Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία Ερντογάν - Τραμπ για τη Βόρεια Συρία

Συμφωνία Ερντογάν – Τραμπ για τη Βόρεια Συρία

Την προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Συρία συμφώνησε η Τουρκία συμφώνησε, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Την προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Συρία συμφώνησε η Τουρκία συμφώνησε, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησε την κατάπαυση πυρός για 120 ώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αποσυρθούν από τα σύνορα της χώρας οι κούρδοι μαχητές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα tweet έκανε λόγο για «θαυμάσια νέα» από την Τουρκία, ενώ συμπληρώνει πως «θα σωθούν εκατομμύρια ζωές».

«Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να γίνει πριν τρεις ημέρες. Χρειάστηκε λίγη «σκληρή» αγάπη για να το καταφέρουμε. Εξαιρετικά για όλους. Περήφανος για όλους!» συμπλήρωσε με νέα ανάρτηση.

«Αυτή είναι μια σπουδαία μέρα για τον πολιτισμό. Είμαι υπερήφανος για τις ΗΠΑ που με υποστήριξαν στο να ακολουθήσω ένα απαραίτητο, αλλά κατά κάποιο τρόπο μη συμβατικό μονοπάτι. Άνθρωποι προσπαθούσαν να πετύχουν αυτή τη «συμφωνία» για πολλά χρόνια. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ» ανέφερε σε τρίτο διαδοχικό τιτίβισμα.

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ η αποχώρηση

Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση πυρός στη Συρία» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η κατάπαυση πυρός θα διαρκέσει 120 ώρες, σύμφωνα με τον Πενς.

Στο χρονικό διάστημα αυτό, οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τη γραμμή των 30-35 χιλιομέτρων, στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας.

Όταν ολοκληρωθεί πλήρως η αποχώρηση των κούρδων μαχητών, τότε θα διακοπεί εντελώς η επιχείρηση «πηγή ειρήνης», συμπλήρωσε.

Επίσης, όπως διευκρίνισε ο Πενς, όταν η κατάπαυση πυρός γίνει από «προσωρινή», «μόνιμη» τότε θα αρθούν και οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας.

Η διαδικασία της απόσυρσης των κουρδικών μαχητών θα «διευκολυνθεί» από τις ΗΠΑ, κατέληξε χωρίς να εξηγήσει παραπάνω.

Πήραμε αυτό που θέλαμε, είπε ο Τσαβούσογλου

«Φρένο» στις προσδοκίες έσπευσε να βάλει ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση, τόνισε αφενός ότι «η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για κατάπαυση πυρός στη Συρία, αλλά για μια απλή «παύση». «Η κατάπαυση πυρός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε»

Νωρίτερα και οι πρώτες τουρκικές αντιδράσεις έκαναν λόγο για «νίκη» της Τουρκίας, αφού πήρε αυτό που ήθελε.

Συγκεκριμένα, τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, δήλωσε πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Οι «τρομοκράτες» θα αποχωρήσουν από την «ζώνη ασφαλείας» εντός πέντε ημερών και ότι η Τουρκία θα επιβληθεί στην περιοχή μετά από αυτό. Τόνισε, επίσης, ότι η «στρατιωτική επιχείρηση είχε αποτέλεσμα».

Εκατοντάδες νεκροί σε οκτώ μέρες αγριότητας

Ύστερα από οκτώ ημέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητών των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024