Κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή των δηλώσεων του υπογράμμισε ότι «οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν ένα ρόλο σπάνιο και πολύτιμο. Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας. Να οδηγήσουν σε ειρηνικές, ώριμες και γόνιμες απαντήσεις στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προς τον Σι Τζινπίνγκ την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας όταν – όπως είπε –  η Ελλάδα δοκιμαζόταν στην οικονομική κρίση.

Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε πως η Ελλάδα ανακτά πρωταγωνιστική θέση στην Ευρώπη. Στάθηκε ιδιαίτερα στη  υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας πως «ανοίγουμε ένα δρόμο που σύντομα θα γίνει  λεωφόρος».

Αναφορικά με το λιμάνι του Πειραιά, τόνισε πως θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά. «Ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Σι Τζινπίνγκ: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ μετέφερε τις ευχές του κινέζικου λαού προς την Ελλάδα. Ο κινέζος πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση να διευρυνθεί το διμερές εμπόριο και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν νέες επενδύσεις.

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη που είναι μοναδικοί. Η χώρας σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη» είπε ο κινέζος πρόεδρος για να προσθέσει.

«Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη. Τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Οι λαοί μας ζητούν πιο στενές ανταλλαγές με αμοιβαία οφέλη».

Ο κινέζος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι «διεύρυνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά».

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης» τόνισε ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο κινέζος πρόεδρος.

Νέα επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα

Όπως έγινε γνωστό, ο έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη θερμή και ευγενική φιλοξενία σε όλη την κινέζικη αποστολή.

«Πριν από λίγες ημέρες η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την έκθεση εισαγωγών στη Σαγκάη όπου η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες. Γνωρίζω ότι ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι» σημείωσε για να προσθέσει.

«Η κίνα είναι αφοσιωμένη σε ένα οικονομικό άνοιγμα και προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες. Έχετε δεσμευτεί ότι θα δώσετε θέσεις εργασίας, από τη συνεργασία μας μπορούν να ωφεληθούν όλοι».

Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο χωρών μετέτρεψε τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «η επίσκεψή σας στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη δική μου στη Σαγκάη σηματοδοτεί  μία νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας» .

Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, μπορούν να κερδίσουν πολλά. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Κίνα όχι μόνο ως μία μεγάλη δύναμη αλλά ως μία χώρα που κατέκτησε όχι εύκολα έναν πρωταγωνιστικό οικονομικό, πολιτικό γεωστρατηγικό ρόλο» σημείωσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης.