Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νικήστε τους παιδικούς φόβους

Νικήστε τους παιδικούς φόβους

Πώς θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει ό,τι το κρατάει ξύπνιο τη νύχτα

Μια αθώα ταινία κινουμένων σχεδίων ή ακόμα και μια διαφήμιση με ένα χαριτωμένο τερατάκι που πετάγεται ξαφνικά είναι αρκετή για να τρομάξει ένα νήπιο για ολόκληρους μήνες. Η φαντασία των παιδιών μας είναι τόσο ζωντανή που σύντομα γίνεται φανερό ότι οι προσπάθειές μας να τους μιλήσουμε με λογικά επιχειρήματα, δεν πρόκειται να τα πείσουν ότι η κακιά μάγισσα δεν μπορεί να βγει από την οθόνη. Πώς, λοιπόν, θα τα κάνουμε να ξεπεράσουν τους φόβους που δεν τα αφήνουν να κοιμηθούν;

Σκοτάδι
Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο φόβο των παιδιών (αλλά και αρκετών ενηλίκων) και είναι απολύτως φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα αυτό που βιώνουν είναι η αγωνία απέναντι στο άγνωστο. Για να το βοηθήσετε, μπορείτε να του δείξετε πώς να ανάβει το φως σε κάθε δωμάτιο ώστε να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά και να τοποθετήσετε στο δωμάτιό του ένα φωτάκι νυκτός που θα το καθησυχάζει όταν ξυπνά τη νύχτα. Επίσης, μπορείτε να πάτε μία βόλτα μαζί του το βράδυ για να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με το σκοτάδι.

Καιρικά φαινόμενα
Οι απότομες αλλαγές του καιρού και κυρίως οι δυνατοί άνεμοι και οι κεραυνοί επηρεάζουν την ψυχολογία πολλών παιδιών γεμίζοντάς τα ανησυχίες. Μιλώντας του για τον κύκλο του νερού και παίζοντας μαζί του έξω όταν φυσάει ή ψιχαλίζει θα το βοηθήσετε ακόμη και να απολαύσει τα διαφορετικά φαινόμενα. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό «δελτίο καιρού»: Ένα μεγάλο χαρτόνι, μερικές χάρτινες φιγούρες που να αναπαριστούν διάφορες εκδοχές του καιρού και λίγο μπλου τακ αρκούν για να το προετοιμάζετε ψυχολογικά για τη μέρα που θα ακολουθήσει με έναν αρκετά διασκεδαστικό τρόπο.

Τέρατα
Μην προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι δεν υπάρχουν τέρατα μέσα στη ντουλάπα του. Ακόμη και αν σας πιστέψει τη στιγμή που θα το πείτε, την επόμενη φορά που θα δει στο ημίφως ένα αρκουδάκι του στη γωνία του κρεβατιού, ο φόβος του θα αναγεννηθεί σε δευτερόλεπτα. Αντ’ αυτού οργανώστε μαζί ένα σχέδιο προστασίας: Πριν ξαπλώσει ελέγξτε μαζί κάθε συρτάρι και γωνία του δωματίου του και δώστε του ένα αντικείμενο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διώξει τα «τέρατα» που το απειλούν τη νύχτα, όπως ένα παιχνίδι ή κάποιας μορφής φυλαχτό. Λαμβάνοντας υπόψη σας τη φαντασία τους θα κερδίσετε περισσότερα από ό,τι αν προσπαθήσετε να την καταστείλετε.

Κλόουν
Και σε αυτή την περίπτωση, το παιδί παρασύρεται από την έντονη φαντασία του και δυσκολεύεται να διαχωρίσει το μασκάρεμα από την πραγματικότητα. Το θετικό είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να φέρετε το παιδί αντιμέτωπο με ανθρώπους σε κοστούμια. Σκοπός τους είναι να διασκεδάζουν τα μικρά μας, οπότε αν πετυχαίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα μπορούμε απλώς να τους αποφύγουμε. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, όπως αν ξέρετε ότι θα υπάρχει κλόουν στο πάρτι ενός φίλου του, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμάσετε το παιδί από κάποιες μέρες πριν, παίζοντας μαζί του με μάσκες και κοστούμια στο σπίτι.

