Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σόιμπλε: Πρωταγωνιστής της ελληνικής κρίσης

Σόιμπλε: Πρωταγωνιστής της ελληνικής κρίσης

Σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα της Γερμανίας και επιφανές στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στην πόλη Φράιμπουργκ του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης

Σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα της Γερμανίας και επιφανές στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble), ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας λόγω του σημαντικότατου ρόλου που διαδραμάτισε στην ελληνική κοινωνικοοικονομική κρίση των παρελθόντων ετών, γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στην πόλη Φράιμπουργκ του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Γιος φοροτεχνικού, ο Σόιμπλε σπούδασε νομικά και οικονομικά στα Πανεπιστήμια Φράιμπουργκ και Αμβούργου. Το 1970 διορίστηκε δικηγόρος και τον επόμενο χρόνο έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Αρχικά εργάστηκε ως εφοριακός στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, αλλά γρήγορα τον απορρόφησε η πολιτική.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1961 από τη νεολαία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών διετέλεσε πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών φοιτητών.

Το 1972 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, και επανεκλέγεται μέχρι σήμερα. Από το 1984 έως το 1989 διετέλεσε υπουργός Ειδικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ και από 1989 έως το 1991 υπουργός Εσωτερικών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Στις 12 Οκτωβρίου 1990 ο Σόιμπλε έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας από έναν παράφρονα, ο οποίος τον πυροβόλησε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Μία από τις σφαίρες τον έπληξε στη σπονδυλική στήλη και τον άφησε ανάπηρο. Έκτοτε κυκλοφορεί με αναπηρικό καροτσάκι.

Το 1998, μετά την παραίτηση του Χέλμουτ Κολ, ανέλαβε την προεδρία του CDU, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί δύο χρόνια αργότερα, όταν το όνομά του αναμίχθηκε σε σκάνδαλο παράνομων προεκλογικών χρηματοδοτήσεων, γεγονός που του στοίχισε αργότερα την πρωθυπουργία, την οποία κατέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανέβηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του κόμματος.

Από τότε ο Σόιμπλε περιορίστηκε σε υπουργικά πόστα (υπουργός Εσωτερικών από το 2005 έως το 2009 και υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2017), αλλά η επιρροή του είναι μεγάλη στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας και της Ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε είχε ταχθεί από το 1994 κατά του ευρώ. Προτιμούσε ένα κοινό νόμισμα για τον «πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Kerneuropa), που θα συμπεριελάμβανε τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Από τη στιγμή όμως που υιοθετήθηκε το ευρώ, κατέστη υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017 και την πύρρειο νίκη της Μέρκελ, ο Σόιμπλε προτάθηκε από το συνασπισμό CDU/CSU για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Εξελέγη στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, εγκαταλείποντας το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από οκτώ χρόνια.

Ο δρ Σόιμπλε είναι νυμφευμένος από το 1969 με την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια κι ένα αγόρι.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024