Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμπατιέλος: Το φεστιβάλ της ΚΝΕ σημείο συνάντησης για όσους δεν βολεύονται

Αμπατιέλος: Το φεστιβάλ της ΚΝΕ σημείο συνάντησης για όσους δεν βολεύονται

Συνέντευξη του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο  in.gr: «Επιδιώκουμε να δώσουμε απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας. Να μοιραστούμε τις δικές μας σκέψεις, συμπεράσματα και προτάσεις»

Μήνυμα αγώνα και σύγκρουσης με την κυβέρνηση δίνει και φέτος η ΚΝΕ, με τη διοργάνωση του 45ου φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον στις 19-20-21 Σεπτέμβρη. Με το φεστιβάλ της ΚΝΕ να επιβιώνει όταν άλλες νεολαίες έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια και κάποιες άλλες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να την αναβιώσουν, το φεστιβάλ νεολαίας του ΚΚΕ έχει καθιερωθεί ως ένα πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός ορόσημο για κάθε νέα χρονιά. «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ διατηρεί τη δυναμική και τη ζωντάνια του, γιατί είναι συνδεδεμένο με μεγάλους σκοπούς και ιδανικά» τονίζει στο in.gr ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και σημειώνει ότι «η απάθεια και η αποχή από τους αγώνες και την συλλογική δράση δεν είναι αντισυστημική στάση, είναι παραίτηση».

Όπως λέει «το Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο σημείο συνάντησης για κάθε ανήσυχο νέο και νέα, ανάσα για κάθε νέο που δε βολεύεται και αναζητά λύσεις “έξω από το κουτί”» και στέλνει μήνυμα ότι «όσο κι αν η κυβέρνηση επιλέγει την βολική κόντρα με την άφαντη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει καλά ότι θα βρει απέναντί της το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

45 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Τι έχει αλλάξει από το πρώτο φεστιβάλ μέχρι σήμερα; Πώς η ΚΝΕ κατάφερε να κρατήσει αυτό το θεσμό στο πέρασμα των χρόνων, ενώ άλλες νεολαίες εγκατέλειψαν την προσπάθεια;

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” έχει κατοχυρωθεί ως το μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός της χώρας. Η ιστορία που κουβαλάει, τα “μεγαθήρια” που έχουν πατήσει το σανίδι του προκαλούν δέος. Ρίτσος, Κατράκης, Θεοδωράκης, Λοΐζος, Μικρούτσικος και η λίστα δεν έχει τέλος…

Πολλά έχουν αλλάξει από το 1975, τότε που γεννήθηκε η ιδέα για μια τέτοια διοργάνωση στα πρότυπα αντίστοιχων διοργανώσεων στο εξωτερικό. Όμως, για 45 χρόνια, και κάθε χρονιά το Φεστιβάλ είναι πλούσιο, πρωτότυπο, ελκυστικό. Συνεχίζει να φιλοξενεί σπουδαίους καλλιτέχνες της χώρας μας σε όλες τις μορφές τέχνης, καθώς και να δίνει βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία της νεολαίας.

Όπως σωστά αναφέρατε, κι άλλες οργανώσεις νεολαίας επιχείρησαν να αντιγράψουν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, αλλά χωρίς επιτυχία. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ διατηρεί τη δυναμική και τη ζωντάνια του, γιατί είναι συνδεδεμένο με μεγάλους σκοπούς και ιδανικά. Δύναμη του Φεστιβάλ είναι το Κόμμα μας, η Οργάνωσή μας, οι επαναστατικές μας ιδέες. Ασύγκριτο προτέρημά του είναι ότι η προετοιμασία των παραγωγών του, το στήσιμό του, η λειτουργία του τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων γίνεται υπόθεση χιλιάδων νέων, των μελών και φίλων της ΚΝΕ, μακριά από χορηγούς και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γι’ αυτό συνεχίζει να ριζώνει στην καρδιά και το μυαλό των νέων της χώρας μας, πολλοί από τους οποίους γεννήθηκαν όταν το Φεστιβάλ είχε ήδη τριανταρίσει…

Τι σημαίνει το φεστιβάλ για την παρέμβαση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη νεολαία, πόσο επίκαιρο είναι κάθε χρονιά και ποιος είναι ο στόχος του;

Το Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο σημείο συνάντησης για κάθε ανήσυχο νέο και νέα, ανάσα για κάθε νέο που δε βολεύεται και αναζητά λύσεις “έξω από το κουτί”, σημείο συνάντησης δεκάδων χιλιάδων νέων με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και το κάλεσμα δράσης της ΚΝΕ. Είναι απόδειξη της επίδρασης των κομμουνιστικών ιδεών στο σήμερα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, για τον οποίο έχουμε πλήρη επίγνωση.

Αυτά τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα, γιατί επίκαιρη είναι η ανάγκη να παλέψουμε για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο αναγκαία η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσουμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, με τη διεξαγωγή του στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, αποτελεί σημείο αναφοράς, ιδιαίτερα για τη νεολαία των εργατικών-λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Αθήνας, αλλά και κορυφαία στιγμή του αγώνα για πάρκο ανοιχτό στον λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο μήνυμα του φετινού φεστιβάλ;

Η απάντηση στην ερώτησή σας συνοψίζεται στο σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, που δανείζεται στίχους του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας “…θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…”, τον Σοσιαλισμό». Με το πλούσιο πολιτιστικό και πολιτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θέλουμε να χαλάσουμε την “ησυχία” που το σύστημα και τα κόμματά του θέλουν να επιβάλουν στη νέα γενιά.  Γιατί κόντρα στη λογική ότι «τίποτα δεν αλλάζει» -λογική πολύ βολική για το σύστημα- το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απαντάμε χωρίς δεύτερη σκέψη: όλα ανατρέπονται με οργάνωση, στόχο ανατροπής του σημερινού συστήματος, μαζική συμμετοχή της νεολαίας στον αγώνα για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα στέλνει φέτος το Φεστιβάλ μας.

Επιδιώκουμε να δώσουμε απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας. Να μοιραστούμε τις δικές μας σκέψεις, συμπεράσματα και προτάσεις γύρω από τον τρόπο που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα για όλους μας. Να συζητήσουμε για την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι ριζικά διαφορετική από τη σημερινή άθλια πραγματικότητα και είναι η μόνη που βάζει σε πρώτο πλάνο την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

 

Φωτογραφίες Κουτσούμπα στο 3ο και 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (1977-1978)

Το φεστιβάλ αξιοποιείται και ως ένας τρόπος διεθνούς παρέμβασης; Πέρυσι ήταν προσκεκλημένη η Αχέντ Ταμίμι. Μπορεί να περάσει μέσα από ένα φεστιβάλ νεολαίας και ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα;

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ είναι από μόνη της ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας, από την άποψη ότι τραβά τα βλέμματα νέων από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που αγωνίζονται στις χώρες τους, πολλές φορές σε συνθήκες διώξεων για την ισχυροποίηση των Κομμουνιστικών Νεολαιών, για να δυναμώσουν οι αγώνες της νεολαίας. Το «παρών» φέτος στη Διεθνούπολη του 45ου Φεστιβάλ θα δώσουν αντιπρόσωποι από 38 οργανώσεις νεολαίας από όλον τον κόσμο. Αισθανόμαστε περηφάνια και ευθύνη που χιλιάδες νέοι σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν τον ρόλο της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων στην Ελλάδα, στην προσπάθεια να δυναμώσει η κοινή πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών, στο δυνάμωμα των αγώνων των νέων σε κάθε χώρα.

