Από μακριά φαίνονται σαν κομμάτι του βυθού, σαν θαλάσσια χλωρίδα που λικνίζεται. Οταν όμως πλησιάσει κανείς κοντά, διαπιστώνει πως δεν πρόκειται για φυτά αλλά για τόνους πλαστικών σκουπιδιών που κατακλύζουν τον βυθό της Ανδρου.

Σοκάρει ο βυθός

«Aegean Rebreath» ονομάζεται η περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να απομακρύνει τις πλαστικές σακούλες και άλλα σκουπίδια από το κυκλαδονήσι. Οι φωτογραφίες από τον βυθό σοκάρουν και αναδεικνύουν το πρόβλημα που κρύβεται στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

Πλαστικά στη θάλασσα: ένα διεθνές πρόβλημα

Η δύτρια Αναμπέλα Ρος λέει: «Πρέπει να φανταστείτε τα νερά και τον βυθό όπως είναι ο παραδεισένιος υποθαλάσσιος κόσμος της Καραϊβικής. Εκεί υπάρχουν συστάδες κοραλλιών σε όλα τα χρώματα. Εδώ στην Ανδρο είναι κατά βάση παρόμοια η κατάσταση με τη διαφορά όμως πως στην Ανδρο βρήκαμε αντί για κοράλλια πλαστικές σακούλες σε όλα τα χρώματα. Πραγματικά με σόκαρε το θέαμα όταν το πρωτοαντίκρισα».

H Ανδρος αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα από το 2011, όταν εξαιτίας ισχυρής βροχόπτωσης παρασύρθηκαν στη θάλασσα τα σκουπίδια από τη χωματερή.

Στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και τον δήμαρχο του νησιού η εκστρατεία καθαρισμού του βυθού από τους ακτιβιστές προκαλεί μάλλον αμηχανία και για τον λόγο αυτόν δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ανταπόκριση, όπως δηλώνει ο Γιώργος Σαρελάκος, ιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Οι τοπικοί παράγοντες δεν θέλουν να ξέρουν

Τονίζει ότι εδώ και οχτώ χρόνια οι πολιτικοί άρχοντες του νησιού δεν έχουν δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έχει ακόμα καθαριστεί ο βυθός από τα σκουπίδια. Προσπάθησαν, όπως λέει, να συνεργαστούν μαζί τους ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στο τέλος όμως βρέθηκαν πολλοί εθελοντές.

Χάρη στη βοήθεια εθελοντών καθαρίζεται ο βυθός

O Γιώργος Σαρελάκος θεωρεί καλό το μέτρο που ισχύει από πέρυσι στην Ελλάδα να πληρώνουν οι πελάτες για τις πλαστικές σακούλες στα σουπερμάρκετ. Οσο για τη νέα κυβέρνηση, δεν πιστεύει ότι θα στηρίξει τις ακτιβιστικές δράσεις τους στις θάλασσες.

«Μέσα από τις δράσεις μας θέλουμε οι άνθρωποι να μάθουν πόσο σημαντική είναι η ζωή στη θάλασσα. Για την κοινωνία αλλά και για την οικονομία. Πρέπει να καταλάβουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και συνδέεται άμεσα με την υγεία μας» λέει.

Επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία

Την άποψή του ενισχύει η Αναμπέλα Ρος, η οποία τονίζει πως κανείς δεν θέλει να ακούσει ότι το μπάνιο μπορεί να είναι επικίνδυνο στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Τα πλαστικά στη θάλασσα είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία: «Πιστεύουμε ότι η θάλασσα είναι τεράστια και μπορούμε να ρίχνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Τα μικροπλαστικά σωματίδια όμως τραβούν σαν μαγνήτης χημικές ουσίες και ορμόνες που υπάρχουν στο νερό. Τα μικροπλαστικά λοιπόν καταλήγουν στο αίμα των ψαριών που τρώμε και πολύ απλά είναι τοξικά για εμάς».

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας