Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέατρο Φούρνος: Μία σεζόν συναρπαστική για θεατρόφιλους που «ψάχνονται»

Θέατρο Φούρνος: Μία σεζόν συναρπαστική για θεατρόφιλους που «ψάχνονται»

Το Θέατρο Φούρνος συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία στο θεατρικό χάρτη της Αθήνας παρουσιάζοντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο για τη φετινή σεζόν 2019 – 2020

26 χρόνια συμπληρώνει φέτος το Θέατρο Φούρνος. Μία γόνιμη, πολύχρονη διαδρομή, χωρίς εκπτώσεις με σημαντικές παραστάσεις και ξεχωριστές συνεργασίες. Τη φετινή σεζόν, το μικρό, αλλά τόσο ζεστό και φιλόξενο, θέατρο της οδού Μαυρομιχάλη φιλοξενεί ένα ρεπερτόριο που υπηρετεί με συνέπεια το όραμα των ιδρυτών του, του Μάνθου και της Ντοντός Σαντοριναίου, για ένα θέατρο που συνεχώς ψάχνεται αναζητώντας νέες φόρμες πάνω στο κλασικό και το σύγχρονο.

Κάπως έτσι, ο Ζαν Ζενέ συναντά τον Σάμιουελ Μπέκετ, ο Γκέοργκ Μπύχνερ τον Όσκαρ Ουάιλντ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες τον… Παζολίνι σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα ελληνικά έργα, ανατρεπτικές αναγνώσεις κλασικών κειμένων και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.

Η αρχή έχει γίνει ήδη με την επανάληψη της παράστασης «Παζολίνι», βασισμένη στο έργο του Γιάννη Σολδάτου  σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία  Αγγελικής Καρυστινού, με τον Ένκε Φεζολλάρι. Μετά την θερμή ανταπόκριση των θεατρόφιλων την περασμένη σεζόν η παράσταση ανανεώνει το ραντεβού της μαζί μας, κάθε Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου για να φωτίσει ένα μυστηριώδες έγκλημα που ακόμα απασχολεί –αφού ποτέ δεν εξιχνιάστηκε.

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα μία ανατρεπτική εκδοχή του κλασικού έργου του Σαίξπηρ «Το ημέρωμα της στρίγγλας». Στην παράσταση «Το ημέρωμα της στρίγγλας – Μία αντίστροφη ανάγνωση», που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Τσονόπουλος κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι τις 26 Νοεμβρίου) έρχονται κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Φανταστείτε έναν κόσμο που οι γυναίκες είναι αυτές που εξουσιάζουν. Πώς θα σας φαινόταν οι μανάδες να ζητούν προίκα για τους γιούς τους;

Οι Τετάρτες και οι Πέμπτες στο πρώτο μισό της σεζόν στο Θέατρο Φούρνος έχουν άρωμα νέου ελληνικού έργου. Ο Γιάννης Κόκας γράφει και σκηνοθετεί τους «Γιαλήτες ή αλλιώς αλήτες του γιαλού», ένα έργο, το οποίο βάζει στο επίκεντρο την πιο δυνατή σχέση του ανθρώπου, τη φιλία. Η νεοσύστατη ομάδα Άλμπατρος μας υπόσχεται πολύ γέλιο αλλά και συγκίνηση μέσα από μια ιστορία καθημερινών ανθρώπων, από τις 23 Οκτωβρίου.

Ένα εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής δραματουργίας, «Ο Σκοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ, μεταφέρεται στη σκηνή του Φούρνου από τον σκηνοθέτη Νίκο Αρμάο με πρωταγωνιστή τον Νίκο Αϊβαλή. Ο Σκοινοβάτης θα πρέπει να μεταμορφωθεί, να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, να ζήσει στην αφάνεια, να περιέλθει σε απόλυτη ακηδία, να κατακτήσει την άκρα μοναξιά. Μέσα από αυτά τα δύσκολα μονοπάτια θ’ ανακαλύψει την πληγή που κρύβει μέσα του, δηλαδή την ίδια του την αδυναμία, η οποία θα σταθεί αρωγός του στο δύσκολο εγχείρημά του. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου με τις παραστάσεις να δίνονται κάθε Παρασκευή.

Ακόμα ένας κορυφαίος συγγραφέας του συμβολισμού, ο Σάμιουελ Μπέκετ, περιλαμβάνεται στο φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου Φούρνος με ένα από τα σπάνια παιγμένα έργα του. «Το Ηρεμιστικό» φέρνει στη σκηνή του Φούρνου την πολύτιμη Υβόννη Μαλτέζου που, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της έμπειρης Άσπας Τομπούλη, θα ακολουθήσει τα χνάρια ενός μοναχικού ανθρώπου σε μία άγνωστη πόλη. Η Νύχτα, οι δρόμοι της έρημης πόλης, τα φωτισμένα παράθυρα των σπιτιών, οι παράδοξες συναντήσεις, οι φόβοι, οι σκέψεις και η ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής… Μαζί της ο Σπύρος Βάρελλης. Μία πρεμιέρα για την οποία ανυπομονούμε, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Ο Δεκέμβρης κάνει ποδαρικό στο Θέατρο Φούρνος με μία ακόμα σκηνική εκδοχή του «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά με υπότιτλο «Ένα τραγούδι για το τίποτα». Η ομάδα Neko και ο Γιώργος Τζαβάρας, σε ρόλο σκηνοθέτη, βυθίζονται στο ρομαντικό και συνάμα επαναστατικό σύμπαν του Μπύχνερ για να μας διηγηθούν την ιστορία του Λεόντιου και της Λένας, δύο γόνων βασιλιάδων, που πρόκειται να ενωθούν, παρά τη θέληση τους, με τα δεσμά του γάμου ενώνοντας παράλληλα και τα βασίλεια των πατεράδων τους. Η συνέχεια από τις 2 Δεκεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Με τη νέα χρονιά τη σκυτάλη παίρνει ο Όσκαρ Ουάιλντ στη σκηνή του Φούρνου. Η Μαρία Νίκα μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί «Τα γενέθλια της Ινφάντα», μιας νεαρής πριγκίπισσας που κάθε χρόνο μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αυλής και των πολιτών του βασιλείου της Ισπανίας με τα γενέθλιά της. Παρ’ ότι ο πατέρας της, ο Βασιλιάς, θρηνεί ακόμη το χαμό της μητέρας της, δεν τολμά να της χαλάσει χατίρι. Ένα τέρας κι ένας καθρέφτης, η πύλη στο ανεξερεύνητο της ανθρώπινης ύπαρξης, θα αποκαλύψουν πως η γνώση, το απαγορευμένο φρούτο, είναι προάγγελος δεινών… Μία παράσταση που συνδυάζει το θέατρο με το τραγούδι και αναμένουμε να ανακαλύψουμε από τις 30 Ιανουαρίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου ο «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες εισβάλει στο Θέατρο Φούρνος με τη μορφή που τον εμπνεύστηκε η Θεατρική Ομάδα Νεάπολις. Μια νέα διασκευή δια χειρός Άγγελου Χατζά, που σκοπό έχει να μεταφέρει στο σήμερα αυτή τη συνταρακτική ιστορία του περίφημου ιδαλγού Δον Κιχώτη, που αιώνες τώρα βρίσκεται μέσα στην καρδιά της αναζήτησης κάθε ανθρώπου για μια άλλη πραγματικότητα καλύτερη σπουδαιότερη και τελικά άξια να βιωθεί.

Σχεδόν παράλληλα, από τις 17 Φεβρουαρίου, κάνει πρεμιέρα και το πρώτο μέρος του δίπτυχου “Violences” του Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Didier – Georges Gabily σε μία πρώτη παγκοσμίως μετάφραση του έργου. Τα δεσμά της οικογένειας υφαίνουν και πάλι ένα φονικό δίχτυ γύρω από τα μέλη της. Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτή την παλιά αιώνια τραγωδία. Ο κύκλος των Ατρειδών ακόμη δεν έχει κλείσει. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Μακρυγιώργος.

Τέλος, μετά το Πάσχα, από τις 25 Απριλίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, η Όλγα Ποζέλη και η ομάδα της ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ετοιμάζονται για… «Φάρσες». Δύο γυναίκες κλεισμένες σε ένα δωμάτιο, κάνουν ασταμάτητα τηλεφωνικές φάρσες. Ο λόγος τους παραληρηματικός, κωμικός, φεμινιστικός, γλωσσικά ευρηματικός και νοηματικά παράδοξος. Αποδέκτες των τηλεφωνημάτων κυρίως άνδρες μιας μέσης τάξης, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με δύο γυναίκες τιμωρούς, δύο γυναίκες που εισβάλλουν στην ζωή τους, απαιτώντας συμμόρφωση.

Στα παραπάνω αμιγώς θεατρικά projects προσθέστε κι ένα μουσικό. Τις Τετάρτες 9 και 16 Οκτωβρίου ο μουσικός Κώστας Ανδρέου θα παρουσιάσει τη συναυλία «Ιπποκράτους», δημιουργώντας μουσική και ήχους με το άταστο ηλεκτρικό μπάσο του σε πραγματικό χρόνο, αλληλεπιδρώντας ζωντανά με ρεαλιστικά και επεξεργασμένα ηχητικά τοπία της οδού Ιπποκράτους. Ακούγεται τουλάχιστον ενδιαφέρον…

Κι επειδή το Θέατρο Φούρνος υπήρξε πρωτοπόρος στις εκδηλώσεις τέχνης και νέων τεχνολογιών, από φέτος το Fournos Lab ξεκινάει και πάλι τη δράση του με ψηφιακές παραγωγές, κείμενα και σχετικά events.

Η φετινή σεζόν στο Θέατρο Φούρνος αναμένεται συναρπαστική για εκείνους τους θεατρόφιλους που δεν σταματούν να αναζητούν νέους δρόμους και νέες συγκινήσεις.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024