός καθηγητής κοινωνιολογίας στο Singapore Management University και συγγραφέας του προσεχούς βιβλίου «Χρόνος κρίσης: Πώς τα παντρεμένα ζευγάρια αντιμετωπίζουν την ανεργία».

Πηγή: huffpost.com, rebeccahorne.weebly.com, psychcentral.com, aliyahamidrao.com, www.forbes.com,

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr