Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα περίεργα: Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για το φεγγάρι

Τα περίεργα: Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για το φεγγάρι

Ο δορυφόρος της γης πάντα ασκούσε μια περίεργη γοητεία στον άνθρωπο

Ο δορυφόρος της γης πάντα ασκούσε μια περίεργη γοητεία στον άνθρωπο. Εκατομμύρια χρόνια μετά και παρά τις όποιες ανακαλύψεις μας γι΄αυτήν, η Σελήνη παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Δείτε μερικά πράγματα που -ίσως- δεν γνωρίζατε για το φεγγάρι…

1) Πάντα βλέπουμε την ίδια πλευρά της

Η Σελήνη συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, σε σχέση με τη Γη, στον ίδιο ακριβώς χρόνο που συμπληρώνει και μια πλήρη περιφορά γύρω της, με αποτέλεσμα να στρέφει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη μας.

2. Χωρίς το φεγγάρι η ημέρα των 24 ωρών, θα ήταν πολύ μικρότερη

Αν δεν υπήρχε η Σελήνη και οι παλίρροιες τις οποίες προκαλεί η διάρκεια της ημέρας σε απόλυτο χρόνο θα ήταν μικρότερη από τη μισή από ό,τι σήμερα και θα διαρκούσε περίπου 11-12 ώρες.

3) Έχει θαφτεί άνθρωπος στο φεγγάρι;

Όχι ακριβώς. Αλλά υπάρχουν οι στάχτες του! Πρόκειται για τον επιστήμονα Γιουτζίν Σουμέικερ. Ο Σουμέικερ το 1961 άρχισε την λεπτομερή χαρτογράφηση της επιφάνειας της Σελήνης με βάση τις τηλεσκοπικές παρατηρήσεις και τις εικόνες που είχαν συλλέξει τα διαστημικά σκάφη. Το έργο του ολοκληρώθηκε το 1971, με τη δημοσίευση του γεωλογικού χάρτη του ορατού ημισφαιρίου της Σελήνης, υπό κλίμακα 1:5.000.000, από τους Τζακ Μακ Κώλεϋ και Ντον Γουίλελμς.

Ο Σουμέικερ σχεδίασε επίσης το ρομπότ «Λούναρ Προσπέκτορ», το οποίο μεταφέρθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης με το σκάφος «Αθηνά 2» και πιστοποίησε την ύπαρξη μεγάλων όγκων νερού στους πόλους της Σελήνης. Τον Ιούλιο του 1997 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και αποφασίστηκε, ως φόρος τιμής το «Λούναρ Προσπέκτορ» να εκτελέσει μια τελευταία αποστολή.

Μετέφερε και εναπόθεσε στη σελήνη ένα μικρό κυλινδρικό δοχείο διαμέτρου 2 εκ. και ύψους 4 εκ. που περιείχε τη στάχτη του Σουμέικερ. Στην πλακέτα του κυλινδρικού δοχείου χαράχθηκε ο κομήτης Χέιλ Μποπ, ο μετεωρικός κρατήρας της Αριζόνας, το όνομα του Σουμέικερ, και ένα απόσπασμα από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ.

4) Αν δεν υπήρχει σελήνη, δεν θα υπήρχαν δένδρα στον πλανήτη γη

Χωρίς την σελήνη και την βαρυτική αλληλεπίδρασή της, η γη θα περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα. Μια τόσο γρήγορη περιστροφή του πλανήτη μας θα σήμαινε ότι η ατμόσφαιρά του θα περιστρεφόταν και αυτή με ιλιγγιώδη ταχύτητα γύρω από την επιφάνειά του δημιουργώντας μόνιμες θύελλες με ανέμους που κινούνται με ταχύτητες 200 χιλιομέτρων την ώρα. Σε τέτοιες συνθήκες μάλλον δεν μπορεί να φυτρώσει ούτε χορτάρι,πό σω μάλλον τα δέντρα…

5) Ήδη έχουμε αφήσει αρκετά… αντικείμενα στην επιφάνειά του

Από τα πράγματα που έχουν αφεθεί από τον άνθρωπο στο φεγγάρι: η κάμερα του διοικητή του Apollo 17 Eugene Cernan, τα ανθρώπινα απόβλητα από αστροναύτες, αναμνηστικές πλάκες, αμερικανικές σημαίες και καθρέφτες που η NASA χρησιμοποιεί για να υπολογίζει την απόσταση από τη Σελήνη στη Γη.

6) Κάνει τη ζυγαριά να σε κολακεύει…

Εντάξει, αυτό το ξέρατε. Ένας άνθρωπος βάρους 60 κιλών στη γη, ζυγίζει μόλις 9,3 στο φεγγάρι και είναι ικανός να πηδήξει πραγματικά πολύ ψηλά.

7) Οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι ακραίες

Όταν ο ήλιος είναι υπερυψωμένος, η θερμοκρασία στην επιφάνεις της σελήνης μπορεί να φθάσει και τους 100 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα τώρα, οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν και τους -173 βαθμών Κελσίου.

8) Για τί ακριβώς μιλούσαν οι Pink Floyd;

Η περίφημη «Dark side of the mmon», η πλευρά του φεγγαριού που βρίσκεται πίσω από αυτή που βλέπουμε παρέμενε άγνωστη μέχρι και πριν από μισό αιώνα, όταν οι Σοβιετικοί έστειλαν το Luna 3, το οποίο φωτογράφισε, για πρώτη φορά, τη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Από εκείνη την πρώτη φωτογραφία, δύο πράγματα έκαναν εντύπωση στους ειδικούς: ότι η σκοτεινή πλευρά έχει περισσότερους κρατήρες, και καθόλου σεληνιακές θάλασσες.

Από τότε, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και άλλες εικόνες της, με τελευταία προσπάθεια αυτή των Κινέζων. Τον περασμένο Ιανουάριο η Κίνα πέτυχε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang’e-4, το οποίο πήρε το όνομά του από την αρχαία κινεζική θεότητα της σελήνης.

9. Οι άνθρωποι είχαν σκεφθεί να το ανατινάξουν με πυρηνικά!

Ανεπιβεβαίωτη φήμη λέει ότι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι Η.Π.Α. είχαν επίσημα σκεφτεί να ανατινάξουν με πυρηνικά το φεγγάρι ώστε να κάνουν επίδειξη δύναμης στους Ρώσους. (το διάσημο Project A119)

10) Η πανσέληνος μας χαλάει τον ύπνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις νύχτες που το φεγγάρι είναι γεμάτο κάνουμε τον χειρότερο ύπνο όλου του μήνα: Ο χρονοβιολόγος Κριστιαν Καχοτσεν από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι κατά την πανσέληνο, το άτομο κοιμάται τουλάχιστον 20 λεπτά λιγότερα και η ποιότητα ύπνου είναι λιγότερο καλή, ενώ ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, ακόμη και όταν το άτομο δεν έχει δει το φεγγάρι και δεν γνωρίζει την φάση στην οποία βρίσκεται.

Μερικά στοιχεία ακόμα…

-12 άνθρωποι έχουν περπατήσει συνολικά επάνω στη Σελήνη. Με πρώτο βέβαια τον Νηλ Άρμστρονγκ το 1969.

-Η πανσέληνος κάθε μήνα έχει διαφορετικό όνομα για τους ειδικούς. Του Ιουνίου για παράδειγμα ονομάζεται Strawberry Moon.

-Υπάρχει μια περιοχή επάνω στη Σελήνη που λέγεται Θάλασσα Ηρεμίας, αν και δεν υπάρχει φυσικά θάλασσα επάνω στον πλανήτη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024