Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΠΟΣ: Ακόμη και το ποδόσφαιρο του Πακιστάν «ξεπέρασε» την εξυγίανση

ΕΠΟΣ: Ακόμη και το ποδόσφαιρο του Πακιστάν «ξεπέρασε» την εξυγίανση

Η FIFA όρισε τα μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης της Ομοσπονδία του ποδοσφαίρου του Πακιστάν και όρισε ως ημερομηνίας άρσης της επιρροής της, την 15η Ιουλίου του 2020, η ΕΠΟ έως τότε θα έχει αποκτήσει την ανεξαρτησία της;

«Ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA στις 4 Ιουλίου 2017, η FIFA μπορεί σήμερα να επιβεβαιώσει τη σύσταση μιας επιτροπής παρακολούθησης για την εποπτεία των λειτουργιών και διαδικασιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ που θα διεξαχθούν στις 18 Αυγούστου 2017», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ το καλοκαίρι του 2017!

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά και το ποδόσφαιρο της χώρας, συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς παρακολούθησης και υπό την ξένη επίβλεψη. Και μιας και όπως ανέφερε η γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση στο… Βιλαμπάχο -του Γραμμένου και της Εξυγίανσης- ακόμη τρίβουν:

Μάλλον η (ποδοσφαιρική) ομαλοποίηση θα έρθει πιο γρήγορα στο… Πακιστάν! Τι εννοούμε; Στις αρχές του καλοκαιριού φέτος, η FIFA και η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου αντιτάχθηκαν στην εκλογή του Shah ως Προέδρου της πακιστανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, τον Δεκέμβριο του 2018, διότι έλαβε εντολή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, γεγονός που αντιτίθεται του Καταστατικού της FIFA, σχετικά με την επιρροή εξωγενών φορέων στο ποδόσφαιρο μιας.

H Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όρισε, λοιπόν, μια επιτροπή κανονικοποίησης του ποδοσφαίρου του Πακιστάν με χρονικό ορίζοντα ενός περίπου έτους (εννέα μηνών), με σκοπό να διευθύνει τις καθημερινές υποθέσεις της ομοσπονδίας και να διεξάγει νέες εκλογές.

Η απόφαση της FIFA ελήφθη (όπως προαναφέραμε) μετά από αποστολή διερευνητικής αποστολής, που είχε ως σκοπό να αξιολογήσει την διοικητική κρίση στην Ομοσπονδία της χώρας και να λάβει τα μέτρα της. Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, έγιναν γνωστά σήμερα (16/9) και το έργο της ξεκινά άμεσα με σκοπό, κατόπιν εντολής της FIFA, να έχει ολοκληρώσει τα καθήκοντά της έως τις 15 Ιουνίου του 2020!

Αναλυτικά όσα αναφέρονται σε δύο δημοσιεύματα του καθόλα έγκυρου Inside World Football σχετικά με το θέμα:
-1 Ιουλίου:«Δύο μήνες μετά την αποστολή διερευνητικής αποστολής στο Πακιστάν, με σκοπό την αξιολόγηση της διοικητικής κρίσης στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Πακιστάν (PFF), η FIFA αποφάσισε να ορίσει μια επιτροπή κανονικοποίησης για να διευθύνει τις καθημερινές υποθέσεις της ομοσπονδίας και να διεξάγει εκλογές εντός εννέα μηνών.

Η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί για την επίλυση της μακρόχρονης διένεξης μεταξύ των δύο φατριών του PFF και θα μπορούσε ενδεχομένως να τερματίσει τη διακυβέρνηση του αμφιλεγόμενου προέδρου της, Faisal Saleh Hyatt, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC), ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο, αφαιρέθηκε με εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και αντικαταστάθηκε από τον Ashiq Hussain Shah, μετά την «εισβολή» του ανώτατου δικαστηρίου του Πακιστάν, που ενεπλάκη στην συνταγματική κρίση και διέταξε τις εκλογές.

Σύμφωνα με εκθέσεις του Πακιστάν, δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Faisal θα προσβάλει τις επόμενες εκλογές στο πλαίσιο της επιτροπής κανονικοποίησης. Παρόλο που η FIFA αναγνωρίζει τον Hayat και τον συνταξιούχο γενικό γραμματέα, Ahmed Yar Khan Lodhi, ως τη νόμιμη ηγεσία της ομοσπονδίας, δεν αναγνωρίζονται και στο Πακιστάν. Αλλά αυτό θεωρείται παρέμβαση τρίτων από τη FIFA!

Πρόσφατα ο Hayat απέσυρε πολλές εθνικές ομάδες από το πρωτάθλημα. Στην πραγματικότητα, από το 2015, το Πακιστάν δεν έπαιξε σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα λόγω του συνεχιζόμενου αγώνα εξουσίας.

Σε δήλωσή της FIFA, τόνισε ότι η απόφαση για τη σύσταση επιτροπής κανονικοποίησης «ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη αποστολής διερεύνησης της FIFA / AFC στο Πακιστάν, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές της εκτελεστικής επιτροπής της PFF θα συνένωναν τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου στο Πακιστάν και έθεταν τη βάση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου που έχει σταματήσει από το 2015.»

«Η επιτροπή κανονικοποίησης θα αποτελείται από έναν επαρκή αριθμό μελών που θα προσδιοριστούν από τη διοίκηση της FIFA, σε συνεννόηση με την AFC και τους σχετικούς τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με τους κανονισμούς περί διακυβέρνησης της FIFA, όλα τα μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης θα υποβληθούν σε έλεγχο καταλληλότητας», δήλωσε η FIFA.

«Η επιτροπή κανονικοποίησης θα ενεργεί ως εκλογική επιτροπή της οποίας οι αποφάσεις είναι οριστικές και δεσμευτικές και η καθορισμένη χρονική περίοδος κατά την οποία θα εκτελέσει τα καθήκοντά της, θα λήξει μόλις εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά της, αλλά το αργότερο εννέα μήνες αφότου τα μέλη της διορίστηκαν επίσημα από τη FIFA», πρόσθεσε.

«Η FIFA και η AFC θα ξεκινήσουν το έργο να εντοπίσουν, να πάρουν συνέντευξη και να επιλέξουν τα μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης – μια ενημέρωση θα δοθεί σχετικά με αυτό το θέμα εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η FIFA.

Ο Hayat εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, λέγοντας σε ένα πακιστανικό Μέσο: «Είναι μια θετική απόφαση για το μέλλον του  ποδοσφαίρου στο Πακιστάν»

«Έχω πει επανειλημμένως ότι χωρίς την FIFA και την AFC Pakistan το ποδόσφαιρο στη χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει. Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθούνται και να υιοθετούνται πλήρως τα καταστατικά και οι οδηγίες τους».

«Έχω συμβάλει πάντα με θετικό και ανιδιοτελές τρόπο στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο Πακιστάν, που δεν ήταν πουθενά όταν ανέλαβα και εγκατέστησα μια ισχυρή υποδομή και ομοσπονδία στο τότε ανύπαρκτο σύστημα», δήλωσε ο Faisal.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024