Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» - Θα καταθέσει τη Δευτέρα

Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» – Θα καταθέσει τη Δευτέρα

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) αργά το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του προσδιορίστηκε από την Προανακριτική για τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου το απόγευμα.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) αργά το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του προσδιορίστηκε από την Προανακριτική για τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου το απόγευμα.

Από τη ΓΑΔΑ υπήρξε επικοινωνία με την Προανακριτική Επιτροπή για το κατά πόσο πρέπει ο «Μάξιμος Σαράφης» να κρατηθεί έως τη Δευτέρα, οπότε θα ληφθεί η κατάθεσή του.

Η Προανακριτική Επιτροπή απάντησε με γραπτό sms στη ΓΑΔΑ πως δεν χρειάζεται να κρατηθεί ο προστατευόμενος μάρτυρας έως την ημέρα και την ώρα της κατάθεσής του και έτσι ο «Σαράφης» αφέθηκε ελεύθερος και θα επιστρέψει τη Δευτέρα για να καταθέσει.

Η εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα ήρθε λίγες ώρες μετά την εισαγγελική απάντηση που δόθηκε στο αίτημα της Προανακρικτικής Επιτροπής προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διασφαλιστεί η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η απάντηση δόθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Μπρακουμάτσο που τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο για τον τρόπο της εξέτασης τους.

Η εισαγγελική τοποθέτηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ληφθεί υπόψη για την εξέταση του μάρτυρα από την προανακριτική.

Αυτοβούλως και αυτοπροσώπως

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο μάρτυρας εμφανίστηκε αυτοβούλως και αυτοπροσώπως και εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εκκρεμούσε σε βάρος του μετά την άρνησή του να εμφανιστεί για εξέταση ενώπιον της Προανακριτικής την προκαθορισμένη μέρα και ώρα.

Για την εξέλιξη ενημερώθηκε το Προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και παρέλαβε κλήτευση για εξέτασή του στις 16.00 της Δευτέρας στη ΓΑΔΑ, όπως ορίζει ο Άρειος Πάγος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εξέταση θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως υποδεικνύει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στην επιστολή του.

Η απάντηση του Άρειου Πάγου που άνοιξε τον δρόμο

Στην άρση του αδιεξόδου με την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων φαίνεται ότι οδήγησε η απάντηση του Αρείου Πάγου στο αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής να διασφαλιστεί η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Στην απάντησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν.Μπρακουμάτσο τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο για τον τρόπο της εξέτασης τους.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του αντιεισαγγελέα, κομβικό ρόλο στον τρόπο εξέτασής τους ενώπιον κάθε αρχής, αλλά εντός του νομικού πλαισίου, έχουν οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το νόμο περί προστατευόμενων μαρτύρων και την σχετική υπουργική απόφαση.

Οι όροι που έθεσε ο «Σαράφης»

Υπενθυμίζεται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», επικοινώνησε χθες, Πέμπτη, δύο φορές με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του προκειμένου να προσέλθει για κατάθεση.

Συγκεκριμένα και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Επίσης, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων ότι βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024