Η Μάτα Χάρι, που έμελε να γίνει η διασημότερη κατάσκοπος του κόσμου, γεννιέται στην Ολλανδία στις 7 Αυγούστου του 1876, με το όνομα Μαργκαρίτ Γκερτρούντι Ζελ.

Η σαγήνη της Μάτα Χάρι

Ο ερωτισμός και η γυναικεία της σαγήνη αποτελούσαν στοιχεία του χαρακτήρα της, εμφανή από την εφηβική της ακόμα ηλικία, όταν διώχθηκε από το σχολείο της, επειδή συνελήφθη να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή.

Στην ηλικία της ενηλικίωσης παντρεύεται έναν σκωτσέζο αξιωματικό του Ναυτικού, με τον οποίο αποκτά δύο παιδιά, χωρίζει όμως 12 χρόνια μετά λόγω του άστατου χαρακτήρα της.

Το έτος του 1905 αναζητά μία νέα ζωή στο Παρίσι, όπου εργάζεται ως χορεύτρια σε καμπαρέ της εποχής. Γρήγορα αποκτά μεγάλη φήμη, με το όνομα «Μάτα Χάρι», που σε ινδονησιακή διάλεκτο σημαίνει «μάτι μιας νέας αυγής».

Η Μάτα Χάρι κατάσκοπος των Γερμανών

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γάλλοι προσεγγίζουν την Μάτα Χάρι και με το αντίτιμο του ενός εκατομμυρίου φράγκων, αξιοποιεί το διεθνές δίκτυο εραστών της για να κατασκοπεύσει τους Γερμανούς.

Πραγματοποιεί αναρίθμητα ταξίδια στην Ευρώπη, με τελευταία της αποστολή στην Ισπανία. Εκεί αποπλανεί τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, προκειμένου να του εκμαιεύσει απόρρητα σχέδια.

Εκείνος πέφτει στον ιστό, που περίτεχνα είχε υφάνει και μέσω τηλεγραφήματος υπονοεί στους δικούς του ότι η Μάτα Χάρι αποδέχθηκε να δουλεύει προς όφελος της Γερμανίας.

Συλλαμβάνεται άνευ αποδείξεων

Αν και οι εν λόγω συνεργασίες με την γερμανική πλευρά δεν αποδεικνύονται ποτέ, επιστρέφοντας στο Παρίσι συλλαμβάνεται από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, δικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες και στις 15 Οκτωβρίου του 1917 εκτελείται ως διπλή πράκτορας και υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο