Τα χαρακτηριστικά της σχέσης που θα είναι μακροχρόνια διαφέρουν από την περίπτωση μίας ήδη μακροχρόνιας σχέσης. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε το αποτέλεσμα όλων των στοιχείων που αναφέρονται παρακάτω.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, το οποίο κρατάει «ζωντανή» μια σχέση δηλαδή τη διατηρεί, αλλά επίσης βοηθά και στην μακροημέρευση της. Η απουσία της εμπιστοσύνης μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ανάμεσα στα ζευγάρι, και γι’αυτό το σταδιακό χτίσιμο της είναι το κλειδί για κάθε ισχυρή σχέση. Οι υγιείς σχέσεις δεν είναι εφικτές χωρίς εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό.

Αλληλοϋποστήριξη

Οι υγιείς σχέσεις επιτρέπουν και στους δύο συντρόφους να αισθάνονται ότι λαμβάνουν στήριξη, αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται ανεξάρτητοι. Μιλούν ανοιχτά για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αποφεύγουν να επικρίνουν ο ένας τον άλλον και νιώθουν υποστήριξη για να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν. Γιορτάζουν τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του άλλου.

Κατανόηση

Σε μια υγιή σχέση οι σύντροφοι δεν πιέζουν για να γίνουν πράγματα που ο άλλος δεν θέλει να κάνει. Μιλούν για το πώς νιώθουν, επικοινωνούν αυτά που δεν τους αρέσουν και έτσι τα προβλήματα δεν μεγενθύνονται. Ο ένας υπολογίζει τον άλλον και δεν του ασκεί έλεγχο.

Αγάπη

Ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο αφιερώνουμε στο σύντροφό μας, θα πρέπει να εκφράζουμε καθημερινά την αγάπη μας σε εκείνον. Οι ειδικοί των σχέσεων μας προειδοποιούν ότι ένας από τους πιο κοινούς λόγους που χωρίζουν τα ζευγάρια είναι επειδή ένας από τους τους δυο δεν λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται. Οι σχέσεις έχουν ανάγκη από καθημερινή φροντίδα. Μια μεγάλη αγκαλιά, ένα χάδι, έναν καλό λόγο.

Ανανέωση

Εξακολουθείτε να κάνετε πράγματα που θα βελτιώσουν ή και θα ανανεώνουν αυτό που νιώθετε. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να μη βαριέστε καθόλου. Το να μη βαριέται ένα ζευγάρι βασικά είναι το Α και το Ω σε μία σχέση. Διαφορετικά τα πράγματα δε θα εξελιχθούν μελλοντικά, ούτε θα έχουν προοπτική.

Γράψτε το σχόλιο σας