Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Χαϊδαρίου: Κίνδυνος λουκέτου δεν θα υπάρξει τελικά

Δήμαρχος Χαϊδαρίου: Κίνδυνος λουκέτου δεν θα υπάρξει τελικά

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός μιλά στο in.gr για τα προβλήματα του δήμου Χαϊδαρίου

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός, νέος δήμαρχος Χαϊδαρίου είναι απόλυτος για το μέλλον της πόλης του. Κινείται προς πάσα θεσμική κατεύθυνση ώστε να αποφύγει το «λουκέτο» ο δήμος, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. » Οι Χαϊδαριώτες δεν θα βρεθούν όμηροι σε κανένα παιχνίδι πολιτικών αντιπαραθέσεων» δηλώνει. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα όπως την φιλοξενία 2500 χιλιάδων προσφύγων που όπως υποστηρίζει αντί να μειώνεται ο πληθυσμός τους αντίθετα αυξάνεται, αλλά και στις διεκδικήσεις που γίνονται ώστε να ανασάνει οικονομικά η πόλη. ¨Χάνονται έσοδα αλλά και χώροι που μπορούν να αποτελέσουν εστίες αναψυχής για τους δημότες αλλά και μεγάλες επενδύσεις, που θα φέρουν θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Ένα ακραίο παράδειγμα, ένα ακίνητο του Δήμου σε προνομιακή θέση του οποίου ο ενοικιαστής έφτασε να οφείλει ενοίκια ετών.  Κάποια στιγμή του έγινε έξωση και επεβλήθη κατάσχεση σε κτίριο ιδιοκτησίας του, ώστε ο Δήμος να διασφαλίσει κάπως τα χρήματα του. Μιλάμε για ένα ποσό που σήμερα με τους τόκους έχει φτάσει τις 650.000 Ευρώ»

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, με μεταπτυχιακό στο εμπορικό δίκαιο και εδώ και λίγους μήνες δήμαρχος Χαϊδαρίου. Είναι η πιο δύσκολη «υπόθεση» που έχετε αναλάβει;

Η δυνατότητα να υπηρετήσω την πόλη που μεγάλωσα, ζω και επέλεξα να δημιουργήσω την οικογένειά μου, δεν είναι απλά η πιο δύσκολη «υπόθεση», αλλά αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και όπως δεσμεύθηκα πριν τις εκλογές, δίνω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε ξανά το Χαϊδάρι έναν τόπο όμορφο και βιώσιμο, μια πόλη σημείο αναφοράς στη Δυτική Αθήνα.

Αρκετή σκόνη έχει σηκωθεί κ. Ντηνιακέ σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Ισχύουν τα «περί λουκέτου» εφόσον δεν βρεθούν άμεσα κεφάλαια για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες;

Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος αντιμετωπίζει μια αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Έχουμε ξεκινήσει, από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε από τις υπηρεσίες, μια μεγάλη κινητοποίηση απευθυνόμενοι στα αρμόδια υπουργεία, στην ΚΕΔΕ, στην Περιφέρεια, παντού. Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και πιστεύω ότι  το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθεί μια έκτακτη λύση οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου μας, όπως πριν λίγες μέρες ζήτησε ομόφωνα και η ΚΕΔΕ αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος μας. Γιατί η Πολιτεία δεν μπορεί να αφήσει τους πολίτες του Χαϊδαρίου να υποστούν τις αρνητικές συνέπειες λανθασμένων επιλογών που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ίσως λόγω πολιτικών εμμονών της. Οι Χαϊδαριώτες δεν θα βρεθούν όμηροι σε κανένα παιχνίδι πολιτικών αντιπαραθέσεων, αυτό το ξεκαθαρίζουμε.

Παράλληλα, προχωράμε σε ένα γενναίο συμμάζεμα ώστε να καταστήσουμε τον Δήμο λειτουργικό, νοικοκυρεμένο αλλά και ικανό ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δημότες μας, όπως τους αξίζει. Χάρη σε αυτή την διπλή προσπάθεια μας, κίνδυνος “λουκέτου” δεν θα υπάρξει τελικά.

Αποπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας έναντι των προμηθευτών του δήμου σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατότητων του Δήμου να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τις υποχρεώσεις μας. Εμείς μπαταχτσήδες δεν είμαστε, θέλουμε να είναι το Χαϊδάρι ένας σοβαρός και υπεύθυνος Δήμος και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείρηση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

Σημαίνει ακριβώς ό,τι έλειπε από το Χαϊδάρι τα προηγούμενα χρόνια. Η πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική δεν είναι να κάνεις τον «τζάμπα μάγκα» και να ξοδεύεις αλόγιστα τα χρήματα των δημοτών για να εξυπηρετήσεις ημετέρους. Σοβαρή διαχείριση είναι να δίνεις λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη και παράλληλα να προχωράς σε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα δίνει προοπτική και, φυσικά, έσοδα στην πόλη σου για την επόμενη δεκαετία.

Έχουν αξιοποιηθεί τα περιουσικά στοιχεία του Δήμου; Αναφερόμαστε σε ακίνητα, αναξιοποίητους χώρους, παραλίες κτλ όσο θα έπρεπε και πως σκοπεύετε να δράσετε σχετικά; 

Δυστυχώς, όχι. Αποτέλεσμα; Να χάνονται έσοδα αλλά και χώροι που μπορούν να αποτελέσουν εστίες αναψυχής για τους δημότες αλλά και μεγάλες επενδύσεις, που θα φέρουν θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Ένα ακραίο παράδειγμα, ένα ακίνητο του Δήμου σε προνομιακή θέση του οποίου ο ενοικιαστής έφτασε να οφείλει ενοίκια ετών.  Κάποια στιγμή του έγινε έξωση και υπεβλήθη κατάσχεση σε κτίριο ιδιοκτησίας του, ώστε ο Δήμος να διασφαλίσει κάπως τα χρήματα του. Μιλάμε για ένα ποσό που σήμερα με τους τόκους έχει φτάσει τις 650.000 Ευρώ. Όμως ο μεγαλοοφειλέτης αυτός του Δήμου έπεισε το 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο, επί προηγούμενης Διοίκησης,  να μην υλοποιηθεί ο πλειστηριασμός όσο εκκρεμούσε το θέμα στη δικαιοσύνη, ώστε  να νοικιάσει το κτίριο του στην Εθνική Τράπεζα και να εισπράττει ενοίκια με  τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα πληρώσει τον Δήμο. Αποκρύπτοντας ότι είχε ήδη μεταβιβάσει το κτίριο σε εταιρεία ιδιοκτησίας του για να αποφύγει την κατάσχεση. Από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου πιστεύουμε ότι δεν επεδείχθη η απαιτούμενη επιμέλεια ώστε να εντοπιστεί η εξαπάτηση. Μάλιστα ελέχθη στο Δ.Σ. από τον τότε Δήμαρχο ότι πρόκειται για “άνθρωπο που έχει ταλαιπωρηθεί”. Εμείς αφού ερευνήσαμε ξανά τις μεγάλες υποθέσεις όπως αυτή, φέραμε ξανά το θέμα στο Δ. Σ., ανατρέψαμε την προηγούμενη απόφαση και ήδη έχουμε κινηθεί και νομικά εναντίον του μεγαλοοφειλέτη, πριν παραγραφούν οι απαιτήσεις μας, επειδή πραγματοποίησε δόλια μεταβίβαση του κτιρίου.  Αυτά θεωρώ ότι είναι ενδεικτικά των προθέσεων μας να υπερασπιστούμε συνολικά τα συμφέροντα του Δήμου Χαϊδαρίου.

Το Παλατάκι

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά λειτουργεί στα διοικητικά όρια του δήμου σας. Κάποιοι συνάδελφοι σας δήμαρχοι διαφωνούν με την δημιουργία δομών υποδοχής στους δικούς τους Δήμους. Εσείς πιστεύετε ότι έχουν δίκιο να αντιδρούν και ποια η δική σας εμπειρία από την φιλοξενία στη δική σας πόλη;

