Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνεται η ζήτηση για σομελιέ... νερού

Αυξάνεται η ζήτηση για σομελιέ… νερού

Ολα τα νερά δεν είναι ίδια. Τουλάχιστον όχι για τους σομελιέ νερού, οι οποίοι ξεχωρίζουν ακόμα και μικροδιαφορές στη γεύση. Τι ακριβώς κάνει ένας σομελιέ νερού; Είναι προτιμότερο το γυάλινο μπουκάλι από το πλαστικό;

Ολα τα νερά δεν είναι ίδια. Τουλάχιστον όχι για τους σομελιέ νερού, οι οποίοι ξεχωρίζουν ακόμα και μικροδιαφορές στη γεύση. Τι ακριβώς κάνει ένας σομελιέ νερού; Είναι προτιμότερο το γυάλινο μπουκάλι από το πλαστικό;

Νερό ή σαμπάνια;

Αν έχει να επιλέξει μεταξύ καλού νερού και πανάκριβης σαμπάνιας, ο Μάρτιν Μέτσινγκερ επιλέγει, συχνά, το νερό. Ο 57χρονος είναι ένας από τους 160 σομελιέ νερού στη Γερμανία. Δοκιμάζει ένα από τα νερά που βρίσκονται μπροστά του σε τραπέζι, αργά και απόλυτα συγκεντρωμένα. «Ελαφρά ανθρακούχο, με ουδέτερη μυρωδιά», αποφαίνεται ικανοποιημένος, αφήνοντας το ποτήρι πάλι στο τραπέζι. Το νερό πέρασε το τεστ!

Ο Μάρτιν Μέτσινγκερ αντιμετωπίζει με χαμόγελο όσους εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται την ύπαρξη σομελιέ νερού. «Μα, το νερό είναι ζωτικής σημασίας. Πολύ από εμάς πίνουν ελάχιστο και κυκλοφορούν στους δρόμους αφυδατωμένοι», λέει με δόση ειρωνείας και προσθέτει: «Το νερό ήταν πάντοτε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής του ανθρώπου. Το μεταλλικό είναι το επιστέγασμα. Πρόκειται για πολιτιστικό αγαθό».

Τι κάνει ένας σομελιέ νερού;

Τι όμως ακριβώς κάνει ένας σομελιέ νερού; Και πώς γίνεται κανείς σομελιέ; Ο Μάρτιν Μέτσινγκερ δείχνει σε δύο φουσκωμένα ντοσιέ σε ράφι πίσω από το γραφείο του: «Επρεπε να μάθω όλα όσα περιέχουν όταν έδωσα εξετάσεις στο Ινστιτούτο Doemens στο Μόναχο, όπου διδάσκουν οι κορυφαίοι ειδικοί της γερμανικής βιομηχανίας νερού.

Με τις εξειδικευμένες του γνώσεις, ο σομελιέ συμβουλεύει παραγωγούς νερού ποιο είδους νερού να ρίξουν στην αγορά: «Κάνω και προτάσεις για την τιμή, διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι επιχειρηματίες πρέπει να επιτύχουν».

Ακόμα και ιδιώτες συμβουλεύει ο γερμανός ειδικός αν, για παράδειγμα, θέλουν να ξέρουν ποιο νερό ταιριάζει με πιπεράτο φιλέτο.

«Σαν να ρωτάτε τον γιατρό»

Ποιo νερό να διαλέξουμε κ. Μέτσινγκερ;

Στα σουπερμάρκετ, τα νερά καλύπτουν πολλά ράφια. Ποιο να διαλέξουμε κύριε Μέτσινγκερ; Ο ειδικός γελά: «Είναι σαν να ρωτάτε τον γιατρό πώς να γίνεται καλά. Σε όσους πάσχουν από μυϊκό πιάσιμο προτείνω νερό με περισσότερο μαγνήσιο, σε εκείνους που θέλουν γερά κόκαλα προτείνω νερά με ενισχυμένο ασβέστιο και σε όποιον έχει δυσκολίες με την πέψη, νερό με πάνω από 1.000 μικρογραμμάρια θειϊκού άλατος».

Τα νερά δεν είναι μεταξύ τους ίδια, πιστεύει ο Αρμιν Σενεμπέργκερ, επίσης σομελιέ νερού: «Πάντοτε οι άνθρωποι έπιναν αναψυκτικά, καφέδες και μπύρες. Η επιδίωξη για πιο υγιεινό τρόπο ζωής επανέφερε στο προσκήνιο το νερό».

Πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι;

Ο ειδικός εργάζεται ως σύμβουλος στη βιομηχανία νερού, τη γαστρονομία ή ενδιαφερόμενους ιδιώτες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται υπέρ της υψηλότερης κατανάλωσης νερού σε σχολεία και χώρους εργασίας.

Στο ερώτημα αν ένα νερό είναι πιο γευστικό από γυάλινο μπουκάλι, απαντά: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι πόσα χιλιόμετρα έκανε το νερό για να φθάσει στο ράφι και πόσες φορές ξαναχρησιμοποιήθηκε το μπουκάλι. Πολλές φορές βλέπω στις παραλίες πλαστικά μπουκάλια για ώρες μέσα στον ήλιο. Συνήθως το νερό από γυάλινο μπουκάλι έχει πιο ουδέτερη γεύση».

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024