Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανικός Τσίπρα ενόψει της νέας συντριβής - Βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει η «ψαλίδα» με ΝΔ

Πανικός Τσίπρα ενόψει της νέας συντριβής – Βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει η «ψαλίδα» με ΝΔ

Η ανάλυση όλων των δημοσκοπικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν μία παγιωμένη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει ή και ξεπερνά τις 9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η αυτοδυναμία για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη και στο  σενάριο επτακομματικής Βουλής

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ονειρεύεται πολιτική ανατροπή και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και με μία ψήφο, όπως επανέλαβε για πολλοστή φορά χθες από το Ηράκλειο Κρήτης, ωστόσο η διαφορά με τη ΝΔ, πέντε ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές όχι μόνο δεν συρρικνώνεται αλλά αντιθέτως φαίνεται να υπάρχουν τάσεις για περαιτέρω άνοιγμα της «ψαλίδας».

Η ανάλυση όλων των δημοσκοπικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν μία παγιωμένη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει ή και ξεπερνά τις 9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η αυτοδυναμία για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη και στο  σενάριο επτακομματικής Βουλής.

Παρά τις «ενέσεις αισιοδοξίας» από τον Αλέξη Τσίπρα ότι το παιχνίδι γυρίζει, παρά την προσπάθειά του πρωθυπουργού – ελλείψει αφηγήματος ενόψει των εκλογών – να ενεργοποιήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά ψηφοφόρων και να περιορίσει τις μετακινήσεις προς κόμματα εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο ΜέΡΑ25,  η διαφορά με τη ΝΔ έχει παγιωθεί και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να διευρυνθεί περαιτέρω στις κάλπες.

Κινήσεις πανικού από Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, την ώρα που όλα τα στοιχεία δείχνουν νέα συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κάνει σπασμωδικές κινήσεις βλέποντας να αχρηστεύονται  τα προεκλογικά… όπλα που είχε στην φαρέτρα του. Σε μία κίνηση πανικού και απελπισίας, άλλωστε, αποφάσισε να… αδειάσει τον ίδιο του τον εαυτό, να άρει το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ και να δώσει, σήμερα το βράδυ, συνέντευξη στο κανάλι το οποίο κατηγορούσε όλο το προηγούμενο διάστημα για «fake news και όργιο προπαγάνδας». Και τι θα πει τώρα ο Πολάκης για τα… βοθροκάναλα της διαπλοκής;

Μάλιστα φαίνεται πως η άρση του εμπάργκο δεν αφορά όλα τα στελέχη και τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, για την ώρα, μόνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ακόμη κι εδώ υποκρισία…

Ομως, χωρίς ουσιαστικό αφήγημα, με διαλυμένο το επικοινωνιακό επιτελείο, με προεκλογική καμπάνια – συνέχεια της αποτυχημένης των ευρωεκλογών, με επίκληση του παρελθόντος, της κακής δεξιάς ή με προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων χωρίς ουσία ο κόσμος δεν συσπειρώνεται, το αντίθετο μάλιστα.

Παγιωμένη η διαφορά

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα στο in.gr είναι ενδεικτική για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στα κόμματα, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass, η διαφορά βρίσκεται στις 9,2 ποσοστιαίες μονάδες,  κοντά στα επίπεδα της διαφοράς δηλαδή,  που είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντέχει στα επίπεδα του 25%-26%) αλλά και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.

Εξακομματική Βουλή;

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%. Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να λαμβάνει  8,7%, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό του κατά μία μονάδα σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1% ενώ την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4% αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.

Δεν είμαι όμως μόνο τα στοιχεία που αφορούν στην πρόθεση ψήφου και στα σενάρια για την επόμενη μέρα, τα οποία όλα συνηγορούν σε ευρεία διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και επίτευξη αυτοδυναμίας για το το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη ερμηνεύοντας όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και την συμπεριφορά των ψηφοφόρων, αναφέρει πως η παγίωση της διαφοράς της ΝΔ είναι δύσκολο να αλλάξει  και υποστηρίζει ότι το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές αλλά και σε αυτό το οποίο φαίνεται να εμμένουν, είναι να φύγει η ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα γίνει με τα μικρότερα κόμματα

Εξηγεί πως το μέγεθος της αποχής θα επηρεάσει την επίδοση των μικρότερων κομμάτων, με την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή πιο κοντά στο κατώφλι του Κοινοβουλίου απ΄ ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία το τελευταία διάστημα παρουσιάζει μία καθοδική πορεία.

Νίκη ΝΔ και αυτοδυναμία

Ο σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας στην Precise Strategy Γρηγόρης Τσιμογιάννης  ανέφερε μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως το συμπέρασμα που εξάγεται από όλα τα τελευταία στοιχεία, είναι ότι ο κόσμος θέλει νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση είναι μη αναστρέψιμη. Επιχειρώντας μάλιστα μία ανάλυση της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, τονίζει πως επιθυμούν ένα νέο ξεκίνημα ενώ αναφορικά με τα προεκλογικά «όπλα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει:

«Η ΝΔ κερδίζει επενδύοντας στη σταθερότητα και στην προσδοκία για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον με λιγότερους φόρους και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας». Στον αντίποδα, προσθέσει, «ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και φαίνεται να πως επιτυγχάνει τον στόχο της εδραίωσής του ως δεύτερου πόλου, αμύνεται, επενδύοντας στο τέλος των Μνημονίων και στον φόβο για τον αντίπαλο, χωρίς όμως να πείθει».

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στις οποίες αποτυπώνεται η αδυναμία του πρωθυπουργού να ανατρέψει το… πολιτικό παιχνίδι, υπάρχουν και οι μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων και λειτουργούν ως εργαλείο για να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις και να γίνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην στρατηγική που  θα μπορούσαν να τα ενισχύσουν λίγο πριν την ετυμηγορία των πολιτών.

Και σε αυτές τις μετρήσεις τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού φαίνεται πως σε ορισμένες από αυτές η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ξεπερνά ακόμη και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε περίπτωση περαιτέρω διεύρυνσης της διαφοράς αλλά και στο σενάριο στο οποίο δεν θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής όλα τα κόμματα που δίνουν μάχη γι΄ αυτό, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει ακόμη μεγαλύτερη αυτοδυναμία.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024