Ποιο θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης; Να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Από όλες τις απόψεις. Ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ένα από τα πιο σύνθετα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει.

Ο λόγος προφανής: την τελευταία πενταετία χάθηκαν σε μεγάλο βαθμό το κριτήριο του μέσου όρου και το μέτρο της κοινής λογικής, ενώ αντιθέτως αποθεώθηκε η υπερβολή. Και το ακόμα χειρότερο; Από κάποια στιγμή και μετά, η κοινωνία άρχισε να εθίζεται στη «λογική» ότι αυτή είναι η κανονικότητα. Το κόστος αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής υπήρξε δυσθεώρητο. Τόσο από οικονομικής πλευράς (σε δεκάδες δισ. ευρώ αποτιμάται μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015) όσο και από κοινωνικής απόψεως. Σε πόσες περιπτώσεις, το «δεν έχει χειρότερα» δεν διαψεύσθηκε, σχεδόν από μέρα σε μέρα, σε όλες τις εκφάνσεις του; Η αντίληψη του «έλα μωρέ και τι έγινε», βασισμένη στο επιχείρημα ότι όσοι αντιδρούν απλά «είναι φασίστες και αντιδραστικοί», προς το τέλος έτεινε να καταστεί κανόνας.

Μέχρι που ήρθε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου κι όλα άρχισαν και πάλι να παίρνουν τις κανονικές τους διαστάσεις. Ο «βασιλιάς» ξανάγινε «γυμνός» και η «γυαλάδα» από πρόσωπα αγέρωχα μέχρι πρότινος, ξεθώριασε. Σαν να ξεκίνησε, ένα πράγμα, η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα ή τουλάχιστον η προσδοκία της επιστροφής στο αυτονόητο.

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται απεγνωσμένα ηρεμία, ομαλότητα – αν είναι δυνατόν – στα όρια της… βαρεμάρας, έναν ευρωπαϊκό τρόπο λειτουργίας δηλαδή, χωρίς λεκτικές «ανταρσίες» για τις «ανταρσίες» κι άλλες ασκήσεις «επαναστατικής» γυμναστικής χωρίς νόημα. Δεν χρειάζεται άλλες ηρωικές κορόνες, που σύντομα καταλήγουν σε ακόμα ηρωικότερες πιρουέτες, με μεγάλο κόστος. Χρειάζεται απλώς μια νορμάλ διακυβέρνηση, που θα βασίζεται έστω στο έλασσον: την αποφυγή των υπερβολών. Στην αρχή της τακτικότητας, ως προς τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους, που δεν θα διακόπτεται από οβιδιακές μεταλλάξεις και μεταστροφές.

Αν η νέα διακυβέρνηση, που, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, θα προκύψει στις 8 Ιουλίου κερδίσει αυτό το στοίχημα, τότε θα έχει κάνει σίγουρα το πρώτο μικρό βήμα για τη μεγάλη επιστροφή της χώρας εκεί όπου (της) πρέπει.

Γράψτε το σχόλιο σας