Γνωστός για τις θρυλικές μάχες του εναντίον των «Λαών της Θάλασσας» και… ιδιοκτήτης ενός από τους καλύτερα σωζόμενους νεκρικούς ναούς της Αιγύπτου (στο Μεντίνετ Χάμπου), ο παντοδύναμος Φαραώ Ραμσής Γ’ (1186-1155 π.Χ.) έμελλε να πάρει τον δρόμο για τον άλλο κόσμο ύστερα από μια συνωμοσία γυναικών του χαρεμιού του.

Η αποκάλυχη των ενόχων οδήγησε σε μια μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια -με χαρακτηριστικά θρίλερ- που έληξε με την τιμωρία σε θάνατο των υπευθύνων. Η δίκη αυτή αναφέρεται σε ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Στα διασωζώμενα κείμενα περιγράφεται ότι μια ομάδα γυναικών του χαρεμιού του βασιλιά, με επικεφαλής κάποια Τίυ, οργάνωσαν τη δολοφονία του Φαραώ με στόχο την άνοδο στο θρόνο του γιου της Τίυ ο οποίος ονομαζόταν Πενταουέρε.

 

 

Το σχέδιο ενέπλεκε άτομα από όλα τα στρώματα της κοινωνίας της εποχής: από στρατιωτικούς και διοικητικούς ακολούθους μέχρι μάγους και δούλους.

Παρά τις λεπτομέρειες που σώζονται για το συμβάν , ο αντίκτυπός του στον βασιλιά ήταν μέχρι στιγμής άγνωστος. Πουθενά δεν αναφέρεται αν αυτός πέθανε. Ταυτόχρονα, και οι εξετάσεις που είχαν γίνει στη μούμια του δεν βοηθούσαν να διευκρινιστεί ο τρόπος θανάτου του. Έτσι, ακόμη και αν είχε πεθάνει, οι επιστήμονες είκαζαν ότι ο θάνατος δεν ενέπλεκε σωματική βία.

Όλα αυτά μέχρι το 2013. Νέες επιστημονικές εξετάσεις που έγιναν τότε, με επικεφαλής τον αιγυπτιολόγο Άλμπερτ Ζινκ (γνωστό για τις μελέτες του στην προϊστορική φυσική μούμια ‘Ότζι’), έδειξαν ότι ο Ραμσής Γ’ είχε δεχτεί ένα μοιραίο χτύπημα στο λαιμό, τον οποίον έκρυβαν γάζες της μούμιας του που πριν δεν είχαν αφαιρεθεί.

 

 

Επίσης, ο Ζινκ εξέτασε και μια άλλη μούμια, που ανήκει σε νεαρό άνδρα και φέρεται να σχετίζεται με τον Πενταουέρε. Ο άνδρας, που αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως «Άγνωστος άνδρας Ε», βρέθηκε σε στάση που υποδεικνύει μαρτυρικό θάνατο ενώ είχε ταφεί ταπεινωτικά τυλιγμένος σε προβιά κατσίκας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στη μούμια αυτή ήταν θεαματικά. Η ανάλυση του DNA έδειξε ότι θα μπορούσε να ανήκει σε γιο του Ραμσή Γ΄, ενώ ο θάνατός του οφείλεται σε στραγγαλισμό. Αν και το δεύτερο στοιχεί δεν συμφωνεί με τα όσα αναφέρουν οι πηγές για το θάνατο του Πενταουέρε (φέρεται να αυτοκτόνησε), οι επιστήμονες δεν αποθαρρύνονται. «Ο θάνατός του παραμένει ζήτημα για εικασίες», λένε.