Πιστεύετε ότι η νεολαία εξακολουθεί να είναι πολιτικοποιημένη ή απορρίπτει το σύστημα συνολικά; Πώς μπορεί να ενδιαφερθεί ξανά για την πολιτική και να λαμβάνει μέρος στις εξελίξεις;

Κατά τη γνώμη μας είναι ζητούμενο και όχι κίνδυνος να απορρίψουν οι νέοι το σύστημα συνολικά, εννοώντας το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, τους υπηρέτες και τους θεσμούς του. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο ανώτερος βαθμός πολιτικοποίησης. Η απάθεια και η αποχή από τους αγώνες και την συλλογική δράση δεν είναι αντισυστημική στάση, είναι παραίτηση. Μπαίνουν στο ίδιο κάδρο με αποτυχημένες και δοκιμασμένες επιλογές που διαφημίζουν μία δήθεν σύγκρουση, εντός των τειχών του εκμεταλλευτικού συστήματος. Είμαστε βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα η νεολαία θα μπει ορμητικά στον αγώνα για να διεκδικήσει το μέλλον και τη ζωή που έχει ανάγκη. Αυτό το ξέρουν το σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του, γι’ αυτό άλλωστε εντείνουν προκαταβολικά την καταστολή.

Το γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει μία γενιά που ζει με χειρότερους όρους από τη γενιά των γονιών της θα γίνει σπίθα που θα οδηγήσει σε νέους, μαχητικούς αγώνες.

Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» – κάτσε στ’ αυγά σου, θα το σαρώσει το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ».

Οι νέοι έχουν όνειρα, στόχους και ανησυχίες. Καθημερινά δίνουν τη μάχη για τις σπουδές, τη δουλειά και το μέλλον τους, έχοντας να αναμετρηθούν με ένα βουνό από εμπόδια και δυσκολίες που βάζει το σύστημα και οι κυβερνήσεις. Δικαιολογημένα πολλοί αγανακτούν με τη σημερινή κατάσταση, χωρίς να είναι βέβαιοι για τις αιτίες και τους υπεύθυνους, για το αν και πώς μπορεί αυτή να αλλάξει.

Εδώ είναι που επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε πολλοί περισσότεροι νέοι να πάρουν απόφαση ότι λύση στα πλαίσια αυτού του συστήματος δεν υπάρχει. Να τους συνεπάρουμε με τις αξίες και τα ιδανικά που συνεπήραν κι εμάς. Με το όραμα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Να τους φέρουμε σε επαφή με την ηρωική ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος της χώρας μας και διεθνώς. Να τους πείσουμε ότι τα πράγματα ποτέ και πουθενά δεν έμειναν στάσιμα, ότι είναι στο χέρι τους να τα αλλάξουν.

Ποια είναι τα μεγάλα ραντεβού στους δρόμους του αγώνα για την ΚΝΕ το επόμενο διάστημα;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο Φεστιβάλ δίνουμε το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού όλοι όσοι θα μπούμε μπροστά για τη δημιουργία εστιών αγώνα και διεκδίκησης σε Πανεπιστήμια, σχολεία, χώρους δουλειάς και ΙΕΚ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έρθει για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Υπάρχει ένα σημαντικό, μαχητικό κομμάτι της νεολαίας που διεκδικεί ολόπλευρη μόρφωση, δωρεάν για όλους, σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που παλεύει ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εμπλοκή που αναβαθμίζεται με την ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις που ετοιμάζεται να υπογραφεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ξέρουν καλά ότι αυτό το κομμάτι νέων δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι με την ένταση της καταστολής, είτε μιλάμε για την κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, είτε μιλάμε για τα μέτρα της κυβέρνησης που θέλουν να βάλουν στον γύψο τα σωματεία, την συλλογική οργάνωση των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς ανησυχίες για μια νέα καπιταλιστική κρίση, σε συνδυασμό με τον μεγάλο βαθμό έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς εξελίξεις, ακυρώνουν το αφήγημα περί “ανάπτυξης για όλους”.

Όσο κι αν η κυβέρνηση επιλέγει την βολική κόντρα με την άφαντη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει καλά ότι θα βρει απέναντί της το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τους το εγγυόμαστε.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024