Μέτρα για τον περιορισμό των επεξεργασμένων εικόνων και βίντεο (deepfakes) παίρνει το Facebook.

Tα deepfakes αποτελούν πλαστά βίντεο, στα οποία ένας αλγόριθμος, με τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης, «μαθαίνει» τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και αντικαθιστά το πρόσωπο ενός ανθρώπου με αυτό ενός άλλου.

Έτσι, μετά το Twitter, το Facebook θα γίνει το δεύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που περιορίζει αρκετά ή απαγορεύει αυτά τα βίντεο, όπως και εικόνες που είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα Photoshop.

Η ανακοίνωση του Facebook

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο blog της πλατφόρμας, δεν θα εμφανίζονται ή θα αφαιρούνται τα βίντεο ή οι εικόνες:

  • Όπου είναι ξεκάθαρη η επεξεργασία και στα οποία ένα πρόσωπο φαίνεται να λέει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχει πει ποτέ ή ακόμη και να προσθέτει λέξεις με σκοπό την παραπλάνηση των χρηστών, θα διαγράφεται.
  • Τα οποία είναι προϊόντα επεξεργασίας από τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχουν όμως και δύο εξαιρέσεις σ’αυτόν τον κανόνα: τα βίντεο χιουμοριστικού χαρακτήρα, αλλά και αυτά που είναι προϊόν μοντάζ με κομμένες ατάκες ή αλλαγή σειράς των λεγομένων κάποιου προσώπου.

Ασφαλώς, ο λόγος που το Facebook επέλεξε να ανακοινώσει τώρα αυτή την απόφαση δεν είναι τυχαίος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σταδιακά ξεκινά η προεκλογική περίοδος για τις Αμερικανικές εκλογές του 2020, σε συνδυασμό πάντοτε με τις συχνές κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην πλατφόρμα για την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας