Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Deepfakes : Πορνογραφία και πολιτική στο επίκεντρο των ψεύτικων βίντεο

Deepfakes : Πορνογραφία και πολιτική στο επίκεντρο των ψεύτικων βίντεο

Περίπου 15.000 βίντεο αυτού του είδους έχουν εντοπιστεί μόνο τους επτά τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την έρευνα

Η πορνογραφία και όλο και περισσότερο η πολιτική είναι τα θέματα που προτιμώνται περισσότερο από τους δημιουργούς των «deepfake», των άκρως ρεαλιστικών, αλλά ψεύτικων βίντεο, που ακμάζουν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια στο ίντερνετ.

Η τεράστια πλειοψηφία (96%) του deepfake υλικού που κυκλοφορεί στο ίντερνετ εξακολουθεί να αφορά αποκλειστικά «την μη συναινετική πορνογραφία», με τη χρήση στα «πειραγμένα» αυτά βίντεο της εικόνας γυναικών –συχνά διάσημων– , η οποία έχει συντεθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και αντικαθιστά την εικόνα των προσώπων που είχαν αρχικά μαγνητοσκοπηθεί για το βίντεο, δείχνει η έρευνα αυτή που έγινε από την επιχείρηση Deeptrace και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

15.000 τέτοιου είδους βίντεο

Περίπου 15.000 βίντεο αυτού του είδους έχουν εντοπιστεί μόνο τους επτά τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της Deeptrace, η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Τέσσερις «εξειδικευμένοι» ιστότοποι έχουν δεχθεί επισκέψεις περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές, «κάτι που δείχνει την ύπαρξη μιας αγοράς για τους ιστότοπους που φιλοξενούν πορνογραφικά deepfakes και την ύπαρξη μιας τάσης που παρουσιάζει σημάδια ανόδου, αν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα», αναφέρει στο ιστολόγιό του ο Τζόρτζο Πατρίνι, γενικός διευθυντής της Deeptrace.

Ωστόσο το «deepfake» αρχίζει επίσης να έχει «σημαντικό αντίκτυπο στην σφαίρα της πολιτικής», αποκαλύπτει ο Πατρίνι, επικαλούμενος περιπτώσεις στην Γκαμπόν και τη Μάλαισία που «φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα deepfakes ήδη αποσταθεροποιούν πολιτικές διαδικασίες».

Τεχνητές φωνές και πλαστικές εικόνες

Ορισμένα βίντεο χρησιμοποιούν τεχνητές φωνές και πλαστές εικόνες πραγματικών προσώπων που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και αυτά «χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη κατά επιχειρήσεων και κυβερνήσεων», επισημαίνει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τα «deepfakes» και τις πιθανές επιπτώσεις τους στις εκλογικές διαδικασίες, παρά τις προσπάθειες των γιγάντων του ίντερνετ για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024