Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φαγητά : Γιατί τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου

Φαγητά : Γιατί τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται όλα να χρειάζονται την ίδια θερμοκρασία;

Μπισκότα, σπανακόπιτες και γίγαντες, όλα ψήνονται στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται όλα να χρειάζονται την ίδια θερμοκρασία; Ε λοιπόν η επιστήμη μας έδωσε για μία ακόμη φορά την απάντηση.

Ο μαγικός αυτός αριθμός προκύπτει από την αντίδραση εκείνη που ακούει στο όνομα Maillard, η οποία πήρε το όνομά της από τον Γάλλο φαρμακοποιό, Louis Camille Maillard.

Σύμφωνα με το βιβλίο The Royal Society of Chemistry, «χωρίς τη χημεία του Maillard δεν θα είχαμε σκούρο ψωμί ή χρυσαφιά γαλοπούλα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματά μας θα ήταν χλωμά και αναιμικά και θα χάναμε το ξεχωριστό χρώμα της γαλλικής κρεμμυδόσουπας».

Με απλά λόγια, αυτή είναι η αντίδραση που είναι υπεύθυνη για το καφέ χρώμα της πρωτεΐνης και των σακχάρων, που συμβαίνει περίπου στους 180 βαθμούς.

Πριν από δεκαετίες, οι φούρνοι δεν είχαν ούτε καν ακριβείς μετρητές θερμοκρασίας, επομένως οι συνταγές απαιτούσαν απλά χαμηλή, μέτρια ή υψηλή θερμοκρασία. Αν παρατηρήσεις οι 180 βαθμοί βρίσκονται συνήθως στο μέσο των διαθέσιμων θερμοκρασιών στους περισσότερους φούρνους, κοινώς αποτελεί μέτρια θερμοκρασία.

Μπορεί τα περισσότερα φαγητά να μαγειρεύονται στους εν λόγω βαθμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους επιλέγουμε με κλειστά τα μάτια. Πολλά φαγητά, όπως το ψωμί, ίσως χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία για να φουσκώσουν ή χαμηλότερη για να μην καούν, όπως το κοτόπουλο με πέτσα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024