Ποιο είναι το μήνυμα της προχθεσινής διπλής κίνησης του Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ); Οτι έρχεται κρίση. Και η προτροπή προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις; Προετοιμαστείτε. Σας δίνω τα κατάλληλα όπλα. Το «φωνάζουν» τόσο η απόφασή του για τη μείωση των επιτοκίων όσο και εκείνη για το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ολα τα άλλα, περί «αποχαιρετιστήριων δώρων» του Σούπερ Μάριο και «διαφορετικής οπτικής» σε σχέση με την αμερικανική κεντρική τράπεζα, είναι ατενίσεις προς το δέντρο, την ώρα που το δάσος ετοιμάζεται να πάρει φωτιά.

Περίπου σαν το tweet του Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει να μιλά σαν επιχειρηματίας, αντί ως πρόεδρος των ΗΠΑ και επιτίθεται στη FED γιατί – όπως πιστεύει – ενώ στην Ευρώπη οι τράπεζες, στο εξής, θα επιχορηγούν τον δανεισμό, στις ΗΠΑ θα επιμένουν να ζητούν… τόκο. Αυτό ήταν το μοναδικό μήνυμα που πήρε από την απόφαση της ΕΚΤ. Εν ολίγοις, για να μιλήσουμε με τους δικούς του όρους, τον ενδιαφέρουν περισσότερο τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων στη Wall Street, παρά η προοπτική της επόμενης τριετίας, που διαγράφεται σκοτεινή. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Και η Ελλάδα; Πώς τοποθετείται μέσα σε αυτό το περιβάλλον; Αδιαμφισβήτητα η συγκυρία είναι πάλι αρνητική, θυμίζοντας κάτι από 2007 – 2008, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ομως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το θέμα είναι πώς προετοιμάζεται να τη διαχειριστεί. Αν «ντυθεί ανοιξιάτικα» την ώρα που η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει προς «βαρύ χειμώνα», τότε οδεύει ολοταχώς προς νέα «βαριάς μορφής πνευμονία». Μόνο που δεν θα αντέξει την υποτροπή. Ετσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, στην καλύτερη των περιπτώσεων – και με τους απαραίτητους χειρισμούς, εννοείται – αυτό στο οποίο μπορεί να προσδοκά είναι ότι θα ξεπεράσει την επερχόμενη κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Γιατί διακυβεύονται πολλά.

Το σημαντικότερο; Στόχοι όπως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμα και στο ορατό μέλλον, δηλαδή το 2020, καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολοι, ως προς την επίτευξή τους. Μόνο που όλοι πλέον ξέρουν ότι αυτό είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα της μείωσης του πλεονάσματος για το 2021, που με τη σειρά της θα λύσει βασικά δημοσιονομικά και όχι μόνο προβλήματα της χώρας. Το κακό είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμπέσει χρονικά με παγκόσμια ύφεση. Οπότε μπορεί να χαθεί η ευκαιρία…

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο