Στη έκθεση «Ζωγραφικό επίγραμμα» ο Βασίλης Παπανικολάου προτείνει μια ενότητα από σχέδια και έργα που δημιουργήθηκαν με την τεχνική της αυγοτέμπερας, θέτοντας ερωτήματα για τα όρια του χρόνου και της ύπαρξης.

Η έκθεση διοργανώνεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου 2019,

Στις μικρής κλίμακας εικονογραφικές του διατυπώσεις o Παπανικολάου επιδιώκει μια υπαινικτική ζωγραφική που γίνεται με τα λιγότερα δυνατά μέσα. Υπάρχει μια λεπταίσθητη ομορφιά, που τυλίγει τις συνθέσεις, τις νεκρές φύσεις και τις γυναικείες μορφές του. Θα μπορούσε ο θεατής να ακούσει έναν πολύ χαμηλόφωνο διάλογο ανάμεσα στα πορτρέτα αυτά και στα φαγιούμ. Όμως ο ζωγράφος δεν δανείζεται τον χειρισμό του φωτός και την αμεσότητα του βλέμματος από τα νεκρικά πορτρέτα. Αντίθετα, παρουσιάζει μία θέαση σε έναν κόσμο μυστικό, όπου κάθε ιστορία εξακολουθεί να ζει.

Γεννημένος στην Άρτα το 1968, ο Βασίλης Παπανικολάου αποφοίτησε το 2002 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε Ζωγραφική με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου.

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις: Χώρος Τέχνης 24 (2000), Γκαλερί Έκφραση (2003), Αίθουσα Τέχνης Γαβράς (2008, 2013 και 2016), Ίδρυμα «Η Άλλη Αρκαδία» (2013) και στην Galleria Grafica Tokio (2014) στην Γκίνζα του Τόκιο σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Γαβράς και το GreeceJapan.com.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής που διοργάνωσε το Μουσείο Φρυσίρα.

Το 2016 έργα του εκτέθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο