Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέτσοβο : Η ονομαστή κωμόπολη της Ηπείρου

Μέτσοβο : Η ονομαστή κωμόπολη της Ηπείρου

Ονομαστή κωμόπολη της Ηπείρου με παραδοσιακό χρώμα, το Μέτσοβο είναι χτισμένο στην οροσειρά της Πίνδου (υψόμετρο 1.160), σε απόσταση 58 χλμ ΒΑ από την πόλη των Ιωαννίνων

Ονομαστή κωμόπολη της Ηπείρου με παραδοσιακό χρώμα, το Μέτσοβο είναι χτισμένο στην οροσειρά της Πίνδου (υψόμετρο 1.160), σε απόσταση 58 χλμ ΒΑ από την πόλη των Ιωαννίνων.

Το εντυπωσιακό τοπίο, το μοναδικό φυσικό κάλλος, το πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων ορειβατικών μονοπατιών και τα χιονοδρομικά κέντρα (Ανηλίου και Πολιτσές ή Προφήτης Ηλίας) που λειτουργούν στην περιοχή του Μετσόβου αποτελούν πόλους έλξης για τους περιπατητές και τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Το Μέτσοβο στο πέρασμα των αιώνων

Χάρη στη στρατηγική θέση του, κοντά στο σημείο όπου ενώνονται η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία, το Μέτσοβο γνώρισε περίοδο ακμής κυρίως το 18ο αιώνα, αποτελώντας εμπορικό, βιοτεχνικό και πνευματικό κέντρο.

Από το Μέτσοβο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι εθνικοί ευεργέτες Μιχαήλ Τοσίτσας (1787-1856), Νικόλαος Στουρνάρας (1806-1853) και Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899), διδάσκαλοι του Γένους και σημαντικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας, όπως επίσης και ο διακεκριμένος πολιτικός και συγγραφέας Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας (1910-1990).

Σήμερα το Μέτσοβο αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και έναν τόπο όπου παράγονται προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας (τυροκομικά, ζυμαρικά και κρασί) και κατασκευάζονται αξιόλογα έργα χειροτεχνίας (ξυλόγλυπτα και χειροποίητα υφαντά).

Πρέπει να δείτε

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (15ου αιώνα), με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι παραδοσιακές βρύσες του 18ου και του 19ου αιώνα, το αρχοντικό Μιχαήλ Τοσίτσα, αντιπροσωπευτικό δείγμα μετσοβίτικου αρχοντικού (εδώ στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης), το Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα, ο Αβερώφειος Κήπος, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η μονή της Παναγίας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο ανακαινισμένος νερόμυλος Γκίνα, κοντά στην προαναφερθείσα μονή, και η μονή του Αγίου Νικολάου.

Η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ

Ασφαλώς, ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο στολίδι του Μετσόβου, την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, η οποία περιλαμβάνει πίνακες και γλυπτά των σημαντικότερων ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Βυζάντιου, Προσαλέντη, Μόραλη, Μαλάμου, Πρέκα, Τέτση κ.ά.).

Η ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου

Το φιλόξενο Μέτσοβο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει αφετηρία για εξορμήσεις στις γειτονικές περιοχές, όπου αφθονούν οι φυσικές ομορφιές, τα θρησκευτικά μνημεία και τα αξιόλογα δείγματα λαϊκής παράδοσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το χωριό Ανήλιο, με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το ιστορικό χωριό Βοτονόσι (εδώ, στις 20 Απριλίου 1941, υπεγράφη από τους στρατηγούς Γεώργιο Τσολάκογλου και Ντήτριχ πρωτόκολλο κατάπαυσης των ελληνογερμανικών εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), το Μουσείο Υδροκίνησης στο χωριό Ανθοχώρι, τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Κόκκινης Πέτρας ή Κόκκινου Λιθαριού), 4,5 χλμ Α από το Ανθοχώρι, την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου, σημαντικό βιότοπο και χώρο αναψυχής, το οροπέδιο Πολιτσές, με οξιές, έλατα και πεύκα.

Τα τοπικά προϊόντα

Την εικόνα του Μετσόβου έρχονται να συμπληρώσουν οι γευστικές απολαύσεις που προσφέρονται στους ταξιδιώτες: το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, τα λουκάνικα, η βραστή γίδα, οι χυλοπίτες, το μετσοβόνε, η μετσοβέλα, το βλαχοτύρι, η γραβιέρα και, φυσικά, το διάσημο κρασί «Κατώγι Αβέρωφ» είναι λίγα μόνον από τα τοπικά προϊόντα που κάνουν το ταξίδι στο Μέτσοβο αξέχαστο.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο (πλην της κεντρικής) προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μετσόβου (metsovo-ke.gr).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024