Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την Σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη μαζί με τον Τενόρο Βαλέριο Νατσκέμπια σε ένα ποικίλο μουσικό  πρόγραμμα από την ξένη Οπερέτα μέχρι τη Ναπολιτάνικη καντσονέτα και το Ελληνικό νοσταλγικό τραγούδι στο ΠΟΛΙΣ in Art – Πολυχώρος Πολιτισμού.

Στο πιάνο συνόδευσε η εξαίρετη  πιανίστα Σοφία Ροσμαράκη.

Μεταξύ των  προσκεκλημένων  ήταν  ο  Πρόεδρος  της  Ένωσης Λογοτεχνών κ. Κωνσταντίνος Καρούσο, η ποιήτρια  Νίκη Ρεπάνη  η ηθοποιός Όλγα Αχείμαστου καθώς και η  χορεύτρια της ΕΛΣ  Αλίκη Γιαννετάκη.

Λίγα λόγια για τη λυρική υψίφωνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη

Η λυρική υψίφωνος Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι εγγονή του αειμνήστου μουσουργού , αρχιμουσικού και διευθυντού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Βασιλείου Θεοφάνους. Σε παιδική ηλικία άρχισε μαθήματα πιάνου. Αργότερα, φοίτησε στη σχολή μονωδίας του Ωδείου Αθηνών, στη τάξη της Κικής Μορφωνιού, από όπου πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Α Βραβείο. Eίναι επίσης κάτοχος πτυχίου ειδικού αρμονίας.    Μετά την αποφοίτησή της, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο με υποτροφία με την καθηγήτρια Vera Rozsa, φοιτώντας παράλληλα, και στην μελοδραματική σχολή “Citylit”του Λονδίνου. Απο την Βασιλική Ακαδημία πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (Master’s) στο τραγούδι.

Παράλληλα, μελέτησε με την Valda Plucknett και  τον Jhon Modinos και παρακολούθησε σεμινάρια ως ενεργό μέλος της Sienna Jurinac και  Elizabeth Schwarzkopf  στο Λονδίνο.    Υπήρξε μέλος της  City Opera του Λονδίνου, όπου τραγούδησε  Donna Anna από τον “Don Giovanni” του Mozart, Micaela από την «Καρμεν» του Bizet κ.α. Έδωσε ρεσιτάλ στο Λονδίνο, στην αίθουσα του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών με έργα Μότσαρτ, καθώς  και στην Οξφόρδη, Καίμπριτζ, Σουηδία, Γερμανία.

Τη συνεργασία της με τη Λυρική Σκηνή ξεκίνησε την περίοδο 1989-1990, όπου τραγούδησε τις όπερες «Μαγικός Αυλός», «Γάμοι του Φίγκαρο» του Mozart,»Χένσελ και Γκρέτελ» του Humperdink,»Γυρισμός» του Κουνάδη, την οπερέτα «Το σπίτι των τριών κοριτσιών» του Schubert, “Boheme” του Puccini,Μυστικός Γάμος» του Τσιμαρόζα, το «Μέντιουμ» του Menotti και «Peter Grymes” του  Britten.     Στην Θεσσαλονίκη τραγούδησε “Serva Padrona” του Pergolesi στα πλαίσια της Πολιτιστικής πρωτεύουσας, “Don Giovanni” του Mozart,»Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Britten, (Τιτάνια),και «Νυχτερίδα» του Στράους.(Rosalinde).     Συνεργάσθηκε κατ΄επανάληψη με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου έχει συμπράξει ως σολίστ σε πολλά Ορατόρια, όπως στο «Gloria” του Vivaldi,  “Τe deum” του Charperntier,”Stabat mater” του Pergolesi,”Requiem” του Faure “Requiem”του Mozart κ.α. καθώς και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης με έργα Mozart.

H Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη έχει εμφανισθεί σε πολλές συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά την παρουσίαση του ορατορίου του  Handel «Μεσσίας» και σε συναυλία αφιερωμένη στον Δημ. Μητρόπουλο. Επίσης στην πάρτα της σοπράνο του  “Requiem” του Mozart στο θρησκευτικό Φεστιβάλ Πάτμου.    Σημαντική παρουσία υπήρξε στο Φεστιβάλ Σάμου «Μανώλης Καλομοίρης» του 2007 σε ρεσιτάλ με έργα του μεγάλου συνθέτη.    Έχει βιντεοσκοπήσει στη ΝΕΤ τα Σκωτικά τραγούδια του Beethoven με το τρίο Αθηνών.    Παράλληλα με τις οπερατικές της εμφανίσεις στην Λυρική Σκηνή Αθηνών, συμμετείχε  στη σκηνή της οπερέτας με τα έργα «Απάχηδες των Αθηνών» του Χατζηαποστόλου, «Χριστίνα» του Σακελλαρίδη, «Γενικός Γραμματέας» και «Φιόρο του Λεβάντε».   Συνεργάσθηκε με την όπερα της Κύπρου ως Νορίνα στο έργο «Don Pasquale” του Donizetti.    Από το 2006, συνεργάζεται με όπερες της Ρουμανίας. Santuzza στην «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Mascagni στην όπερα της Κραιόβα και Μικαέλα στο Μπακάου με την ορχήστρα Μίκαελ Γιόρα, όπως και σε πολλά κοντσέρτα με την ίδια ορχήστρα.     Συνέπραξε με την ορχήστρα του Κάρλοβι Βάρυ στην αίθουσα Smetana της Πράγας.

Έχει τραγουδήσει στο Μόναχο με την «Καμεράτα» της Βαυαρικής πρωτεύουσας υπο την διεύθυνση Franz Schottky.

Tραγούδησε κατ΄επανάληψη τόσο το ρόλο της Μπέρτα, όσο και το ρόλο της Ροζίνας από τον «Κουρέα της Σεβίλλης», του Ροσσίνι.

 

Γράψτε το σχόλιο σας