Στην εκπομπή One Line Weekend βρέθηκε καλεσμένος ο διευθυντής εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας και καθηγητής στο ΕΜΠ, Κωστής Σπυράκος, όπου μίλησε για το χθεσινό σεισμό (19/7) στη Μαγούλα, αλλά και για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας και πώς αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

«Έχει βελτιωθεί η διαδικασία, η τεχνολογία και οι μέθοδοι επέμβασης» υποστήριξε ο κ. Σπυράκος, αναφερόμενος στο σεισμό του 1999 που έπληξε την Αθήνα και συνέχισε λέγοντας πως αυτός «βοήθησε στην τροποποίηση και βελτίωση του κανονισμού». «Είμαστε τυχεροί που έγινε ο σεισμός, γιατί έτσι καταλάβαμε τις αδυναμίες μας. Έγινε ένα τεστ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυράκος. Οι αδυναμίες αυτές σχετίζονται με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης, τα οποία χρίζουν αποτίμησης και εις βάθος ελέγχου έτσι ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σχετικά με τα κτίρια που είναι κηρυγμένα ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Σπυράκος υποστήριξε πως είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε ιδιοκτήτη και του υπουργείου να φροντίσει για αυτά. Ένας τρόπος συντήρησης των παραπάνω κτιρίων είναι η «υποστήλωση», σύμφωνα με τον καθηγητή αντισεισμικής τεχνολογίας. «Υπάρχει δυνατότητα να λυθούν τα προβλήματα των κτιρίων αυτών, δεν μπορούμε να τα καταδικάσουμε».

«Πρέπει να αναλάβουμε μέτρα με υπάρχουσες τεχνολογίες χαμηλού κόστους» κατέληξε ο καθηγητής.

 

Γράψτε το σχόλιο σας