Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση στην οποία το άτομο νοσεί. Προφανώς επειδή έχει κάποια συγκεκριμένη κλινική εικόνα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η όρεξή του για σεξ και γενικότερα η libido του.

Κατάθλιψη και «χημεία»

Δεν υπάρχει προσέγγιση που να τα καλύπτει όλα. Αλλά υπάρχουν μερικοί δοκιμασμένοι και αληθινοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς την κατάθλιψη χωρίς να καταστρέψετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Αυτό που είναι σημαντικότερο, λένε οι ειδικοί, είναι να μην σταματήσετε ποτέ τη θεραπεία ενάντια στην κατάθλιψη υπό τον φόβο ότι οι σχέσεις σας και το σεξ θα περάσουν δυσκολίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να βλάψει τις σχέσεις και μπορεί να κάνει τα αγαπημένα άτομα να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα προσωπικά.

«Στην κατάθλιψη, η χημική σούπα συχνά δεν είναι σωστή», λέει ο Russell Stambaugh, PhD, θεραπευτής σεξ στο Ann Arbor, Mich., και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Παιδαγωγών, Συμβούλων και Θεραπευτών της Σεξουαλικότητας.

Αξιοσημείωτο είναι να ρίχνει κανείς μια ματιά σε πράγματα όπως η παχυσαρκία, τα φάρμακα και το άγχος που μπορεί να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον για το σεξ. Ελέγξτε αυτούς τους παράγοντες μείωσης της λίμπιντο.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Ό, τι και να συμβαίνει με τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε πρώτα την κατάθλιψη. Αντιμετωπίστε τις σεξουαλικές παρενέργειες αργότερα. Οι άνδρες και οι γυναίκες αγωνίζονται εξίσου με σεξουαλικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης.

Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη μπορούν να βιώσουν απώλεια επιθυμίας, να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για οργασμό και απλά να βρουν το σεξ λιγότερο ευχάριστο. «Η όλη διαδικασία της σεξουαλικής διέγερσης ξεκινάει με την ικανότητα να προκαταλαμβάνει την ευχαρίστηση, η οποία χάνεται με την κατάθλιψη», λέει ο Frederick K. Goodwin, MD, που υπηρετεί στο επιστημονικό συμβούλιο της Εθνικής Συμμαχίας Έρευνας για τη Σχιζοφρένεια και την Κατάθλιψη.

«Οι άνθρωποι που ζούνε με κατάθλιψη είναι κλειδωμένοι στη στιγμή της οδύνης τους». Τα φάρμακα που θεραπεύουν την κατάθλιψη, λέει ο Goodwin, «μπορούν να απελευθερώσουν τη σεξουαλική λειτουργία από τα χέρια της κατάθλιψης».

Ωστόσο, πολλά αντικαταθλιπτικά μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή. «Τα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν τη σεξουαλική λειτουργία», λέει ο J. Michael Bostwick, MD, καθηγητής ψυχιατρικής στην κλινική Mayo στο Rochester, Minn.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο