Στην Αμοργό, το Κυκλαδονήσι με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα και το εντυπωσιακό ανάγλυφο, βρίσκεται ένα μοναδικό δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, η βυζαντινή μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Το χαρακτηριστικό εκείνο που καθιστά τη Χοζοβιώτισσα πραγματικά ξεχωριστή είναι η τοποθεσία της, καθώς δεσπόζει σε μια επιβλητική ορθοπλαγιά της Αμοργού, πάνω από τη θάλασσα.

Αυτό που ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν είναι ότι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκκλησιαστικό μνημείο της Αργολίδας θυμίζει έντονα τη φημισμένη Χοζοβιώτισσα της Αμοργού.

Χτισμένη σε απρόσιτη θέση («Βράχια» την αποκαλούν οι ντόπιοι), σφηνωμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά του όρους Αυγού, κοντά στα Δίδυμα Ερμιονίδας, η μονή του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο των Μεταβυζαντινών (κατά πάσαν πιθανότητα) Χρόνων.

Το καθολικό της μονής είναι δισυπόστατο: το νότιο τμήμα, εξ ολοκλήρου υπόσκαφο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και το βόρειο (με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα) στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο φρουριακός χαρακτήρας της μονής, τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και το επιβλητικό τοπίο συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, που αιχμαλωτίζει το φωτογραφικό φακό και χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη των επισκεπτών και των προσκυνητών.

Γράψτε το σχόλιο σας