Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κι όμως η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

Κι όμως η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

Ο όρος «καθυστερημένη εκσπερμάτιση» ή «υπερβολικός έλεγχος του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιατρική κατάσταση όπου ο άνδρας χρειάζεται πολύ χρόνο

Ο όρος «καθυστερημένη εκσπερμάτιση» ή «υπερβολικός έλεγχος του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιατρική κατάσταση όπου ο άνδρας χρειάζεται πολύ χρόνο ή δεν μπορεί να εκσπερματώσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τι μπορεί να φταίει;

Οι περισσότεροι άνδρες που παρουσιάζουν δυσκολία στην εκσπερμάτιση δεν έχουν κάποιο βιολογικό πρόβλημα, ενώ η ηπιότερη μορφή της καθυστερημένης εκσπερμάτισης είναι και η συχνότερη.

Οργανικά αίτια

Ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, νευρολογικές βλάβες (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο), παθήσεις στον προστάτη ή ουλές στην ουρήθρα μπορεί να δυσκολέψουν την εκσπερμάτιση. Επίσης, ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, όπως οι α-αποκλειστές (συνήθως χορηγούνται για καρδιαγγειακές παθήσεις) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία της εκσπερμάτισης. Ακόμη και η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, αφού με την πάροδο των χρόνων χρειάζεται περισσότερος χρόνος ή πιο έντονος ερεθισμός για να επέλθει η εκσπερμάτιση.

Ψυχολογικά αίτια

Σημαντικός παράγοντας στην αρχική εμφάνιση του προβλήματος είναι το αυξημένο άγχος, αφού ένας άνδρας με άγχος που κρατά συνεχώς τους μυς του σε σύσπαση συνήθως ασκεί -άθελά του- αυξημένο έλεγχο και στους μυς που ελέγχουν την εκσπερμάτιση. Επίσης, το πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως και σε άνδρες που είχαν ελάχιστες ή δεν είχαν σεξουαλικές εμπειρίες και κατά τη διάρκεια των επαφών τους αισθάνονται πως «προσπαθούν» πολύ. Πολύς χρόνος μπορεί να χρειαστεί και σε όσους έχουν έντονο άγχος για να ικανοποιήσουν τη σύντροφό τους (το λεγόμενο άγχος απόδοσης). Το πρόβλημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άνδρες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας που με τον καιρό έχουν αναπτύξει μια δυσκολία στο να «αφεθούν» κατά τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν, εξάλλου, και αυτοί που νιώθουν ενοχή κατά τη σεξουαλική επαφή ή αυτοϊκανοποιούνται συχνά και έχουν εξοικειωθεί με τη διέγερση που μόνοι τους πετυχαίνουν.

Αναζητώντας λύση

Και στην περίπτωση της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Έτσι, πολλές φορές η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους. Αν το πρόβλημα είναι βαθύτερο, για παράδειγμα ο άνδρας δυσκολεύεται να «αφεθεί», είναι σημαντικό το ζευγάρι ή ο άνδρας να απευθυνθεί σε σεξολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Φυσικά, αν το άγχος είναι η αιτία, είναι απαραίτητο να βρει ο άνδρας τρόπο να χαλαρώνει, και στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν οι ήπιοι χειρισμοί και η επανεκπαίδευση με τη βοήθεια του σεξολόγου.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024