Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο ρατσισμό δε χωρούν τα «ναι μεν αλλά»

Στο ρατσισμό δε χωρούν τα «ναι μεν αλλά»

Το «ξέσπασμα»  της οννεδίτισσας  από την Πεντέλη κατά των μεταναστών μετά την πληροφορία ότι η κυβέρνηση σκέφτεται  τη  μετακίνηση αιτούντων άσυλο σε ανενεργή πτέρυγα του  νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ απέδειξε περίτρανα  για μία ακόμη φορά πως ορισμένοι που ενδεχομένως απολαμβάνουν μία «κανονικότητα»  στη ζωή τους, θα γυρνάνε  για πάντα το κεφάλι όταν  βλέπουν ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας

Στις προκαταλήψεις  και στο ρατσισμό δε έχουν χώρο τα ναι μεν αλλά. Η καταδίκη πρέπει να είναι εμφανής χωρίς «αστερίσκους». Γιατί οι «αστερίσκοι» μπορεί να εκθρέψουν και άλλες παρόμοιες φωνές οι οποίες κρύβονται επιμελώς πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου και των social media.

Εκεί που ορισμένοι  – γεμάτοι κόμπλεξ, προκαταλήψεις και χωρίς να έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν αυτά που πιστεύουν με την υπογραφή τους –  κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα στοχεύοντας προς τους κάθε λογής  αδύναμους.

Τους  πρόσφυγες, τους μετανάστες,  τους Ρομά, προς διάφορες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο  όχι κατ΄ επιλογήν αλλά ίσως επειδή  η… τύχη δεν ήταν με το μέρος τους.

Το «ξέσπασμα»  της οννεδίτισσας  από την Πεντέλη κατά των μεταναστών μετά την πληροφορία ότι η κυβέρνηση σκέφτεται  τη  μετακίνηση αιτούντων άσυλο σε ανενεργή πτέρυγα του  νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ απέδειξε περίτρανα  για μία ακόμη φορά πως ορισμένοι που ενδεχομένως απολαμβάνουν μία «κανονικότητα»  στη ζωή τους, θα γυρνάνε  για πάντα το κεφάλι όταν  βλέπουν ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Όταν δε αυτοί οι αδύναμοι άνθρωποι, φτάσουν μία ανάσα από τη γειτονιά μας για να ξεφύγουν από κολαστήρια όπως αυτό της Μόριας, τότε δεν αρκεί το γύρισμα του κεφαλιού.

Βγάζουν από μέσα τους όλες τις κρυμμένες τους σκέψεις, όχι  για τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, αλλά γενικώς για τη διαφορετικότητα.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, πως ένας νέος  άνθρωπος, εκπρόσωπος μίας νεολαίας μπορεί να  «ενοχοποιήσει» στο μυαλό του  15χρονα παιδιά που έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου.

Πώς μπορεί να λέει με τέτοια ευκολία,  ότι αυτά τα 15χρονα παιδιά σε περίπτωση που ενσωματωθούν  στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα προχωρήσουν σε  σεξουαλικά πειράγματα κατά των «δικών μας» κοριτσιών.

Ότι αυτά τα παιδιά θα οδηγήσουν – λόγω των μαθησιακών δυσκολιών που  θα έχουν – να  μην μάθουν  γράμματα τα  «δικά μας» παιδιά.

Η οννεδίτισσα από την  Πεντέλη μετά την επιστολή της  που δημοσιοποιήθηκε η οποία έβριθε ρατσιστικών σχολίων παραιτήθηκε.  Ο εκπρόσωπος της ΝΔ λίγες ώρες αργότερα καταδίκασε τις «ακραίες»  όπως τις  χαρακτήρισε δηλώσεις της σημειώνοντας ότι είναι κατακριτέες και δεν εκφράζουν τη ΝΔ.

Ωστόσο η νεολαία του  κόμματος (ΟΝΝΕΔ) είχε αποφασίσει νωρίτερα  να αποδώσει – εν μέρει  –  το παραλήρημα κατά των μεταναστών από την επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης στο ενδιαφέρον της για την περιοχή της.

Η ΟΝΝΕΔ αφού μίλησε για τα αυτονόητα,  ότι δηλαδή είναι δίπλα στην κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού, είπε  ότι   απαιτείται  νηφαλιότητα και  όχι φωνές εντυπωσιασμού από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Σχολιάζοντας  την επιστολή της ΟΝΝΕΔ  Πεντέλης, παρατήρησε πως δεν υπηρετεί  αυτή την κατεύθυνση. Ορθώς  μέχρι  εδώ.  Αμέσως μετά όμως  έσπευσε να την…  δικαιολογήσει σημειώνοντας «…παρ΄ όλο που πηγάζει από ενδιαφέρον για την περιοχή της».

Χλιαρές  καταδίκες  σε ρατσιστικά ξεσπάσματα δεν είναι αρκετές.  Και όσοι κάνουν δεύτερες  σκέψεις  γι΄ αυτούς τους ανθρώπους,  για τους 15χρονους που επικαλείται η οννεδίτισσα οι οποίοι – όπως λέει  μπορεί να έχουν πολεμήσει και αναρωτιέται  αν έχουν ψυχή ανηλίκου στην  πραγματικότητα και αν μπορούν να συγκριθούν με τους δικούς μας – τι να τους απαντήσεις;

Ίσως μία φωτογραφία με τους  χιλιάδες εκτοπισμένους  της βορειοανατολικής  Συρίας λόγω της τουρκικής εισβολής, μία φωτογραφία με τα νεκρά παιδιά από τους βομβαρδισμούς, μία φωτογραφία από τα δεκάχρονα που ουρλιάζουν στην αγκαλιά των γονιών την ώρα που  σκάει η βόμβα σε απόσταση αναπνοής, να μπορούσε να «μιλήσει» στις καρδιές  κάποιων ανθρώπων.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024