Η ασφάλεια και η τρυφερότητα που μπορούμε να απολαύσουμε στις μακροχρόνιες σχέσεις τις καθιστούν ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορούν να μας συμβούν. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η ασφάλεια κάποιες φορές μας κάνει να πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας – ακόμα και τις πιο μύχιες σκέψεις του.

Όσα χρόνια και αν περάσουμε με έναν άνθρωπο, εξακολουθούμε να αποτελούμε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και (ευτυχώς) πάντα μπορούμε να ξαφνιάσουμε ο ένας τον άλλο. Ως εκ τούτου, τα βεβιασμένα συμπεράσματα και οι αστήρικτες βεβαιότητες για ορισμένα κεντρικά ζητήματα, μπορούν να μας γεμίσουν πικρία και απογοήτευση και ακόμη και να οδηγήσουν τη σχέση στο χωρισμό.

Γι’ αυτό, ποτέ μη θεωρείτε δεδομένο:

 

Ότι έχετε τους ίδιους στόχους

Όταν είμαστε καιρό σε μία σχέση, αρχίζουμε να ονειρευόμαστε ένα κοινό μέλλον. Και, από τη στιγμή που ταιριάζουμε τόσο με τον σύντροφό μας, τείνουμε να υποθέτουμε ότι επιθυμούμε και περίπου τα ίδια πράγματα.

Ακόμη και αν έχουμε συζητήσει μαζί του στην αρχή της σχέσης για τους μελλοντικούς μας στόχους σε ό,τι αφορά την επαγγελματική μας εξέλιξη, τα οικονομικά μας και την απόκτηση παιδιών, καλό είναι να επιστρέφουμε πότε – πότε σε αυτά τα ζητήματα.

Είναι φυσιολογικό οι απόψεις μας να αλλάζουν κάπως με την πάροδο του χρόνου και θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στο ενδεχόμενο ο σύντροφός μας να βλέπει πλέον τα πράγματα λίγο διαφορετικά από ό,τι στην αρχή.

 

Ότι αντιλαμβάνεστε την απιστία με τον ίδιο τρόπο

Ίσως θεωρείτε ότι ανήκει στη σφαίρα του αυτονόητου, όμως κάνετε λάθος. Για κάποιους ανθρώπους ένα φιλί εκτός της σχέσης δεν είναι καν άξιο αναφοράς, ενώ για άλλους και μόνο η συχνή ανταλλαγή μηνυμάτων με ένα πρόσωπο που δεν ανήκει στο στενό φιλικό περιβάλλον λογίζεται ως απιστία. Ο μόνος τρόπος να ξεκαθαρίσετε τυχόν «γκρίζα» σημεία, είναι να το κουβεντιάσετε και να θέσετε ορισμένα όρια.

Ότι η σχέση σας θα παραμείνει ίδια

Δεν είστε τα ίδια πρόσωπα που ήσασταν τρία χρόνια πριν, άρα πώς μπορεί και η σχέση σας να μην υφίσταται τις αντίστοιχες αλλαγές; Αν αποδεχτείτε αυτό το γεγονός, όχι μόνο η σχέση θα μπορέσει να επιβιώσει αυτών των αλλαγών, αλλά θα μπορέσετε να δείτε και τη θετική τους πτυχή. Μεταξύ άλλων, είναι και δείγμα πως ωριμάζετε συναισθηματικά.

Γράψτε το σχόλιό σας