Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αστροναύτης Αννα Λη Φίσερ : Η γη δεν φαίνεται από το διάστημα να έχει σύνορα

Αστροναύτης Αννα Λη Φίσερ : Η γη δεν φαίνεται από το διάστημα να έχει σύνορα

Οταν είσαι στο διάστημα δεν διακρίνεις σύνορα και αρχίζεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως πολίτη αυτού του πλανήτη, ανέφερε από την Κύπρο η αστροναύτης Αννα Λη Φίσερ.

Οταν είσαι στο διάστημα δεν διακρίνεις σύνορα και αρχίζεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως πολίτη αυτού του πλανήτη, ανέφερε από την Κύπρο η αστροναύτης Αννα Λη Φίσερ, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο το διαστημικό πρόγραμμα ενώνει τους ανθρώπους, με κορυφαία στιγμή το πρώτο βήμα του Νιλ Αρμστρονγκ στη σελήνη.

Η πρώτη μητέρα

Η Φίσερ, η οποία αφυπηρέτησε το 2017 μετά από τρεις δεκαετίες στη NASA, είναι μια από τις πρώτες έξι γυναίκες που συμμετείχαν στο διαστημικό πρόγραμμα και η πρώτη μητέρα που βρέθηκε στο διάστημα.

Βρέθηκε στην Κύπρο με αφορμή τους εορτασμούς για την 50η επέτειο της προσσελήνωσης του Apollo 11 και μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου Λευκωσίας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η αστροναύτης – που είναι ευρύτερα γνωστή από τη φωτογραφία του Τζον Μπράισον, η οποία ενέπνευσε ταινίες όπως το Aliens αλλά και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού Rocket Man της Κέιτ Μπους – εργάστηκε για το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου της NASA και αργότερα συμμετείχε στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ).

Το πρόγραμμα Ωρίωνας

Πιο πρόσφατα εργάστηκε στον τομέα της ανάπτυξης ενδείξεων για το πρόγραμμα Ωρίωνας, το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος μέσω του Διαστημικού Συστήματος Εκτόξευσης.

Αναφέρθηκε στην παιδική της ηλικία και τις σπουδές της, στον τυχαίο τρόπο με τον οποίο έμαθε για το διαστημικό πρόγραμμα, μίλησε για τις εμπειρίες που άλλαξαν τη ζωή της, και περιέγραψε τους επόμενους στόχους του αμερικανικού προγράμματος με επίκεντρο τον Αρη.

Οπως είπε, η ίδια αγαπούσε τα μαθηματικά, σπούδασε χημεία και ιατρική ενώ άκουσε τυχαία από παρέα φίλων ότι η NASA δέχεται αιτήσεις. Υπέβαλλε αίτηση για συμμετοχή στο διαστημικό πρόγραμμα μια μόλις ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, λέγοντας πως ο στόχος δεν φαινόταν να είναι πολύ ρεαλιστικός.

Στη δεύτερη πτήση του Discovery

Λίγο αργότερα κλήθηκε σε συνέντευξη και έγινε δεκτή, και δύο μόλις εβδομάδες πριν τη γέννηση της πρώτης της κόρης, της ανατέθηκε η αποστολή STS-51A, με τη δεύτερη πτήση του διαστημικού λεωφορείου Discovery.

Ως μέλος του πενταμελούς πληρώματος συμμετείχε στην αποστολή, από τις 8 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 1984, καταγράφοντας συνολικά 192 ώρες στο διάστημα.

Στόχος ήταν να τεθούν σε τροχιά δύο τεχνητοί δορυφόροι, αλλά και η περισυλλογή δύο άλλων δορυφόρων που μετέφεραν πανάκριβο εξοπλισμό και οι οποίοι είχαν μπει σε λάθος τροχιά. Ηταν μόλις η δεύτερη πτήση του Discovery και επιστρέφοντας στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, η Φίσερ θυμάται τους τελωνειακούς υπαλλήλους να ρωτούν το πλήρωμα αν έχουν κάτι προς δήλωση.

Από το 2011 η NASA έχει σταματήσει να στέλνει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το έδαφός της και βασίζεται πλέον για τον σκοπό αυτόν στη Ρωσία. «Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αστροναύτες πρέπει να μάθουν ρωσικά» είπε, προσθέτοντας πως ο στόχος των ΗΠΑ είναι η δημιουργία διαστημικού οχήματος.

Η διαστημική κάψουλα

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη δύο τέτοιων διαστημοπλοίων, του Boeing Starliner και του SpaceX Dragon, τα οποία προγραμματίζεται να μεταφέρουν αστροναύτες στον ΔΔΣ τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, είπε ότι αναπτύσσεται από τη NASA η διαστημική κάψουλα «Ωρίωνας», η οποία έχει στόχο να επαναφέρει τους Αμερικανούς στη σελήνη.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να ξαναπάμε στο φεγγάρι και ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε βάση εκεί, παρόμοια με αυτή που έχουμε στην Ανταρκτική» είπε η αστροναύτης, προσθέτοντας ότι ο τελικός στόχος είναι ο Αρης και η δημιουργία βάσης στον κόκκινο πλανήτη, κάτι που η ίδια αναμένει να γίνει έως το 2030.

Τα επόμενα 100 χρόνια θα είναι πολύ συναρπαστικά, μακάρι να μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή και να έχω δεύτερη καριέρα στη NASA, κατέληξε η Φίσερ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024