Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» θα μεταφερθεί τελικά στο Λούβρο

Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι  «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» θα μεταφερθεί τελικά στο Λούβρο.

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Βενετίας απέρριψε την προσφυγή της πολιτιστικής οργάνωσης Italia Nostra κατά του δανεισμού του περίφημου σχεδίου. Το έργο του Ντα Βίντσι σύμφωνα με την προσφυγή δεν έπρεπε να μεταφερθεί στο Λούβρο. «Διότι στερείται επαρκών στοιχείων βασιμότητας». Έτσι, το έργο θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού εκπροσώπου της Αναγέννησης.

Στην απόφασή του, το διοικητικό δικαστικό όργανο κρίνει πως το Ανώτατο Συμβούλιο Μουσείων της Ιταλίας είχε την αρμοδιότητα να δώσει την συγκεκριμένα άδεια. Καθώς μάλιστα είχε συμφωνηθεί από τα αρμόδια διακρατικά όργανα ο δανεισμός. Και επίσης το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν συνάψει τα δύο υπουργεία δεν εμπίπτει σε διοικητικούς περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης: Εμπλοκή στον δανεισμό πίνακα του Ντα Βίντσι στο Λούβρο

Ανεπαρκή στοιχεία

Η προσφυγή υποστήριζε πως ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» αποτελεί τμήμα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης της Ακαντέμια της Βενετίας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό, βάσει του Άρθρου 66 του Κώδικα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον βάσει των συμπερασμάτων του ελέγχου του ειδικού εργαστηρίου συντήρησης της Πινακοθήκης η κατάσταση του έργου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μία τέτοια επικίνδυνη μεταφορά. Τόσο λόγω της κατάστασης του χαρτιού του, όσο και λόγω των άλλων κινδύνων που η δημόσια έκθεσή του εγκυμονεί (κλοπή, επίθεση, ή άλλη καταστροφή).

Ο δανεισμός του σχεδίου συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών. Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών για την ανταλλαγή έργων τέχνης που θα εμπλουτίσουν δύο σημαντικές εκθέσεις. Αυτή για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ντα Βίντσι στο Λούβρο. Και τις εκδηλώσεις στην Ιταλία το ερχόμενο έτος για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του άλλου μεγάλου εκπροσώπου της Ιταλικής Αναγέννησης Ραφαέλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr