Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δορυφόρος δείχνει τον «Πορθητή» ανοιχτά της Πάφου – Ξεκίνησε η γεώτρηση λέει τούρκος υπουργός

Δορυφόρος δείχνει τον «Πορθητή» ανοιχτά της Πάφου – Ξεκίνησε η γεώτρηση λέει τούρκος υπουργός

Προβληματισμό προκαλούν οι φωτογραφίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και στις οποίες φαίνεται το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου.

Στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε πως  η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ) βρίσκεται στα 3.000 μέτρα, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. “Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. “Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. “Και το δεύτερό μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισής τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η ‘τδβκ’ μας έχει αδειοδοτήσει”, ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται.

Τέλος, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται νοτίως του νησιού συνεχίζοντας τις έρευνές του. Για το Ορούτζ Ρέις που το έχουν ενοικιάσει ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης.

Δορυφόρος δείχνει τον «Πορθητή» ανοιχτά της Πάφου

Από την άλλη πλευρά, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι φωτογραφίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και στις οποίες φαίνεται το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου.

Σύμφωνα με το SigmaLive.com το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» διακρίνεται μέσα από τα σύννεφα να κινείται κοντά στην Πάφο, συνοδευόμενο από την πολεμική φρεγάτα Barbaros.

Οι εικόνες ελήφθησαν από δορυφόρο στις 16 Ιουνίου 2019, δυτικά της Πάφου και δημοσιεύτηκαν  από τον λογαριασμό Image Sat Intl στο twitter.

Από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες προκύπτει ότι ο «Πορθητής» -μαζί με το Barbaros- πλησίασε στα 50 με 60 χλμ τις ακτές της Πάφου.

Σημειώνεται πως ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει και στις 16 Μαΐου δορυφορική φωτογραφία του Πορθητή 80 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η  Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει πως υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση, αλλά δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, προανήγγειλε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.

Σημειώνεται πως η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει τέλος, καθώς χτες μετά τα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου για κυρώσεις στην Αγκυρα απο την ΕΕ, οι Τούρκοι απάντησαν με μπαράζ  παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024