Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Joker : Η ιστορία του εμβληματικού κακού και οι ερμηνείες που αγαπήσαμε

Joker : Η ιστορία του εμβληματικού κακού και οι ερμηνείες που αγαπήσαμε

Τα μυστικά πίσω από την ιστορία του Joker στο σύμπαν των comics και του κινηματογράφου

O Joker είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο εμβληματικούς αντιήρωες και ένας από τους πιο προβεβλημένους χαρακτήρες που συναντάμε στις κινηματογραφικές, τηλεοπτικές ή comics περιπέτειες του Bruce Wayne (a.k.a Batman).

Αν ζητήσει κάποιος από έναν που δεν ασχολείται με τον κόσμο των comics, τα ονόματα μερικών σούπερ ηρώων το πιθανότερο είναι πως θα ακούσει αρκετούς, Batman, Superman, Spiderman κ.λ.π. Αν του ζητήσει να κάνει το ίδιο με τους κακούς των comics, πολύ πιθανό να ακούσει ένα μόνο όνομα, αυτό του Joker.

Οι εκδοχές για τη γέννηση του Joker

Ο χαρακτήρας του Joker πρωτοεμφανίστηκε στο σύμπαν της DC το 1940, σε κόμικ του Batman. Ο Joker παρουσιάζεται συνήθως ως ένας ψυχοπαθής serial killer, με σαδιστική διάθεση και σαρκαστικό χιούμορ.

Από τις ιστορίες που σκιαγραφούν τις καταβολές και το παρελθόν του Joker, πιο διαδεδομένη είναι αυτή που εντοπίζεται στο πρώτο origin story του εμβληματικού κακού, που κυκλοφόρησε το 1951 στο τεύχος 168 της σειράς Detective Comics.

Εκεί, ο Joker εμφανίζεται ως εργαζόμενος σε εργοστάσιο χημικών, που αποφασίζει να γίνει ληστής και να κλέβει μέχρι να συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια για να αποσυρθεί. Υιοθετεί την ταυτότητα του κακοποιού Red Hood και στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον Batman, βουτάει σε μια δεξαμενή με χημικά απόβλητα.

Τα χημικά κάνουν το δέρμα του άσπρο, τα μαλλιά του πράσινα και τα χείλη του κατακόκκινα. Το ατύχημα αυτό έγινε σε εργοστάσιο που έφτιαχνε τράπουλες, από όπου ο χαρακτήρας εμπνεύστηκε για να υιοθετήσει το νέο του όνομα, Joker.

Στην ιστορία του Red Hood, στηρίχθηκε το 1988 ο Άλαν Μουρ, δημιουργώντας το «The Killing Joke», κατά πολλούς το καλύτερο comic για τον Joker που κυκλοφόρησε ποτέ.

Ο Μουρ πρόσθεσε στην ιστορία του του Joker, ότι ο ήρωας είχε αφήσει τη δουλειά στο εργοστάσιο που δούλευε για να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει stand-up κωμικός, ωστόσο κανένας δεν γέλαγε με τα αστεία του.

Η γυναίκα του ήταν έγκυος και εκείνος απελπισμένος, συνεργάζεται με μια συμμορία απατεώνων που οργάνωναν ληστείες δίνοντας κάθε φορά σε ένα μέλος τους τη μάσκα του Red Hood. Την μέρα που θα γινόταν η ληστεία, η γυναίκα του ήρωά μας – παραμένει ανώνυμος στο comic -, χάνει τη ζωή της από ηλεκτροπληξία στο σπίτι. Ένα ακόμα χτύπημα στη μοίρα του, που τελικά τον ρίχνει στην παράνοια.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008, στην ενότητα «Lovers and Madmen» της σειράς Batman Confidential, συναντάμε μια κάπως διαφορετική ιστορία για τη γέννηση του Joker.

Σε αυτή, ένας εγκληματίας με το όνομα Jack, αποκτά εμμονή με τον Batman, πραγματοποιώντας μια σειρά εγκλημάτων με σκοπό να τραβήξει την προσοχή του. Όταν  ο Joker τραυματίζει τη σύντροφο του Bruce Wayne , ο Batman τον χτυπάει στο πρόσωπο και του σχίζει το δέρμα, σχηματίζοντας ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Στη συνέχεια τον καρφώνει σε μια ομάδα μαφιόζων που τον αρπάζουν και τον πηγαίνουν σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χημικών. Εκείνος επιχειρεί να ξεφύγει και πέφτει στη δεξαμενή με τα χημικά, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Joker στη μεγάλη οθόνη

Στον κινηματογράφο έχουμε δει να ερμηνεύουν το ρόλο του Joker, πολλοί ηθοποιοί, δίνοντας στον χαρακτήρα πάντα μία νέα διάσταση. Από τον Τζακ Νίκολσον στην κλασική πια ερμηνεία του στην ταινία Batman (1989) του Τιμ Μπάρτον, τον οσκαρικό Χιθ Λέτζερ στον Σκοτεινό Ιππότη (2008) του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι τον εκκεντρικό Τζάρεντ Λέτο στο Suicide Squad (2016) του Ντέιβιντ Άιερ και πιο πρόσφατα, τον εύθραυστο και ανθρώπινο Χοακίν Φοίνιξ στο Joker (2019) του Τοντ Φίλιπς, ο Joker αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο πολυδιάστατους χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας.

Ο Joker Τζακ Νίκολσον

Ο Joker (Τζακ Νίκολσον) είναι ο κακοποιός Jack Napier, που στα νιάτα του είχε ληστέψει και σκοτώσει τους γονείς του Bruce Wayne, μπροστά στα μάτια του. H ταινία ακολουθεί το σενάριο καταδίωξης του Joker από τον Batman, με τον Joker να πέφτει σε μία δεξαμενή με χημικά. Ένας πλαστικός χειρουργός, επιχειρεί να διορθώσει το κατεστραμμένο πρόσωπο του Jack, χωρίς να καταφέρει τελικά και πολλά.

«Jack is dead my friend. You can call me… Joker!»

Ο Τζακ Νίκολσον, στην ταινία με την υπογραφή του Τιμ Μπαρτον, είναι η καρτουνίστικη ενσάρκωση του Joker, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες των comics. Οι κινησιολογία, οι γκριμάτσες και το σατανικό γέλιο του Νίκολσον δημιούργησαν τον πιο αστείο και ταυτόχρονα τρομακτικό Joker που έχουμε δει.

Ο Joker Χιθ Λέτζερ

Στον «Σκοτεινό Ιππότη» του Κρίστοφερ Νόλαν, ο Joker αποπνέει έναν αέρα μυστηρίου και αναρχίας που τον κάνει απρόβλεπτο και πιο τρομαχτικό. Ο Χιθ Λέτζερ έδωσε μία εξαιρετική ερμηνεία ως Joker, ενώ μία τραγική εξέλιξη θα τον συνέδεε για πάντα με το ρόλο αυτό.

Ο Χιθ Λέτζερ αν και απέσπασε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει την ταινία στους κινηματογράφους. Έχασε τη ζωή του στις αρχές του 2008 από δηλητηρίαση και ταυτόχρονη κατάποση παυσίπονων και υπνωτικών χαπιών, κάτι που επισήμως θεωρήθηκε ατύχημα και όχι αυτοκτονία.

Ο Joker Τζάρεντ Λέτο

Μετά την ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ και την τραγική μοίρα του ηθοποιού, που έλαβε μυθικές διαστάσεις εντός και εκτός Χόλιγουντ, η ερμηνεία του Joker δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η ταινία «Suicide Squad» δεν ήταν σκοτεινή όπως οι ταινίες του Νόλαν, είχε ωστόσο βίαιες σκηνές και ακραίο χιούμορ. Αν και όλοι οι χαρακτήρες της ομάδας, έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, δύο είναι οι ρόλοι που ξεχωρίζουν μέσα από την ταινία. Αυτός της Μάργκοτ Ρόμπι ως Harley Queen και του Τζάρεντ Λέτο ως Joker. Ο Joker του Λέτο είναι παραδομένος στην παράνοια, τρέφεται με βία και βγάζει στην επιφάνεια τις πιο σκληρές πλευρές του χαρακτήρα στην πιo… Marilyn Manson βερσιόν του  διάσημου κακού.

https://www.youtube.com/watch?v=KyCkod4F1mg

Ο Joker Χοακίν Φοίνιξ

Ο φακός του Τοντ Φίλιπς, βγάζει τον Joker από τον χάρτινο κόσμο των comics της DC και αποστασιοποιείται πλήρως από τη λογική των block buster ταινιών, και διηγείται τη θλιβερή διαδρομή ενός πραγματικού ανθρώπου που ζει απαξιωμένος από την κοινωνία στο περιθώριο.

Ένας κλόουν της κοινωνίας, ένας κωμικός χωρίς χιούμορ, ένας απόκληρος που δεν αξίζει τίποτα, μετατρέπεται με τον πιο επώδυνο τρόπο στον Joker, τον σκοτεινό βασιλιά του Γκόθαμ Σίτι, συσπειρώνοντας γύρω του όλους τους «σπασμένους» ανθρώπους, που κουράστηκαν να τους βλέπουν αφ’ υψηλού, ανοίγοντας την πύλη του χάους. Ο Χοακίν Φοίνιξ, σε μια ερμηνεία ζωής, δίνει στον villant της DC, την πιο ουσιαστικά ανθρώπινη μορφή του.

Πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Joker

O Luke  Skywaker και ο Joker

Ο ηθοποιός Μάρκ Χάμιλ, ο κινηματογραφικός Luke Skywalker της σειράς ταινιών «Star Wars», είναι η πιο διάσημη «φωνή» του Joker σε σειρές κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Batman. O Χάμιλ έδωσε «ζωή» στο χαρακτήρα του Joker, αρχικά μέσα από την animated σειρά «Batman: The Animated Series» (1992-1995). Η φωνή του Χάμιλ ως Joker, ακούγεται σε πολλές ακόμα σειρές κινουμένων σχεδίων, ακόμα και σε video games.

Η… δεύτερη επιλογή

Για την ταινία του Τιμ Μπάρτον, ο Τζάκ Νίκολσον στην οντισιόν για το ρόλο του Joker, είχε έρθει… δεύτερος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, ο Τζακ Νίκολσον ήταν η δεύτερη επιλογή του σκηνοθέτη, με τον Μπραντ Ντούριφ να φέρεται να ήταν η πρώτη επιλογή του. Ο Ντουρίφ είχε δήλωσει: «O Μπάρτον με είδε στο αεροπλάνο και με ήθελε για το ρόλο αλλά αρνήθηκα».

Τελικά, ο Τζακ Νίκολσον κέρδισε το ρόλομε την ερμηνεία του κορυφαίου ηθοποιού να μένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη του σινεφίλ κοινού.

Η αληθινή ιστορία του Joker

Πέρα από τα φανταστικά σενάρια που δημιούργησαν συγγραφείς και comic artists, υπάρχει η αληθινή ιστορία δημιουργίας του χαρακτήρα από τους Μπομπ Κέιν, Μπιλ Φίνγκερ και Τζέρι Ρόμπινσον το 1940.

Αναζητώντας έναν δυνατό αντίπαλο για τον Batman, που μετρούσε τότε μόλις ένα χρόνο ζωής, ο Ρόμπινσον σχεδίασε ένα τραπουλόχαρτο joker και ο Φίνγκερ έφερε μια φωτογραφία του ηθοποιού Κόνραντ Βέιντ από την ταινία του 1928 «Ο άνθρωπος που γελά», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ.

View this post on Instagram

The Original Inspiration For Batman’s Joker, German Actor Conrad Veidt. One aspect of his origin seems to be relatively free from dispute: that the creators drew their visual inspiration from German actor Conrad Veidt’s portrayal of the character Gwynplaine in the 1928 film The Man Who Laughs. An adaptation of a Victor Hugo novel, the film was directed by German expressionist filmmaker Paul Leni, with Veidt in the title role. Veidt died of a heart attack in 1943 while playing golf in Los Angeles. . . . #Jokerorigin #joker #conradveidt #Batman #jokercomics #comicart #comicartwork #dcartwork #dcextendeduniverse #jokermovie2019 #jokermovie #dccomics #dcvillians #blerd #blerdgirl #blerds #comics

A post shared by ★ ☆ Nεяdii ღ Lîonεss ★ ☆ (@nerdii_comics) on

Το μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο στο πρόσωπο του ήρωα της ταινίας και του βιβλίου, ως ποινή από τον Βασιλιά της Αγγλίας, έγινε το κύριο χαρακτηριστικό του Joker στον οποίο ο Μπομπ Κέιν πρόσθεσε τα πράσινα μαλλιά, το λευκό δέρμα και τα κόκκινα χείλη.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024