Εφιάλτες

Μετά από ένα κακό όνειρο το παιδί σας μπορεί να φοβάται να ξανακοιμηθεί και να αδυνατεί να καταλάβει σε τι βαθμό αυτό που βίωσε ήταν αληθινό. Αν το ακούσετε να ξυπνάει τρομαγμένο ή έρθει σε σας για παρηγοριά, βάλτε το να ξαπλώσει στο κρεβάτι του, πάρτε το μία αγκαλιά και υποσχεθείτε του ότι είναι ασφαλές. Ένα αγαπημένο μαλακό παιχνίδι που μπορεί να σφίξει στα χεράκια του θα το βοηθήσει πολύ να ηρεμήσει. Αν, όμως, οι φωνές στη μέση της νύχτας είναι συχνό φαινόμενο καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για την περίπτωση το μικρό σας να υποφέρει από νυχτερινό τρόμο.

Αποχωρισμός

Σε κανένα παιδί δεν αρέσει η στιγμή που η μαμά ή ο μπαμπάς φεύγει για τη δουλειά. Ωστόσο, αν νιώθετε ότι η κόρη σας αγχώνεται περισσότερο από το μέσο όρο, αυτό που θα τη βοηθήσει περισσότερο είναι να καθιερώσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποχαιρετισμού: Πρώτα από όλα, φροντίστε να είναι εξοικειωμένη με το πρόσωπο που θα την προσέχει όσο λείπετε και προσπαθήστε πριν περάσετε το κατώφλι να έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με μια ευχάριστη δραστηριότητα. Το σημαντικότερο; Ανακοινώστε την αποχώρησή σας και χαιρετήστε τη με ένα γλυκό φιλί. Το να φύγετε διακριτικά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις διαμαρτυρίες, αλλά όταν το παιδί αντιληφθεί την απουσία σας θα ξαφνιαστεί και το άγχος του θα μεγαλώσει.

Τουαλέτα

Κατά την μετάβαση από το γιογιό στην τουαλέτα, πολλά παιδάκια ανησυχούν για μια σειρά από πράγματα. Το νερό που φεύγει ορμητικά και με δυνατό θόρυβο μπορεί να τα ταράζει ή ίσως φοβούνται ότι θα πέσουν μέσα στη λεκάνη. Πριν βάλετε το παιδί να καθίσει για πρώτη φορά στην τουαλέτα, προσπαθήστε να το εξοικειώσετε με τον τρόπο που λειτουργεί: Δώστε του μικρά κομματάκια χαρτί και δείξτε του πώς εξαφανίζονται «μαγικά» όταν τραβήξει το καζανάκι ή βάλτε μία κούκλα του να καθίσει πρώτη. Τα σκαλάκια και τα παιδικά καθισματάκια για τη λεκάνη μπορούν επίσης να το βοηθήσουν να χαλαρώσει, φέρνοντας τα πράγματα στα μέτρα του.

Γιατρός

Οι επισκέψεις στον παιδίατρο και στον οδοντίατρο αποτελούν συχνή αιτία για παιδικό κλάμα ή ξεσπάσματα θυμού. Φυσικά, αυτό δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει – δεν είναι λίγοι και οι ενήλικες που τρομάζουν στη θέα του τροχού και της βελόνας. Το παιδί σας έχει συνδέσει το γραφείο του παιδιάτρου με τον πόνο του εμβολίου και είναι λογικό να προτιμά να το αποφύγει. Την επόμενη φορά, πριν ξεκινήσετε από το σπίτι εξηγήστε του τι ακριβώς θα του κάνει ο γιατρός, ώστε να είναι προετοιμασμένο και να μην ξαφνιαστεί από το στηθοσκόπιο, το ξυλάκι ή τον φακό. Στη διαδρομή και όσο περιμένετε να σας δεχτεί στο ιατρείο του, καθησυχάστε το με τραγουδάκια, παιχνίδια ή διαβάζοντας ένα βιβλίο και στο τέλος επιβραβεύστε το για την καλή συμπεριφορά του.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024