Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «μπλε κορίτσι» που ανατρέπει τα δεδομένα του Ιράν

Το «μπλε κορίτσι» που ανατρέπει τα δεδομένα του Ιράν

Απόφαση – σταθμό για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, εξέδωσε η FIFA, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση που υπάρχει μέχρι τώρα, σχετικά με την είσοδο των γυναικών στα γήπεδα.

Απόφαση – σταθμό για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, εξέδωσε η FIFA, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση που υπάρχει μέχρι τώρα, σχετικά με την είσοδο των γυναικών στα γήπεδα.

Η απόφαση έρχεται με αφορμή τον τραγικό θάνατο του «μπλε κοριτσιού», τη Ζαχάρ, που αυτοπυρπολήθηκε, φοβούμενη ότι θα πάει φυλακή.

Η 29χρονη συνελήφθη, γιατί τον περασμένο Μάρτιο μπήκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου μεταμφιεσμένη για να δει την αγαπημένη της ομάδα, Εστεγλάλ.

Η ονομασία «μπλε κορίτσι» είναι εμπνευσμένη από τα χρώματα της ομάδας.

Μετά την αναβολή της δίκης της, την περασμένη εβδομάδα, αυτοπυρπολήθηκε, καθώς ήταν αντιμέτωπη, σε περίπτωση καταδίκης, με φυλάκιση από 6 μήνες έως 2 χρόνια

FIFA: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, επανέλαβε ότι οι κυβερνητικές διοργανώσεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ζητούν να επιτραπεί η είσοδος των γυναικών του Ιράν στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Σε δηλώσεις του, ο Ινφαντίνο, δήλωσε ότι έρχεται σε επαφή με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ιράν και τις ιρανικές αρχές αρκετές φορές πρόσφατα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει είναι «ελπιδοφόρα» ότι ήταν «δεκτικοί στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Στις γυναίκες πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε γήπεδα ποδοσφαίρου στο Ιράν».

Ο Ινφαντίνο παροτρύνει την Τεχεράνη να άρει την απαγόρευση 40 ετών που επιβλήθηκε στους ντόπιους οπαδούς μετά την Ιρανική Επανάσταση (Ισλαμική Επανάσταση) του 1979.

Το «μπλε κορίτσι» που έχει στοιχειώσει το ποδόσφαιρο

Η υπόθεση έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή

Στο Ιράν επιβάλλεται μεγάλη αυστηρότητα στην παρουσία των γυναικών στα γήπεδα, χωρίς ωστόσο, αυτή η απόφαση να είναι καν νομοθετημένη.

Οι γυναίκες, από το 1981 που επιβλήθηκε το θεοκρατικό καθεστώς στη χώρα, δεν πηγαίνουν σε αθλητικούς χώρους και γήπεδα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο θάνατος της Ζαχάρ αποδεικνύει τον αντίκτυπο που έχει η έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των γυναικών.

«Είναι πολύ λυπηρό και συγκινητικό», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Φίλιπ Λούθερ. «Ο θάνατός της δεν πρέπει να είναι μάταιος, ελπίζουμε να πυροδοτήσει αλλαγές για να μη δούμε ανάλογα δράματα ξανά στο μέλλον».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024