Ως είδηση, αν υπάρξει καν, αναμένεται να περάσει στα πολύ ψηλά της επικαιρότητας αλλά είναι ένα ακόμη πιο σημαντικό δείγμα κανονικότητας, που τόσο έλειψε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο γενικός διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών προσκαλεί σε συνάντηση τη Δευτέρα τους επικεφαλής των τμημάτων μελετών κα οικονομικής ανάλυσης των πιο σημαντικών φορέων και οργανισμών που εκπονούν προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το τμήμα μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τμήματα μελετών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το ΚΕΠΕ, το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και το ΙΟΒΕ.

Μιλάμε για τα ελληνικά think tank, παραγωγής μελετών και εκπόνησης προβλέψεων, που η άποψή τους είναι απαραίτητο να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από κάθε κυβέρνηση. Και απ’ ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο επιχειρείται τώρα, όπως προκύπτει από την ατζέντα των θεμάτων που έχει προσδιορισθεί για τη συνάντηση. Μεταξύ αυτών, τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία και πόσο επηρεάζουν την ελληνική, ποιες είναι οι αβεβαιότητες για την εγχώρια οικονομία, οι προβλέψεις το 2019, το 2020 και μεσοπρόθεσμα.

Είναι αλήθεια ότι ποτέ και καμία τέτοια συνάντηση δεν υπήρξε επί ΣΥΡΙΖΑ. Και για να μην τον αδικούμε, ούτε με τις παλαιότερες κυβερνήσεις. Με τη διαφορά όμως ότι, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί οι σοβαροί φορείς οικονομικής σκέψης της χώρας προέβλεπαν αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτυπώνοντας τη λανθασμένη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και την προβληματική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η ηγεσία της τότε κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου επέμεναν να παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα με προβλέψεις για φανταστικές επιδόσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Κάτι τέτοιο και σε τόσο προβληματική έκταση δεν συνέβη ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής οικονομίας.

Για αυτό και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί επάξια το πρώτο βραβείο αποκλίσεων μεταξύ τού τι έλεγε και τι πραγματικά συνέβαινε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.Ακόμη και τώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να βαδίζει πιστά στην ίδια πορεία. Επικαλείται την ύπαρξη συμφωνίας με τους δανειστές για αυτήν την απίστευτη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι θα μείωνε τα πρωτογενή πλεονάσματα σε 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% σήμερα.

Οταν είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι γελούσε πολύς κόσμος στις Βρυξέλλες με την προεκλογική μπακαλίστικη έμπνευση Τσίπρα – Τσακαλώτου που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν κεφάλαια από το μαξιλάρι των δανεικών για να τα επιστρέψουν ως εγγύηση προς τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ότι δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από τους δανειστές είναι γιατί κρίθηκε ότι πρόκειται για ένα πυροτέχνημα σε μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία η όποια ανακοίνωση ή δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση εκ των έξω.

Κάπως έτσι και ενώ η χώρα επιχειρεί να κάνει βήματα μπροστά, η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει δογματικά κολλημένη στο χθες. Σε πλήρη αντίθεση με το θετικό κλίμα που αρχίζει να παγιώνεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο πιστοποιούν πλέον όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι οίκοι και οι διεθνείς οργανισμοί. Μένει, βεβαίως, το κλίμα αυτό να αποτυπωθεί με συγκεκριμένες επιδόσεις στην πράξη. Και κυρίως με έναν ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2020, ο οποίος – με βάση τις προβλέψεις –  θεωρείται εφικτός.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο