Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την εθνική πολιτική για το Βιβλίο παρουσίασε η Λίνα Μενδώνη

Την εθνική πολιτική για το Βιβλίο παρουσίασε η Λίνα Μενδώνη

Η Λίνα Μενδώνη απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Βασιλικού

Στα βασικά σημεία της Εθνικής Πολιτικής για το Βιβλίο αναφέρθηκε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικού. Όπως είπε, “χαίρομαι ιδιαίτερα που την ερώτηση για την πολιτική του βιβλίου την απευθύνει ο κ. Βασιλικός, ένας λόγιος, ένας συγγραφέας, με τα πονήματα του οποίου η δική μου γενιά μεγάλωσε”.

Η  κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι,  “από τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ουδείς  κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το βιβλίο. Μόνον η κ. Ζορμπά στο τέλος σχεδόν της κυβερνητικής θητείας, πέντε μήνες πριν την λήξη της τετραετίας, στις 29 Μαρτίου 2019, ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ενός νέου φορέα. Του «Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού», για την σύνταξη του οποίου ποτέ δεν ζήτησε τις απόψεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Το προταθέν νομοσχέδιο της κ. Ζορμπά, σημείωσε  η υπουργός, προέβλεπε “την δημιουργία ενός δύσκαμπτου, πολυπληθούς, κοστοβόρου οργανισμού αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ο οργανισμός ελάχιστα μεριμνούσε για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία πράγματι απασχολούν το βιβλίο”.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ενδεικτικά, “ο οργανισμός προέβλεπε -εκτός από το επταμελές αμειβόμενο Δ.Σ.- 35 άτομα μόνιμο προσωπικό και δυνατότητα πρόσληψης συμβασιούχων. Στα περιγράμματα θέσεων εργασίας του φορέα δεν είχε προβλεφθεί η επαγγελματική εμπειρία και η προηγούμενη σχετική ενασχόληση, ώστε να διασφαλιστεί η επιστημονική επάρκεια του προσωπικού. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα σχήματα δεν θεραπεύουν τις πληγές του χώρου, ούτε λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικοί κλάδοι, αλλά εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και άλλες σκοπιμότητες”.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε τα βασικά σημεία της στρατηγικής για το βιβλίο, η οποία σύντομα θα παρουσιαστεί στην πλήρη έκτασή της.

Αναλυτικά

  1. Συντονισμός των συναρμοδίων κρατικών δομών. Για παράδειγμα, η πολιτική για το βιβλίο δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την πολιτική των βιβλιοθηκών, που αποτελεί αντικείμενο του Υπουργείου Παιδείας, ή και των δημοτικών βιβλιοθηκών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι Δήμοι. Τέτοια θέματα ουδόλως εθίγοντο στο προταθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδιο νόμου.
  2. Συντονισμός επιμέρους θεμάτων, επιχορηγήσεις, εκθέσεις, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και πλατφόρμες, όπως οι Βιβλιοnet,  Οσδελnet, ΕΒΕ κλπ, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αντιμετώπισης του βιβλίου.
  3. Η διαμόρφωση δεικτών παρακολούθησης της υλοποίησης (αποτελεσματικότητας) και της αποδοτικότητας των δράσεων για το βιβλίο (απήχησή τους στο κοινό, υπογραφές συμβολαίων για αγορά πνευματικών δικαιωμάτων ελληνικών τίτλων από ξένους εκδοτικούς οίκους κλπ), ώστε να είναι δυνατή και η αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και των θετικών στοιχείων.
  4. Η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξωστρέφειας για το ελληνικό βιβλίο, το οποίο συνίσταται στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προγράμματος μεταφράσεων, σε συνδυασμό με δράσεις προβολής, προώθησης και δικτύωσης, αλλά και πρωτοβουλίες κινητικότητας για Έλληνες συγγραφείς.
  5. Η σύνδεση επιμέρους ενεργειών, όπως η σύνδεση των κρατικών βραβείων με τα προτεινόμενα προς μετάφραση βιβλία, με τα book tours, με την παρουσία σε εκθέσεις.
  6. Η προστασία του κλάδου και των δημιουργών στο επίπεδο των πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργία αναπτυξιακών κινήτρων.
  7. Πρωτοβουλίες ανάπτυξης δεξιοτήτων για τα άτομα που εργάζονται στον κλάδο του βιβλίου.
  8. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την στήριξη του βιβλίου και η ανάπτυξη μεικτών σχημάτων χρηματοδότησης και προώθησης.
  9. Η προτεραιότητα σε ζητήματα που χρονίζουν όπως η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την πρόσβαση έντυπο ανάπηρων σε συγγράμματα

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024