Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως πάσχετε από τη διαταραχή sexsomnia και δεν το ξέρετε;

Μήπως πάσχετε από τη διαταραχή sexsomnia και δεν το ξέρετε;

Η σεξυπνία (sexsomnia) είναι ένα είδος υπνικής διαταραχής, όπου ο εγκέφαλος «εγκλωβίζεται» στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης

Μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, αλλά η «σεξυπνία» (sexsomnia) είναι μια πραγματική διαταραχή. Και μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στη ζωή εκείνων που την έχουν…

Η σεξυπνία (sexsomnia) είναι ένα είδος υπνικής διαταραχής, όπου ο εγκέφαλος «εγκλωβίζεται» στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης.

Όπως συμβαίνει και με άλλες σχετικές διαταραχές (ονομάζονται και παραϋπνίες), όπως η υπνοβασία και η ομιλία στον ύπνο, κάποιος που είναι επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις στον ύπνο του μοιάζει να είναι πλήρως ξύπνιος και ότι έχει πλήρη επίγνωση του τι κάνει (πχ να αυνανίζεται, ή να ξεκινάει την σεξουαλική επαφή ή ακόμα και να επιτίθεται σεξουαλικά στο άτομο που κοιμάται δίπλα του).

Αλλά τίποτα από αυτά δεν τα κάνει εν γνώση του, αφού στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός του είναι σε ένα στάδιο ακριβώς πριν τον ύπνο.

Μάλιστα το πιθανότερο είναι να συμβεί τις πρώτες ώρες του ύπνου, επειδή εκείνο το διάστημα ο φλοιός του εγκεφάλου είναι ανενεργός αλλά το τμήμα του το οποίο ευθύνεται για βασικές προτροπές όπως ας πούμε η επιθυμία για σεξ είναι ακόμη ενεργό. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το άτομο το οποίο πάσχει από σεξυπνία προχωρήσει σε βίαιη «επίθεση» σε ένα άλλο που κοιμάται δίπλα του το οποίο δεν θέλει ούτε καταλαβαίνει τι συμβαίνει με αποτέλεσμα να προκύψει μη συγκαταβατικό σεξ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από sexsomnia ντρέπονται γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να μην μιλούν για το πρόβλημά τους κάτι που οπωσδήποτε δεν τους βοηθά να το λύσουν. Η σωστή αντιμετώπιση είναι να επισκεφθούν έναν ειδικό και να μιλήσουν για τη διαταραχή τους και στον εκάστοτε σύντροφό τους ώστε αυτός να μη βρεθεί προ εκπλήξεως.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024