Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασφυκτιούν στη Γερμανία από την κάπνα και τη μυρωδιά του ντονέρ

Ασφυκτιούν στη Γερμανία από την κάπνα και τη μυρωδιά του ντονέρ

Η κάπνα και η μυρωδιά από τα μαγαζιά που πουλάνε ντονέρ και κεμπάμπ είναι συχνά ενοχλητικές για τους περιοίκους. Δήμοι και ιδιώτες στη Γερμανία αναζητούν λύσεις.

Ανεξάρτητα αν κανείς περπατάει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Κολωνίας ή του Μάνχαϊμ τα προβλήματα που ξεπηδούν από τα μαγαζιά που πουλάνε ντονέρ και κεμπάμπ είναι τα ίδια.

Παραπονιούνται οι γείτονες

Η κάπνα και η μυρωδιά είναι συχνά ενοχλητικά για τους περιοίκους. Οι γείτονες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να καθίσουν το καλοκαίρι στα μπαλκόνια τους και δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους. Η ανησυχία αυτή απλώνεται σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Στην Κολωνία και το Μάνχαϊμ εστιάτορες και ιδιώτες αναζητούν από κοινού λύση, η οποία ορισμένες φορές στηρίζεται και από τους δήμους σε τεχνολογικό επίπεδο.

Συχνά, οι πιο εύποροι εστιάτορες τοποθετούν ειδικά φίλτρα, τα οποία τραβάνε την τσίκνα και από άλλα μαγαζιά. Στην Κολωνία αυτή η εκστρατεία έχει την επωνυμία «Νόστιμο κεμπάμπ με καθαρό αέρα».

Αλλά και στο Μάνχαϊμ παρατηρείται κινητικότητα γύρω από το θέμα. Ο Γιλμάζ Ακιλμάκ θέλει να κάνει το μαγαζί του πρότυπο για τους συναδέλφους του. Στην Τουρκία ανακάλυψε συσκευή, η οποία δεν τραβάει μόνο την κάπνα αλλά και τη μυρωδιά και κοστίζει 30.000 ευρώ.

Λύσεις από δήμους και πολίτες

Κάνει θραύση το ντονέρ στην Κολωνία

Μέχρι σήμερα είχε δαπανήσει 125.000 ευρώ σε ειδική κατασκευή, η οποία τελικά τραβούσε την κάπνα αλλά όχι τη μυρωδιά. Στόχος του είναι να συμμετάσχει και ο δήμος στα έξοδα, μιας και όπως λέει πληρώνει φόρο επιτηδεύματος και απασχολεί 300 εργαζόμενους. Ο δήμος πάντως ανταπαντά πως αυτά τα έξοδα βαρύνουν τον επιχειρηματία.

Οι αρχές έχουν διάφορες ιδέες, όπως για παράδειγμα την κατασκευή ψηλότερων καμινάδων, οι οποίες όμως θα χαλούσαν την αισθητική της πόλης, ή ακόμα τη σύσταση ομάδων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του χρόνου θα κάνουν μετρήσεις και στο τέλος θα συντάξουν έκθεση για τις εκπομπές του καπνού και τη μυρωδιά.

Για τον Αντρέας Χούπκε, δημοτικό σύμβουλο στην Κολωνία, όλα αυτά τα μέτρα διαρκούν πολύ. Εδώ και τέσσερα χρόνια αγωνίζεται στην περιοχή του Αϊγκελστάιν, όπου υπάρχουν πολλά μαγαζιά με ντονέρ, ώστε κάτοικοι και μαγαζάτορες να μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα.

Η κάπνα από τα κάρβουνα είναι επιβλαβής για την υγεία πιστεύει. Το ίδιο πιστεύει και ο παιδίατρος Κρίστιαν Ντέρινγκ, ο οποίος λέει πως «η κάπνα από τα κάρβουνα αρρωσταίνει».

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος του κρέατος στα κάρβουνα, παράγεται πολύ λεπτή σκόνη, η οποία μέσω της αναπνοής πηγαίνει στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι αύξηση του κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα.

Εκτός αυτού, η λεπτή αυτή σκόνη θα μπορούσε να προκαλέσει άσθμα, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και καρκίνο. Ακόμη, έγκυες διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή παιδιά.

Ο γιατρός όμως είναι αισιόδοξος. Εξι εστιάτορες στο Αϊγκελστάιν μαζί με μηχανικούς αναζητούν λύσεις. Σύντομα το ντονέρ μπορεί να είναι όχι μόνο νόστιμο αλλά και ακίνδυνο.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024