Μετά την περσινό, πρώτο κι επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, ο σκηνοθέτης  Σπύρος Μιχαλόπουλος και οι  ηθοποιοί Χρήστος Αυλωνίτης και Κώστας Κονταράτος μεταφέρουν ξανά στη σκηνή του θεάτρου Άβατον τη μαύρη κωμωδία του Περικλή Κοροβέση «Tango Bar».

Η μαύρη κωμωδία που εκτυλίσσεται -πού αλλού;- σε ένα μπαρ είναι η συζήτηση του Φώντα, ιδιοκτήτη του μπαρ και αποτυχημένου ηθοποιού με τον Λάκη, έναν αποτυχημένο συγγραφέα που φτάνει στο μπαρ όταν κλείνει. Μια συζήτηση που τα περιλαμβάνει όλα: τσακωμό κι αγάπη, ψηφίδες της κοινής πορείας και ζωής, σκληρή κριτική μα και αλληλεγγύη, όλα αυτά μαζί, σφιχταγκαλιασμένα σαν ένα tango που χορεύουν οι πρωταγωνιστές αενάως.

Το θεατρικό έργο του γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου κυκλοφόρησε το 1988 και η πλοκή του εκτυλίσσεται σ’ ένα μπαρ στο κέντρο της πόλης τη δεκαετία του 1980.

Ο Χρήστος Αυλωνίτης μιλάει στο in.gr για αυτή τη βραδιά στο Tango Bar.

Τι μπορεί να συζητάει ένας θεατρικός συγγραφέας και ένας επιχειρηματίας και ηθοποιός όλο το βράδυ;

Δυο παιδικοί φίλοι συνομιλούν. Δυο άνθρωποι που δεν έκαναν τα όνειρά τους πραγματικότητα γιατί τους εμπόδιζε ο φόβος τους για τη ζωή.

Οι δυο τους θα τσακωθούν, θ’ αγαπηθούν, θ’ ασκήσουν σκληρή κριτική ο ένας στον άλλο. Η σχέση τους είναι ένα παιχνίδι εξουσίας που αλλάζει διαρκώς χέρια, σαν φαύλος κύκλος που πότε τους απομακρύνει και πότε τους φέρνει πιο κοντά στον πυρήνα της σχέσης και της ύπαρξης τους.

Τι κοινά και τι διαφορές βρίσκουν;

Θα μπορούσε να είναι μια ελεγεία για τη φιλία: Θα μπορούσε ακόμη να είναι μια πραγματεία για την αποτυχία, για τα ανεκπλήρωτα όνειρα που ακόμη στοιχειώνουν ή ματώνουν σαν μια ανοιχτή πληγή.

Τσακώνονται, πληγώνουν ο ένας τον άλλον, κάνουν σχέδια τα οποία είναι ανύπαρκτα και να θέλουν να φύγουν από το χώρο που βρίσκονται αλλά να παραμένουν συνέχεια εκεί.

Πως χειρίζονται και οι δύο την αποτυχία;

«Δεν παίρνουμε ποτέ την αποτυχία σαν δικιά μας επιτυχία. Αποτύχαμε να γίνουμε αυτό που θέλουν οι άλλοι, άρα είμαστε κοντά σ’ εμάς τους ίδιους, κοντά στον εαυτό μας…».

Στο Tango bar όπου η επιτυχία μέσα από τα μάτια των άλλων,  φαίνεται εν τέλει να είναι η αποτυχία τους και το αντίθετο.

Γιατί εκείνο συγκεκριμένα το βράδυ αποφάσισαν να κάνουν απολογισμό της ζωής τους;

Μα δεν πρόκειται για το συγκεκριμένο βράδυ, αυτό συμβαίνει κάθε βράδυ, από τότε που ήταν παιδιά. Ό,τι συμβαίνει και τώρα, που είναι ενήλικες. Θαρρείς κι η ζωή τους είναι ένα tango, εφιαλτικό και τρυφερό μαζί που το χορεύουν σε λούπα.

Τι μουσική θα έπαιζε ένα μπαρ που θα διάλεγες για το δικό σου απολογισμό;

Κάτι σε μπλουζ… Leonard Cohen, John Cash, Tom Waits κλπ.

Και με ποια παρέα

Α! Με την καλύτερη…

 

Ταυτότητα παράστασης

Tango Bar

Κείμενο: Περικλής Κοροβέσης

Σκηνοθεσία: Σπύρος Μιχαλόπουλος

Παίζουν: Χρήστος Αυλωνίτης, Κώστας Κονταράτος

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Παπαδόπουλος

Επιμέλεια σκηνικού: Γιάννης Μυρσιώτης

Μουσική: Χριστίνα Κανάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μάρω Χασιώτη, Κατερίνα Σκέμπη

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας