Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια

Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια

Βρετανοί επιστήμονες αναπαρήγαγαν εν μέρει τη φωνή ενός νεκρού με τη βοήθεια τεχνητών φωνητικών χορδών.

Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν κατά κάποιο τρόπο την επιθυμία ενός Αιγύπτιου ιερέα για μεταθανάτια ζωή, καθώς αναπαρήγαγαν εν μέρει τη φωνή του με τη βοήθεια τεχνητών φωνητικών χορδών.

Όμως ο ήχος που βγαίνει, θυμίζει λίγο βέλασμα προβάτου, πράγμα που ίσως δεν θα άρεσε στον ιερέα και γραφέα Νεσιαμούν, ο οποίος έζησε στο ναό του Αμούν στο συγκρότημα του Καρνάκ στις Θήβες της Αιγύπτου (σημερινό Λούξορ), στη διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης περιόδου του Φαραώ Ραμσή του 11ου από το 1099 έως το 1069 π.Χ.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου Royal Holloway και της Υόρκης, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, όπου εκτίθεται ο Νεσιαμούν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σάρωσαν σε τομογράφο τη μούμια.

Χρησιμοποιώντας τις ακριβείς πλέον διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγα, φάρυγγα, στοματικής και ρινικής κοιλότητας), παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της, καθώς και ένα ηλεκτρονικό λάρυγγα.

Έτσι, παρήγαγαν ένα συνθετικό ήχο που -υποτίθεται ότι- είναι όμοιος με τη φωνή του ιερέα.

Είναι η πρώτη φορά που αναπαράγεται εν μέρει η φωνή ενός νεκρού μέσω τεχνητών μέσων. Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπαράγουν, με τη βοήθεια υπολογιστή, ολόκληρες φράσεις του Νεσιαμούν.

«Η τεχνολογία αναδημιουργίας φωνής μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τον ήχο της φωνής κάποιου που είναι εδώ και καιρό νεκρός.

Ήταν εκφρασμένη επιθυμία του Νεσιαμούν να ακουστεί στη μετά θάνατο ζωή.

Στην πραγματικότητα ήταν κάτι γραμμένο πάνω στο φέρετρο του. Κατά κάποιο τρόπο, πραγματοποιήσαμε την επιθυμία του», δήλωσε η καθηγήτρια αρχαιολογίας Τζόαν Φλέτσερ του Πανεπιστημίου της Υόρκης.

Εφεξής οι επισκέπτες της καλοδιατηρημένης μούμιας στο Μουσείο του Λιντς δεν θα τη βλέπουν μόνο, αλλά θα ακούν επίσης και το συνοδευτικό ήχο της φωνής της.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024