Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος : Οι πιθανότητες να συμβεί είναι ελάχιστες, όμως παραμένει ο εφιάλτης των γονιών.

Είναι επίσης και ένα άλυτο ιατρικό αίνιγμα παρά τις πολλές ερευνητικές προσπάθειες.

Συμβαίνει σε βρέφη ηλικίας ενός μηνός μέχρι 1 χρόνου και η πλειοψηφία των περιστατικών είναι σε βρέφη 2-4 μηνών.

Είναι αιφνίδιος και ύπουλος, γιατί συμβαίνει απότομα χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι. Συμβαίνει κυρίως την ώρα που το μωρό κοιμάται.

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ένα υγιές βρέφος, συνήθως κάτω των 6 μηνών, πεθαίνει στον ύπνο του.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ) αναφέρεται σε θανάτους που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν (ακόμη και από γιατρό) και δεν εξηγούνται (ακόμη και αν γίνει νεκροψία). Εφόσον δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια, κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς μπορεί να προληφθεί.

Μπορεί μάλιστα να μην το μάθουμε ποτέ με ακρίβεια, διότι οι θάνατοι από ΣΑΒΘ προέρχονται μάλλον από πολύπλοκους συνδυασμούς και αλληλεπιδράσεις συνθηκών και όχι από μία και μόνο απλή αιτία, αναφέρουν οι επιστήμονες, δίνοντας ορισμένες συμβουλές που βοηθούν ώστε να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι  -ήδη ελάχιστες- πιθανότητες ΣΑΒΘ.

Οι δέκα «συμβουλές» προς τους γονείς

  1. Κρατήστε το μωρό στο δωμάτιό σας -σε κούνια ή παρκοκρέβατο- τουλάχιστον για 6 μήνες και παρακολουθείτε το  όταν κοιμάται στη διάρκεια της νύχτας
  2. Μην παίρνετε το μωρό στο κρεβάτι σας αν έχετε πιει, αν έχετε πάρει φάρμακα ή αν είστε καπνιστής.
  3. Βάζετε το μωρό να κοιμηθεί ανάσκελα, όχι στο πλάι ή μπρούμυτα. Όταν θα μπορεί πια να γυρίσει μόνο του, θα έχει περάσει η ηλικία υψηλού κινδύνου. Και πάλι θα πρέπει να το βάζετε να κοιμηθεί ανάσκελα, αλλά μπορείτε πλέον να το αφήσετε να επιλέξει σε ποια στάση θα κοιμηθεί στη διάρκεια της νύχτας.
  4. Δεν πρέπει να εμποδίζεται η αναπνοή του. Ή θα χρησιμοποιείτε υπνόσακο αντί για κουβέρτες ή θα το βάζετε να ξαπλώσει με τα πόδια του κοντά στη βάση του κρεβατιού, για να μην μπορεί να κατέβει προς τα κάτω και να βάλει το κεφάλι του κάτω από τα σκεπάσματα.
  5. Μη δίνετε μαξιλάρι στο μωρό σας και μη βάζετε μαλακά μαξιλάρια γύρω γύρω στο κρεβάτι του.
  6. Μη βάζετε το μωρό να κοιμηθεί σε καναπέ, σε πολυθρόνα ή σε κρεβατάκι που το στρώμα δεν εφαρμόζει σωστά. Μπορεί να σφηνώσει κάπου το κεφάλι του.
  7. Προσέχετε να μην υπερθερμανθεί το μωρό. Ένα δωμάτιο που είναι πολύ ζεστό για εσάς είναι πολύ ζεστό και για εκείνο.
  8. Μη χρησιμοποιείτε πάπλωμα και μην το αφήνετε να κοιμάται με ρούχα που είναι για εξωτερικούς χώρους επειδή αποκοιμήθηκε στο αυτοκίνητο. Αν έχει ανέβει η θερμοκρασία του, αφαιρέστε κάποιο σκέπασμα ή ανοίξτε τον υπνόσακό του.
  9. Απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό αν δείτε ότι το μωρό σας δεν φαίνεται καλά.
  10. Αποφύγετε την έκθεση του μωρού σε καπνό τσιγάρου πριν ή αφού γεννηθεί. Αν υπάρχουν καπνιστές στο σπίτι, θα πρέπει να απέχουν δια παντός από το δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό, είτε είναι μέσα είτε όχι.

Καλό είναι επίσης:

Το στρώμα του μωρού να είναι σκληρό.

Μη βάζετε στο μωρό μαξιλαράκι, γούνες ζώων ή άλλες μαλακές επιφάνειες για να κοιμάται το μωρό πάνω.

Σιγουρευτείτε ότι στο κρεβατάκι του μωρού και ειδικά κοντά στο κεφαλάκι του δεν υπάρχουν υφασμάτινα παιχνίδια, μικρά σεντονάκια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να καλύψει το προσωπάκι του μωρού.

Προσπαθήστε να θηλάσετε το μωρό σας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρο σας για να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη του μωρού σας.

Η χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει την ικανότητα αφύπνισης και μειώνει τον κίνδυνο ΣΑΒΘ.

Η πιπίλα πρέπει να δίνεται όταν το μωρό πηγαίνει για ύπνο. Εάν αποκοιμηθεί και την απορρίψει δεν χρειάζεται να ξαναδοθεί. Καθυστερούμε την χρήση της πιπίλας τις πρώτες 3-4 εβδομάδες σε βρέφη που θηλάζουν μέχρι να εγκλιματιστούν στον μητρικό θηλασμό.

Γράψτε το σχόλιό σας