Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταγγελίες για Amazon: Εργαζόμενοι ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια για να μην χάνουν χρόνο

Καταγγελίες για Amazon: Εργαζόμενοι ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια για να μην χάνουν χρόνο

Σάλος έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετές μέρες μετά τις καταγγελίες αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της Amazon.

Σάλος έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετές μέρες μετά τις καταγγελίες αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της Amazon.

Οι εργαζόμενοι σε επτά από τις αποθήκες του διαδικτυακού γίγαντα της λιανικής Amazon στη Γερμανία κατέβηκαν σε απεργία υψηλότερους μισθούς για τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες αυτήν την εβδομάδα και η αρχή έγινε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ανακοίνωσε η συνομοσπονδία συνδικάτων ver.di.

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχίσουν να συγκλονίζουν οι καταγγελίες υπαλλήλων της εταιρείας που κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θυμίζουν αναφορές για χώρες της ΝΑ Ασίας.

Σε ποιες από τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνεται λόγος για αναγκαστική ούρηση εργαζομένων σε μπουκάλια προκειμένου να μην χάνουν χρόνο από τη βάρδιά τους, αλλά και έγκυες που ήταν υποχρεωμένες να μένουν για πολλές ώρες όρθιες.

«Οχι άλλες εκπτώσεις στους μισθούς»

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, υπό το σύνθημα «όχι άλλες εκπτώσεις στους μισθούς μας», προγραμματίστηκαν ώστε να συμπέσουν με τη λεγόμενη Prime Day της Αμαζον, όταν ο αμερικανικός κολοσσός των πωλήσεων λιανικής μέσω Διαδικτύου προσφέρει στους συνδρομητές της υπηρεσίας Prime μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την Αμαζον, μετά τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με μακρόχρονη διένεξη με τα συνδικάτα στη Γερμανία, που διεκδικούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους των αποθηκών της Αμαζον κι έχουν προκηρύξει επανειλημμένα απεργιακές κινητοποιήσεις από το 2013.

«Μισθοί που ανάγονται στον φεουδαλισμό»

«Την ώρα που η Αμαζον προτρέπει τους πελάτες της να κυνηγήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρει κατά την Prime Day, στερεί από τους υπαλλήλους της ένα μισθό με τον οποίο να μπορούν να ζήσουν», στηλίτευσε ο Ορχάν Ακμάν, στέλεχος της γερμανικής συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες, ή ver.di, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ.

«Η εταιρεία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τομέων της λιανικής και των πωλήσεων μέσω ταχυδρομείου», συνέχισε ο Ακμάν. «Οι μισθοί στην Αμαζον δεν γίνεται πλέον να ορίζονται με τρόπο που ανάγεται στον φεουδαλισμό», πρόσθεσε.

Σχέδια επέκτασης

Η ver.di ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αποκτήσουν δεσμευτική ισχύ στον τομέα λιανικής στη Γερμανία. Σε αυτήν την περίπτωση, εξήγησε ο Ακμάν, «η νομικά δεσμευτική για όλους συλλογική σύμβαση εργασίας θα εφαρμοζόταν και στην Αμαζον».

Η Αμαζον λειτουργεί συνολικά 12 αποθήκες στη Γερμανία.

Νωρίτερα χθες Κυριακή, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια να ανοίξει ακόμα μία αποθήκη στη χώρα εντός του έτους και να δημιουργήσει πάνω από 2.800 θέσεις απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024