Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τάσσος Παπαδόπουλος: 11 χρόνια από το θάνατό του - Το «Όχι» στο σχέδιο Ανάν

Τάσσος Παπαδόπουλος: 11 χρόνια από το θάνατό του – Το «Όχι» στο σχέδιο Ανάν

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν 11 χρόνια

Το Κυπριακό είναι ανοιχτή πληγή για τον ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια. Οι δύο φάσεις εισβολής του «Αττίλα», ολοκλήρωσαν την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τους Τούρκους, διαμελίζοντας –σχεδόν- στη μέση την νεότευκτη Κυπριακή Δημοκρατία.

Έκτοτε, κάθε Κύπριος πρόεδρος είναι επιφορτισμένος με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Μεταξύ αυτών και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος σαν σήμερα το 2008 έφυγε από τη ζωή.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού, στο σχέδιο Ανάν, ο αείμνηστος Τάσσος στάθηκε απέναντι στην ιστορία. Την κοίταξε στα μάτια και κέρδισε.

Ποιος ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος

Γεννημένος στον Άγιο Αντώνιο Λευκωσίας στις 7 Ιανουαρίου 1934, ο Τάσσος ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Νίκου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής.

Σπούδασε νομικά στο King’s College του Λονδίνου και επιστρέφει στην Κύπρο το 1955 για να πάρει μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, απέναντι στους Βρετανούς.

Ασχολείται με την πολιτική από νεαρή ηλικία και διατελεί σε διάφορους υπουργικούς θώκους της Κύπρου, όπως σε αυτούς της Γεωργίας, των Οικονομικών και των Εσωτερικών. Παράλληλα, ασκεί και την δικηγορία.

Εκλέγεται πρόεδρος

Ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, εκλέγεται ο πέμπτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2003).  Απέναντί του ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Επρόκειτο για μια… κεντροδεξιά προεδρική αναμέτρηση.

Λίγο αργότερα, στις 16 Απριλίου του ίδιου χρόνου, υπογράφει στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους ηγέτες των άλλων εννέα υπό ένταξη κρατών.

Στη 1 Μαϊου 2004 η Κύπρος είναι και επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, το 2003, η Κύπρος οριοθετεί ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το 2007 με τον Λίβανο. Κάτι που πέραν από τουρκικές αντιδράσεις προκάλεσε και… ελληνικές, με τη δικαιολογία ότι μπορεί έτσι να προκληθεί ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Η κορυφαία στιγμή: Το σχέδιο Ανάν

Ο Κόφι Ανάν, διατέλεσε, γενικός γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Στον Ελληνισμό, ωστόσο, έγινε για το ομώνυμο σχέδιό του, που αφορούσε την επίλυση του Κυπριακού. Το συγκεκριμένο σχέδιο τροποποιήθηκε πέντε φορές και παραδόθηκε στον Κύπριο πρόεδρο και στον ηγέτη των Τουρκοκύπριων, Ραούφ Ντενκτάς, τον Μάρτιο του 2004.

«Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα»

Ο Κύπριος πρόεδρος προκηρύσσει δημοψήφισμα περί έγκρισης ή όχι του Σχεδίου Ανάν από τον Κυπριακό λαό. Στις 7 Απριλίου του 2004, λίγο πριν το δημοψήφισμα, προβαίνει σε ένα ιστορικό διάγγελμα που διαρκεί σχεδόν μια ώρα.

Στα τελευταία λεπτά του, σαφώς βουρκωμένος και συγκινημένος από την ευθύνη και την ιστορικότητα της στιγμής, καλεί τους ελληνοκύπριους να το απορρίψουν.

«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.

Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.

Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.

Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.

Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,

Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.

Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.

Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.

Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Σαρωτική νίκη Παπαδόπουλου

Στο δημοψήφισμα (24 Απριλίου) που ακολουθεί, το «ΟΧΙ» του κυπριακού ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν είναι σαρωτικό και προσλαμβάνει ποσοστό 76%. Από την άλλη, οι Τουρκοκύπριοι, το εγκρίνουν με ποσοστό 65%. Ωστόσο, η υπόθεση είχε… τελειώσει από το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου.

Το τέλος

Στις 12 Δεκεμβρίου 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος περνά στην Ιστορία. Πεθαίνει από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, εξαιτίας καρκίνου στον πνεύμονα. Η παρακαταθήκη του όμως παραμένει ζωντανή για τον ευρύτερο ελληνισμό.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024