Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κύπρος σε τουρκικό κλοιό

Η Κύπρος σε τουρκικό κλοιό

Η Αγκυρα εμμένει στην πολιτική των προκλήσεων και με τέσσερα πλοία (πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη) σφίγγει τη θηλιά γύρω από το νησί

Ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική των προκλήσεων και των παράνομων ενεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει η Τουρκία μετά και τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Συνόδου Κορυφής. Αντίθετα, προχωρά σε κυκλωτικές κινήσεις στο νησί, με τέσσερα πλοία (πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη). Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους στη ρητορική της και να ζητήσει από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν κατάλληλα αλλά και στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, με αιχμή τις παράνομες κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, καταδικάζοντας παράλληλα και τις κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, η Τουρκία δεν δείχνει να αλλάζει συμπεριφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης βδομάδας, η Τουρκία στις 16 Ιουνίου «προειδοποίησε» τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω ενός non paper που αποκάλυψε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα επιδεινωθούν εάν η ΕΕ επιχειρήσει να αναμειχθεί στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Στο εν λόγω έγγραφο η Τουρκία επαναλαμβάνει επίσης ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που καταχωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 2004», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν δικαιούνται ΑΟΖ.

-Τι περιλαμβάνει το έγγραφο;

-Από ποια γεωτρύπανα και πλατφόρμες περικυκλώνεται το νησί;

-Τι φοβάται η Αθήνα;

Διαβάστε περισσότερα στα «Νέα» της Δευτέρας που κυκλοφορούν

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024