Το σωστό είναι  η όποια επιβάρυνση να είναι ισοβαρής για όλους τους Δήμους, κάτι που δεν συμβαίνει με το Χαϊδάρι. Στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 πρόσφυγες. Και όχι μόνο δεν γίνονται ενέργειες για την αποσυμφόρησή του, αλλά διαρκώς έρχονται νέοι πρόσφυγες από τα νησιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά μικρά παιδιά, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαθέτει όλο και μεγαλύτερη δύναμη στον Σκαραμαγκά, αποσπώντας την από τα καθήκοντα της ασφάλειας στην πόλη. Οι διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές οι οποίες εξυπηρετούν τις συνοικίες του Σκαραμαγκά και του Δαφνίου υφίστανται μεγαλύτερο φόρτο κλπ. Ζητούμε λοιπόν άμεσα από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες την αποσυμφόρηση του Σκαραμαγκά.

Μάλιστα ο χώρος του Κέντρου Φιλοξενίας, η Προβλήτα 4,  ανήκει δικαιωματικά στον Δήμο Χαϊδαρίου και θα έπρεπε να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν εδώ και αρκετά χρόνια. Υπήρχε ρητή δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η έκταση θα παραχωρηθεί στον Δήμο μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία του Κέντρου. Δυστυχώς αντί γι αυτό μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑΔ και υπάρχουν σκέψεις παραχώρησης της στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων. Διαφωνούμε κατηγορηματικά. Η Προβλήτα 4 ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από τα Ναυπηγεία και δεν είναι χρήσιμη στη λειτουργία τους.  Αντίθετα, είναι πολύτιμη για την πρόσβαση του Χαϊδαρίου και όλης της Δυτικής Αθήνας στη θάλασσα, για την αναβάθμιση συνολικά της περιοχής μας. Σε αυτό έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, όπως εκφράστηκε με πρόσφατη απόφαση του τοπικού Αναπτυξιακού Συνδέσμου,

Αντιμετωπίζετε θέματα καθαριότητας; Ρωτάμε διότι, τουλάχιστον παλαιότερα παρατηρήθηκαν φαινόμενα απόρριψης μπαζών σε δημόσιους χώρους. Υφίσταται το πρόβλημα αυτό και πως θα αντιμετωπίσετε συνολικά το ζήτημα της καθαριότητας στο Δήμο σας;

Όπως σε όλους τους  Δήμους, έτσι και σε μας η καθαριότητα αποτελεί την νούμερο ένα προτεραιότητα του Δημάρχου.  Ειδικά σε μια πόλη, που αναμφισβήτητα είχε σοβαρό πρόβλημα. Κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, αλλά σίγουρα δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό για μας σημείο. Σε ό, τι αφορά τα μπάζα στα οποία αναφερθήκατε, μόλις αναλάβαμε βρήκαμε έναν τραγέλαφο. Τα συνεργεία του Δήμου δεν μπορούσαν να απομακρύνουν τα μπάζα  που βρίσκονταν συσσωρευμένα στα πεζοδρόμια της πόλης, τόσο γιατί δεν είχαν πρακτικά την δυνατότητα όσο και επειδή ο Δήμος δεν είχε πιστοποιηθεί στο αρμόδιο κρατικό σύστημα. Όμως οι κάτοικοι δεν είχαν ενημερωθεί από τον Δήμο να μην εναποθέτουν μπάζα στα πεζοδρόμια, οπότε είχε δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση. Βρήκαμε νόμιμη λύση για την απομάκρυνση  των σωρών μπαζών από την πόλη και πραγματοποιούμε εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων για την υποχρέωση καθενός να απομακρύνει με δικά του μέσα τα μπάζα που παράγονται απο εργασίες που εκτελεί.

Τάση της εποχής είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, η μείωση των εκπομπών αερίου. Ενθαρρύνετε και με ποιους τρόπους, την εναρμόνιση  του Δήμου σας με τις σύγχρονες αυτές παγκόσμιες απαιτήσεις;

Το προσεχές διάστημα ξεκινάμε μαζί με ιδρύματα και ΜΚΟ μια μεγάλη πρωτοβουλία για να καταστήσουμε το Χαϊδάρι πραγματικά «πράσινο» και βιώσιμο, με συγκεκριμένα μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε στις δράσεις που προγραμματίζουμε και τους μαθητές των σχολείων της περιοχής μας, τη νέα γενιά που όπως βλέπουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά  ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024