Παλαιότερα αποτελούσε σκάνδαλο να είναι μια γυναίκα μεγαλύτερη…Τώρα;

Όταν η γυναίκα είναι µεγαλύτερη

Παλαιότερα αποτελούσε σκάνδαλο και σίγουρα προκαλούσε πολλά κουτσομπολιά η σχέση ανάμεσα σε μία μεγαλύτερη γυναίκα και έναν μικρότερο άνδρα. Στις μέρες μας, όμως, αυτό συμβαίνει όλο και συχνότερα. Ακόμα κι αν θεωρούμε ότι οι άνδρες το κάνουν για να διασκεδάσουν και να «εκμεταλλευτούν» μία πεπειραμένη γυναίκα, συνήθως η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Οι άνδρες που επιλέγουν μια μεγαλύτερη γυναίκα για να κάνουν μια σχέση είναι ώριμοι, κατασταλαγμένοι, θέλουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά και πιθανώς βρίσκουν τις συνομήλικές τους ανώριμες και επιπόλαιες.

Συχνά, μάλιστα, δεν βρίσκουν την ανταπόκριση και τη σοβαρότητα που αναζητούν στις γυναίκες της ηλικίας τους. Δεν είναι απίθανο βέβαια και αυτοί με τη σειρά τους να θαυμάσουν την προσωπικότητα και να εντυπωσιαστούν από την καριέρα, την επιτυχία, την κοινωνική θέση κ.λπ. της μεγαλύτερης γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και κάποια ψυχαναλυτική εξήγηση που αφορά τη σχέση τους με τη μητέρα τους, που τους λείπει ή την οποία έχουν ως πρότυπο.

Ο έρωτας στερεότυπα δεν κοιτά;

Αν μπορούμε να πούμε ότι η κριτική που γίνεται στον άνδρα που παντρεύεται ή κάνει σχέση με πολύ μικρότερη γυναίκα είναι αυστηρή, τότε εκείνη που ασκείται σε μια γυναίκα που επιλέγει έναν νεότερο άνδρα μόνο πολύ σκληρή μπορεί να χαρακτηριστεί. Άλλωστε, είναι εκείνη που τολμά να αγνοήσει το κοινωνικό στερεότυπο που θέλει τον άνδρα μεγαλύτερο από τη γυναίκα. Ο κοινωνικός περίγυρος της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνεύει σύντομα να φαίνεται «μαμά» του, να την παρατήσει αφού κάνει το «κέφι» του ή να βρεθεί εγκλωβισμένη σε μία σχέση χωρίς ασφάλεια.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι καθόλου απαραίτητο ότι θα συμβούν, είναι όμως σίγουρο ότι εκφράζουν τα κοινωνικά στερεότυπα μιας παλαιότερης κοινωνίας κυρίως, όπου η γυναίκα έχανε την αξία της μόλις περνούσε η αναπαραγωγική της ηλικία. Πολλές γυναίκες σκέφτονται έτσι και πολλές άλλες, καθώς ερωτεύονται και εμπιστεύονται έναν άνδρα μικρότερό τους, «αναγκάζονται» να αγνοήσουν τα στερεότυπα -που ούτως ή άλλως αντανακλούν τον τρόπο σκέψης μας και όχι την πραγματικότητα- και να πειστούν ότι και οι νεότεροι άνδρες μπορεί τελικά να αποδειχτούν ώριμοι και σταθεροί. Άλλωστε, η δοκιμή και η ζωή μένει να τις πείσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας