Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Urbanact: Ποια είναι η ομάδα που έχει αναλάβει να εξαφανίσει το γκρίζο από τα σχολεία

Urbanact: Ποια είναι η ομάδα που έχει αναλάβει να εξαφανίσει το γκρίζο από τα σχολεία

Η ομάδα που παρεμβαίνει εικαστικά στο αστικό τοπίο δημιουργώντας τοιχογραφίες σε μεγάλες επιφάνειες.

Σίγουρα ένα από αυτά που θα έχεις να θυμάσαι και να λες από τότε που πήγαινες δημοτικό είναι η μέρα που ζωγράφισες την πρώτη σου τοιχογραφία.

Όχι μόνο για το πρωτόγνωρο του πράγματος, αλλά γιατί πήρες μέρος σε μία δράση που σου υπενθύμισε πως το γκρίζο δεν είναι ωραίο.

Το γκρίζο σίγουρα δεν είναι ωραίο. Ολοι το ξέρουν αυτό. Αλλά ελάχιστοι κάνουν κάτι για να το αλλάξουν. Οι περισσότεροι προτιμούν να ξεφεύγουν από αυτό όταν τους δίνεται η ευκαιρία.

Κι η επιλογή αυτή όμως είναι παροδική. Δεν μπορείς να ξεφύγεις μία για πάντα από την μουντάδα, αν είσαι άνθρωπος της πόλης.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την  αλλάξεις… ή καλύτερα να την ζωγραφίσεις.

Αυτό λοιπόν έχει βάλει στόχο να κάνει η Urbanact, μία ομάδα που παρεμβαίνει εικαστικά στο αστικό τοπίο δημιουργώντας τοιχογραφίες σε μεγάλες επιφάνειες.

Εικαστικές παρεμβάσεις έχουν γίνει κυρίως σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο η ομάδα έχει «παρέμβει» και σε τοπία που χρειάζονταν άμεσα την βοήθειά τους, όπως το Μάτι.

Ωστόσο η ομάδα της Urbanact δεν είναι καινούργια. Έχει ενεργό ρόλο στην Ελλάδα εδώ και 21 χρόνια.

Βέβαια παρά την μακρά της πορεία, έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια μετά τις υπέροχες δημιουργίες της σε τοιχογραφίες σχολείων.

Αντικαθιστώντας το «γρι»  άλλοτε με… έναν Δον Κιχώτη να ατενίζει, άλλοτε με έναν πελώριο Κένταυρο, άλλοτε  με πιο  ιδιαίτερες προσωπογραφίες, αλλά και αποφθέγματα, η Urbanact έχει κάνει χιλιάδες μαθητές να δουν το σχολείο τους με άλλο μάτι.

O συντονιστής της ομάδας, Κυριάκος Ιωδιφίδης, μας έδειξε τα έργα της Urbanact, μας περιέγραψε πως είναι η συνεργασία τους με τα παιδιά και μας αποκάλυψε πως τα παρακάτω αριστουργήματα είναι μόνο η αρχή.

Δεκάδες σχολεία… αλλάζουν- Μία «χρωματιστή» συνέντευξη με την Urbanact

Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα σας; 

Η Urbanact (μέλη και συνεργάτες) έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Οι στόχοι μας είναι με δράσεις, που πραγματοποιούνται κυρίως στο δημόσιο χώρο, να προωθήσουμε την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, του graffiti, της streetart, της ποδηλατικής κουλτούρας κ.ά.

Nα παρέμβουμε εικαστικά στο αστικό τοπίο με τη δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών σε μεγάλες επιφάνειες.

Οι τοιχογραφίες εκφράζουν τις ιδέες, την ενέργεια των καλλιτεχνών για δημιουργία, την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, δημιουργώντας τοπόσημα. Δίνουν επίσης μια αφορμή να “σπρώξουν” τους πολίτες έξω από τα “κλουβιά”, να βγουν στους δρόμους, να συνδιαλλαχθούν, να μιλήσουν, να “κοιτάξουν”, βάζοντας χρώμα και φαντασία στη καθημερινότητά τους.

Η UrbanAct υλοποιεί εικαστικές παρεμβάσεις και προγράμματα, καλύπτοντας  ένα μεγάλο φάσμα έργων:

Τοιχογραφίες με ποικίλες τεχνικές, Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων δημόσιων τοιχογραφιών,  Διοργάνωση εκδηλώσεων – φεστιβάλ, Δημιουργία εκθέσεων εικαστικού χαρακτήρα και εκδόσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το λεύκωμα «Mural Masters».

Μερικά από τα πιο δυναμικά μας προγράμματα είναι το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια ανά την Ελλάδα», το πρόγραμμα «Χρώμα Στα Νησιά», το φεστιβάλ τοιχογραφιών «CityCall», το Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών στο Βόλο, κ.α.

Σε ποιες πόλεις έχετε «μεγαλουργήσει» μέχρι στιγμής και από που λαμβάνεται χρηματοδότηση; 

Το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» το ξεκινήσαμε το 2005 και η ιδέα μας ήρθε κατα την διάρκεια της παρουσίασης ενός βιβλίου μας με θεμα το γκραφιτι και «χτίστηκε» σαν πρόγραμμα με το χρόνο. Είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (δεν υπάρχει οικονομική στήριξη) και το υλοποιούμε στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από το χώρο πάντα του streetart και  τη στήριξη , φορέων,  τοπικών εταιρειών, σχολικών επιτροπών, συλλόγων γονέων κ.α.

Για το 2019 έχουμε υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε τρία  σχολειά στο Μάτι, σε τρία σχολειά στη πόλη του Βόλου, στη Θεσαλονίκη σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς)  και ακολουθούν για το υπολοιπο του 2019 σχολεία στη Μεσσήνη, Ελευσίνα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κ.α.

Το κόστος για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα χρώματα, σπρέι, τις μετακινήσεις κ.α. καλύπτεται πάντα με εξαιρετική δυσκολία και όταν αυτό γίνεται είναι τις περισσότερες φορές ένας συνδυασμός από χορηγίες (ιδρύματα, φορείς, εταιρείες κ.α.),  συμβολή συλλόγους γονέων, συμβολή σχολικών επιτροπών κ.α.

Αυτή τη στιγμή έχουμε σε αναμονή πάνω από 200 σχολεία, δηλαδή σύλλογοι γονέων, δ/νσεις σχολείων ή δήμοι που έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα και προσπαθούμε να βρούμε για να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

Από πού αντλείτε πηγή έμπνευσης; Ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών στο πρόγραμμά σας; 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, είτε  ο καλλιτέχνης εμπνέεται από την πόλη και το χώρο του σχολείου, είτε η σχολική κοινότητα καταλήγει σε μια συγκεκριμένη θεματική (πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός κ.α.) και ο καλλιτέχνης εμπνέεται από αυτή.

Λόγω της εμπειρίας της ομάδας μας και της δυναμικότητας που έχει το πρόγραμμα με τα αποτελέσματα που αυτό έχει δώσει στα σχολεία και στις γειτονιές, υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε.

Η ομάδα μας συγκεντρώνει τα αιτήματα καθ όλη την διάρκεια του έτους, τα προωθεί στους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, επιλέγουν την επιφάνεια που τους αρέσει και δημιουργούν τα προσχέδια τους τα οποία μπαίνουν σε μια διαδικασία συζήτησης με τη σχολική κοινότητα και τα υλοποιούν.

Το πρόγραμμα στα σχολεία περιλαμβάνει στην πιο πλήρη του μορφή, την υλοποίηση μιας μεγάλης τοιχογραφίας, σεμινάρια και συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές.

Στους μαθητές τους δίνονται χρώματα πινέλα γάντια και ποδιές για να ζωγραφίσουν είτε μέσα σε περιγράμματα που τους δημιουργούμε είτε με δικά τους σχέδια και την βοήθειά μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σε σχέση με τα προγράμματα που υλοποιούμε στα σχολεία, ξεκινήσαμε μια καινούρια ιδέα αυτής των 3d τρισδιάστατων διαβάσεων σε δρόμους κοντά σε σχολεία, σε συνδυασμό με τοιχογραφίες στις επιφάνειες των σχολείων.

Για τα άλλα μας προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών, συνεχίζουμε τα οργανωμένα προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και τις εκθέσεις-φεστιβάλ, και για φέτος ετοιμάζουμε και μια δυναμική σειρά τοιχογραφιών με κοινωνικά μηνύματα, που θα «βγουν» σε λίγο καιρό.

Ποιος είναι ο στόχος- όνειρο με αυτές τις παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο; 

Οι τοιχογραφίες ομορφαίνουν τις πόλεις. Προσφέρουν μια ευκαιρία στις πόλεις να αποκτήσουν ή να ενδυναμώσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, μια πολιτιστική διαδρομή την οποία φτιάχνουν νέοι καλλιτέχνες από την πρωτοποριακή τέχνη της stretart και την προσφέρουν στη πόλη. Δημιουργούνται εικαστικά έργα υψηλής αισθητικής αξίας ανοιχτά στο κοινό και όχι κλεισμένα σε μια αίθουσα τέχνης, οι πολίτες μπορούν να δουν ολη τη διαδικασία υλοποίησης του έργου και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες.

Ειδικά στα σχολεία το γκρίζο περιβάλλον μεταμορφώνεται προς το καλύτερο και ομορφότερο και αυτά επιδρούν άμεσα στην ψυχοσύνθεση των μαθητών και της σχολικής κοινότητας. Επίσης μέσα από τις συμμετοχικές δράσεις καλλιεργείται στους μαθητές η αίσθηση της κοινότητας, της συμμετοχής στα κοινά, του σεβασμού, της αλληλοεπίδρασης κ.α.

Για επικοινωνία και για να απευθύνεται αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα:

site: www.urbanact.gr

fb/ urbanact.gr

fb/zografizontasxolikaktiria

email: carpediemact@gmail.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024