Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μάριος Φραγκούλης μιλάει στο in.gr για τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής του

Ο Μάριος Φραγκούλης μιλάει στο in.gr για τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής του

Ο Μάριος Φραγκούλης ετοιμάζεται να βάλει τα γιορτινά του και να παρουσιάσει δύο μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής στις 17 και 28 Δεκεμβρίου

Ο Μάριος Φραγκούλης ετοιμάζεται να βάλει τα γιορτινά του και να παρουσιάσει δύο μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής στις 27 και 28 Δεκεμβρίου.

Ο αγαπημένος ερμηνευτής εν αναμονή του νέου χρόνου θα ερμηνεύσει τραγούδια που ετοίμασε ειδικά για τη χριστουγεννιάτη Αθήνα.

Christmas in Athens: το ιδανικό soundtrack για να αποχαιρετήσει η πόλη το 2019 και να υποδεχτεί το 2020 και τη νέα δεκαετία. Και οι δύο συναυλίες έγιναν sold out, ενώ στο χώρο του Μεγάρου θα διατίθεται σε μόνο 200 αντίτυπα ο νέος του δίσκος «Marios Frangoulis & Big Band P.S. I love you: Live from the Athens Concert Hall, An American song Book» υπογεγραμένος από τον ίδιο.

Χριστούγεννα γεμάτες πρόβες και με μια βαλίτσα στο χέρι. Αλήθεια βρίσκεις ποτέ χρόνο για ξεκούραση;

Το τραγούδι είναι για μένα η απόλυτη ξεκούραση και με γεμίζει δύναμη και ενέργεια. Ενέργεια από τον κόσμο που έρχεται να μας ακούσει αλλά και από τους τόσο σπουδαίους συνθέτες που έχω για άλλη μία φορά να τραγουδήσω. Σίγουρα θα ξεκουραστώ αυτές τις μέρες, θα πάω να δω πολλές και αγαπημένες παραστάσεις συναδέλφων μου, θα μαγειρέψω φαγητά και θα ανάψω το τζάκι και τα κεριά, θα βάλω το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μου και θα το στολίσω με μπάλες φωτάκια και δώρα.

Ποια είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση σου από τα Χριστούγεννα;

Μικρός, 5 ετών,με τις πυτζάμες μου, να στολίζω το δέντρο του σπιτιού μας με την θεία μου την Λούλα την μητέρα μου και να αισθάνομαι ότι με εκείνη βρήκα ξανά την χαμένη οικογένειά μου. Μαζί με το θείο μου το Γιώργο και τα ξαδέρφια μου αισθάνθηκα ότι ενώθηκα ξανά με ανθρώπους που με αγαπούν και ότι από δω και πέρα θα είναι οικογένεια μου για πάντα. Μια άλλη στιγμή που θυμάμαι ήταν στις 5 Δεκεμβρίου του 1988, παραμονές Χριστουγέννων.  Όταν έκανα την πρεμιέρα μου στους άθλιους το γνωστό Les Miserables, στο West End του Λονδίνου, στο θρυλικό θέατρο Palace όπου ήμουν τόσο περήφανος που σαν Έλληνας έπαιζα το πρωταγωνιστικό ρομαντικό ήρωα Μάριο και που βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο πρώτο μπαλκόνι οι θείοι μου. Αισθάνθηκα περήφανος και δικαιωμένος κατά κάποιο τρόπο μιας και μπόρεσα να καταφέρω να γίνω μέλος της οικογένειας του μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο, του Cameron Mackintosh!

Κάπως έτσι ξεκίνησα το θέατρο το 1988, και το συνδύασα απόλυτα με τις μέρες των Χριστουγέννων.

Προτιμάς τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο αγαπημένη μου στιγμή, οι πιο δυνατές μου μνήμες σε ένα χρόνο. Έχω περάσει πολλά Χριστούγεννα σε πολλά θέατρα του κόσμου από την Κίνα Ιαπωνία Αμερική Λονδίνο, γεμάτα εμπειρίες, όμορφες στιγμές, φώτα λαμπερά, δώρα αμέτρητα, γέλια, αγάπη και καλούς φίλους. Σίγουρα όμως τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι κάτι το ξεχωριστό γιατί εδώ είναι η πατρίδα μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου και χωρίς να το θέλω έτσι απλά… Με συγκινούν πολύ τα Χριστούγεννα στην Αθήνα…. τα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα, το κέντρο της Αθήνας, η Ακρόπολη, τα θέατρα στολισμένα και οι άνθρωποι πιο θετικοί για το τι θα τους φέρει η νέα χρονιά!!!

Ποιο μέρος του κόσμου αισθάνεσαι σπίτι σου;

Την Αθήνα σίγουρα αλλά και τη Νέα Υόρκη, μια πόλη γεμάτη ενέργεια μοναδική, το Μπροντγουέι, οι νέες παραστάσεις στο θέατρο, η όπερα, το επίπεδο του επαγγελματισμού και των μεγάλων θεατρικών παραστάσεων, οι νέες παραγωγές, η μουσική jazz που διαχέεται σε όλη την πόλη.Μια ενέργεια μοναδική, πραγματικά μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!

Μετά το Ηρώδειο, την Σκάλα του Μιλάνου και το Royal Albert Hall υπάρχει κάτι που δεν έχεις κατακτήσει;

Θα ήθελα πολύ να ξαναμπω σε κάποια από τα μεγάλα θέατρα του Μπροντγουέι και του West End στο Λονδίνο γιατί πιστεύω ότι έχω ακόμα πολλά να δώσω, και ανοίγονται προοπτικές σε τόσους πολλούς και ενδιαφέροντες ρόλους. Ετοιμάζομαι να πραγματοποιήσω ένα πολύ σημαντικό δίσκο με ντουέτα από το Μπροντγουέι με πολύ γνωστά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και έτσι θα είχε ενδιαφέρον να προσθέσω άλλον ένα ή δύο ρόλους στο ρεπερτόριο μου, διαφορετικούς φυσικά, από αυτούς που έχω ερμηνεύσει έως τώρα και να συνεχίσω την παράδοση πάνω σε αυτό που έχω σπουδάσει και ξέρω τόσο καλά.

Δεν θα μπορούσα να κρύψω φυσικά την αγάπη μου για την όπερα για τους μεγάλους ρόλους για την ευκαιρία κάποια στιγμή να βρεθώ στη σκηνή τραγουδώντας για παράδειγμα τον Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα ή το Ροδόλφο στην Μποέμ του Puccini ή ακόμα και τον Andrea Chenier, τον πρωταγωνιστικό ρόλο και επαναστάτη την περίοδο της Γαλλικής επανάστασης σε αυτήν την μαγική όπερα.

Μίλησε μας για την συνεργασία σου με την Λίνα Νικολακοπούλου στην δισκογραφική σου δουλειά με τίτλο «Γαλάζια Λίμνη».

Η Λίνα Νικολακοπούλου είναι για μένα πηγή έμπνευσης, είναι ένας άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή μου έχει δώσει δύναμη μεγάλη, έχει χαραχτεί το όνομα της στην ψυχή μου και μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει «μικρά θαύματα» …κάποια τραγούδια που εμπνευστήκαμε από τη ζωή και ο ένας από τον άλλον. Τραγούδια που έχουν σχέση με την αγάπη και τις σχέσεις των ανθρώπων, ακόμα και την προσωπική καθαρά δική μας σχέση με τον εαυτό μας. Στιγμές που περνάμε μόνοι μας, πολλές φορές στιγμές που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας ή με την μοναξιά μας, με τα δευτερόλεπτα που περνούν, τη ζωή που μας μαθαίνει αλλά και μας δυσκολεύει πολλές φορές! Η Γαλάζια Λίμνη, είναι ένας δίσκος που έχει γραφτεί με αγάπη και αφοσίωση!

Περάσαμε υπέροχα στο στούντιο, ώρες ατελείωτες και μοναδικές μιας και η Λίνα εκτός από μία σπουδαία στιχουργός είναι και μουσικός και έχει ίσως και το πιο δυνατό και αστείρευτο χιούμορ που έχω δει σε άνθρωπο! Η ποιότητα του χαρακτήρα της και η εσωτερική της δύναμη μετατρέπεται σε σοφία και έμπνευση που μας αγκαλιάζει και μας φωτίζει! Την αγάπησα πολύ μέσα από αυτήν την διαδικασία και την εμπιστεύομαι σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα!

Μαζί μας, σ’αυτή την τόσο σημαντική δουλειά συμμετείχε και η Δάφνη Αλεξανδρή με «Τα Καθρεφτάκια» ένα τραγούδι που αγαπώ τόσο πολύ, καθώς και η Καίτη Παναγιωτόπουλου που μαζί με τον τόσο σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Άρη Δαβαράκη μας χάρισαν το τραγούδι «Ο Τρελός Ποταμός» ! Ο Άρης είναι πολύ σπουδαίος και έχει έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο να γράφει, έτσι μας έδωσε με την γνωστή του ευφυία, στιγμές μοναδικές όπως το ‘´Δούναι και Λαβείν’ που είναι και για μένα ένα από τα πιο δυνατά και όμορφα τραγούδια της δουλειάς αυτής. Η Λίνα Νικολακοπούλου εδώ με ενέπνευσε να γράψω σε ρυθμούς που δεν είχα δοκιμαστεί ποτέ έως τώρα. Κάποιες μελωδίες ίσως θυμίζουν τον Erik Satie ή ένα ήχο κάποιες φορές «ηλεκτρονικό» που δεν συνηθίζεται πολύ σε έντεχνα τραγούδια. Κάποια είναι καθαρά ελληνικά και έχουν το δικό τους στίγμα όπως η Γαλάζια Λίμνη που είναι ένα ελληνικό καθαρόαιμο χασάπικο στο οποίο συμμετείχε και ο σπουδαίος μουσικός Μανώλης Καραντίνης που έβαλε το στίγμα του με το μπουζούκι του. Πρέπει να αναφερθώ φυσικά στις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις του Πέτρου Κλαμπάνη με τον οποίο μαζί φτιάξαμε τραγούδια όπως ‘Η Βόλτα’ που θυμίζουν παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο. Με τον υπέροχο και γεμάτο εικόνες στίχο της Λίνας θυμηθήκαμε αυτή τη βόλτα στην στους πλακόστρωτους δρόμους της Αθήνας δίπλα σ το Θησείο, το Ηρώδειο, κάτω από την Ακρόπολη, στο κέντρο, στην καρδιά της πόλης.

Υπάρχει κάποια συνεργασία σου που δεν ξεχάσεις ποτέ;

Φυσικά υπάρχουν συνεργασίες που μένουν στο μυαλό σου για πάντα και η καθεμία είναι ξεχωριστή. Η συνεργασία μου με τον Placido Domingo στη σκηνή θα μου μείνει αξέχαστη για πολλούς λόγους. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια επί σκηνής όταν γνώρισα αυτόν τον σπουδαίο την ώρα τενόρο, με αγκάλιασε σα να είμαι παλιός συνεργάτης και μου φέρθηκε ισάξια επί σκηνής και μπροστά στο κοινό του. Μου έδειξε πραγματικά τι θα πει Αγάπη συναδελφική και φυσικά μου δίδαξε τι σημαίνει να είσαι ο απόλυτος επαγγελματίας. Ένας πολύ σπουδαίος τενόρος, μουσικός, μαέστρος και ένας από τους πιο δυνατούς συνεργάτες που είχα μέχρι σήμερα. Θέλεις δεν θέλεις από έναν τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη μπορείς μόνο να μάθεις, να γίνεσαι καλύτερος να ανεβάζεις τον πήχη όλο και πιο ψηλά, με καλοσύνη, με χαρά, με δύναμη και θετική άποψη στα πράγματα. Όταν φτάσεις τόσο ψηλά καταλαβαίνεις πόσο πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις με πιο μεγάλη δύναμη, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με ανθρωπιά και μια ενέργεια που θα σε ακολουθεί για πάντα.

Αυτή είναι η δύναμη ενός καλλιτέχνη, αυτήν παίρνει και χαρίζει απλόχερα επί σκηνής και στο κοινό του δίνοντάς του ελπίδα και θάρρος, ειδικά στα νέα παιδιά, παροτρύνοντας τα να μην πάψουν ποτέ να ονειρεύονται, να δουλεύουν για το μέλλον τους, γι’ αυτό το ‘άπιαστο όνειρο.’

Τι να περιμένει κανείς να δει και να ακούσει στην παράσταση Christmas in Athens;

Πιστεύω πως θα περάσουμε όλοι πολύ καλά, θα τραγουδήσουμε αγαπημένα και διαχρονικά υπέροχα χριστουγεννιάτικα τραγούδια με την big band που δημιουργήσαμε μαζί με ορισμένους από τους καλύτερους μουσικούς που διαθέτει αυτή τη στιγμή χώρα μας, δίνοντας ένα στίγμα μοναδικό. Υποσχόμαστε μία μοναδική παράσταση γεμάτη χαρά ρομαντισμό και μοναδικές εικόνες. Μαζί μας μετά από πολλά χρόνια, θα είναι η αγαπημένη μου φίλη και σοπράνο Deborah Myers η οποία θα επισκεφτεί την Ελλάδα με όλη της την οικογένεια αυτή τη φορά, τραγουδώντας μαζί μου αλλά και μόνη της όμορφα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που που όπως κάθε φορά αγγίζουν τις ευαίσθητες μας χορδές. Η Deborah υπήρξε για μένα μια κορυφαία συνεργάτις και μια μοναδική φιλη για πολλά χρόνια. Φέτος, νομίζω ότι συμπληρώνουμε τουλάχιστον 25 χρόνια φιλίας και συναδελφικότητας επί σκηνής, δηλ. μια ολόκληρη ζωή. Είναι ένα μοναδικό πλάσμα που αγαπάει την Ελλάδα με την καρδιά της και μετά από τόσα χρόνια περιμένει πώς και πώς να ξανασυναντηθούμε επί σκηνής και να ζήσουμε μαζί μοναδικές στιγμές γεμάτες αθωότητα και πολύ χαρά!

Η παράσταση μας θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που είναι για μένα ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα που έχω παίξει στην Ελλάδα και στο οποίο έχω παρουσιάσει ορισμένες από τις πιο σημαντικές παραστάσεις στην όπερα, στο μιούζικαλ, στο θέατρο αλλά και σε πολλές πολλές συναυλίες.

Ο μαέστρος μας Λουκάς Καρυτινός θα μας οδηγήσει σε κόσμους μαγικούς, σε ρυθμούς τζαζ, σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικούς, Με τραγούδια Gospel και κλασσικά καθώς και γνωστά κομμάτια από μιούζικαλ, παιγμένα με τον μοναδικό τρόπο της Βig Βand.

Τον μήνα αυτό επέλεξες και για την κυκλοφορία του live album P.S. I love you το οποίο μέχρι στιγμής βρίσκαμε μονο ψηφιακά. Τί περιλαμβάνει αυτό το άλμπουμ και πώς διαφοροποιείται από ο,τι μας έχεις παρουσιάσει ως τώρα;

Καταρχάς, σας λέω, με τη χαρά ενός μικρού παιδιού, ότι στην περίπτωση αυτή ένα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα.

Το P.S I love you είναι το γνωστό ‘American Songbook’ μέσα στο οποίο εμπεριέχεται όλη η μεγάλη κουλτούρα των πολύ σπουδαίων δημιουργών όπως oι Gershwin, Cole Porter, Rogers and Hammerstein, Irving Berlin και πολλών άλλων συνθετών μιας άλλης εποχής που χάρισαν σε όλο τον κόσμο μοναδικές μουσικές! Αυτές οι μουσικές και τα τραγούδια σφραγίστηκαν με μοναδικές ερμηνείες από τις φωνές των Φρανκ Sinatra, Nat king Cole, Dean Martin, Bing Crosby, Michael Bublé, George Michael, Liza Minelli και τόσων άλλων σπουδαίων ερμηνευτών.

Έτσι λοιπόν και εγώ, με αυτήν την Live ηχογράφηση και κυκλοφορία, δίνω το δικό μου στίγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την παγκόσμια σκηνή μέσα από δύο παραστάσεις που πραγματοποιήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής τον περασμένο Φεβρουάριο για πρώτη φορά, με την εξαίρετη Big Band!

Δίνουμε το «παρών» τραγουδώντας αυτά τα μοναδικά τραγούδια, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε τέχνη μέσα από την έντεχνη easy listening jazz με τις μοναδικές μελωδίες κυρίως γύρω από τον Έρωτα, τα μεγάλα μιούζικαλ και τις μοναδικές ενορχηστρώσεις!

Όταν ακούς αυτά τα τραγούδια λες απλά ‘ Είναι ωραία η ζωή’ … Ανάμεσα σε αυτά τα τραγούδια είναι και ένα πολύ όμορφο, ερωτικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, που αγάπησα πολύ όταν το πρωτοάκουσα, το ‘In The Cool Of The Day’ που ακούστηκε πρώτη φορά από την φωνή του Nat King Cole… Είναι για μένα ένα πολύ καθαρό και αθώο τραγούδι που αποκαλύπτει την μοναδική ψυχή του Μάνου και που κάθε φορά που το ακούω με γεμίζει με θετική ενέργεια, αγάπη και ελπίδα!

Μετά τις γιορτές, με την έλευση του νέου χρόνου, τι έχει η καλλιτεχνική ατζέντα για τον Μάριο Φραγκούλη;

Τι να σας πρωτοπώ!

Μια νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζω εδώ και δυο χρόνια με μερικές από τις πιο γνωστές και μεγάλες φωνές του Broadway, ένας δίσκος που βασίζεται μόνο σε ντουέτα! Δεν θα σας αποκαλύψω τα ονόματα ακόμα μιας και θα έχουμε σε λίγο καιρό να πούμε τόσα πολλά!

Συναυλίες σε διάφορα σημεία του κόσμου και όπως πάντα το ραντεβού μας στην Ελλάδα!

Τα επόμενα δύο χρόνια βασίζονται σε τρεις άξονες, Μιούζικαλ, Όπερα και σημαντικά Ελληνικά Έργα.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024